Έξοδος 15αύγουστου: Το προφίλ των επικίνδυνων οδηγών

2 Αυγούστου 2014

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η έξοδος των εκδρομέων κορυφώνεται και δυστυχώς και τα ατυχήματα. Στη Βρετανία και στην Αμερική επιστήμονες όχι μόνο έχουν μελετήσει το φαινόμενο των ατυχημάτων στους αυτοκινητόδρομους αλλά έχουν δημιουργήσει και έναν ξεχωριστό κλάδο τη λεγόμενη κυκλοφοριακή ψυχολογία που μελετά τα χαρακτηριστικά των οδηγών που εμπλέκονται στα ατυχήματα αυτά. Μελετώντας κανείς το κείμενο της Δρ Λίζας Βάρβογλη μπορεί να αναζητήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που φέρουν οι επικίνδυνοι οδηγοί.

Γράφει , η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)

 

 

* Το προφίλ των επικίνδυνων οδηγών

 

Ελλειμματική ικανότητα μετατόπισης της προσοχής: Δυσκολία του οδηγού να μεταστρέψει την προσοχή από τη συζήτηση και να την εστιάσει στο μπροστινό αυτοκίνητο που φρενάρει.

 

Εξάρτηση πεδίου: Αντιληπτικό πρόβλημα, χαρακτηρίζεται από δυσκολία διαχωρισμού των σχημάτων από το φόντο και από δυσκολία αντίληψης σχημάτων που ενέχονται σε περίπλοκες συνθέσεις άλλων σχημάτων.

 

Χαμηλή νοημοσύνη: Οι λεκτικές, χωρικές, μνημονικές ικανότητες αποτελούν μέρος της νοημοσύνης και καθεμία χωριστά συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος.

 

Εξωτερικό σημείο ελέγχου: Ο τρόπος με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται τη βάση της συμπεριφοράς του επηρεάζει και τον βαθμό κυκλοφοριακής επικινδυνότητας. Για οτιδήποτε γίνεται φταίει ο ίδιος ή πάντοτε φταίνε οι άλλοι; Αν νομίζει ότι είναι πάντοτε λάθος των άλλων, ο οδηγός αυτός βρίσκεται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για ατυχήματα, γιατί δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και πιστεύει ότι δεν έχει έλεγχο του τι συμβαίνει γύρω του, οπότε δεν προσαρμόζει τη συμπεριφορά του αναλόγως.

 

Εξωστρέφεια: Οι εξωστρεφείς προτιμούν να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, είναι πιο άνετοι και συναισθηματικά εκφραστικοί. Αυτό τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος. Αντίθετα, οι εσωστρεφείς εκτιμούν περισσότερο τον έλεγχο του περιβάλλοντός τους, που τους καθιστά προσεκτικότερους στην οδήγηση.

 

Προσωπικότητα τύπου Α: Χαρακτηρίζεται από ανταγωνιστικότητα, φιλοδοξία, βιασύνη, εργασιομανία, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και αυτοκινητικά δυστυχήματα.

 

Αντικοινωνική προσωπικότητα: Χαρακτηρίζεται από τάση κριτικής για τους νόμους και την εξουσία, εξαπάτησης, έλλειψη ενοχών, αδιαφορία για την ασφάλεια, παρορμητικότητα και αδυναμία προγραμματισμού.

 

Επιθυμία για έλεγχο: Οταν οι ερευνητές της ICBC διερεύνησαν πώς εκδηλώνονται τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά της οδικής επικινδυνότητας στην προσωπικότητα των οδηγών υψηλού κινδύνου, βρήκαν ψυχολογικά προφίλ που συνδέονταν περισσότερο με επιτυχημένους επιχειρηματίες παρά με ριψοκίνδυνους, επιθετικούς, αντικοινωνικούς ανθρώπους.

 

Αυτοπεποίθηση, ανταγωνιστικότητα, επιθυμία εξουσίας και ελέγχου είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των επικίνδυνων οδηγών.

 

* Η αρμονία της ασφάλτου

 

Φανταστείτε πώς θα ήταν αν ο καθένας περνούσε από μια μεταμόρφωση της οδηγητικής προσωπικότητάς του και κατάφερνε να διορθώσει τα αδύνατα σημεία του. Τότε η εμπειρία της οδήγησης θα ήταν πιο ευχάριστη, χωρίς άγχος και κινδύνους. Με ένα τέτοιο ωραίο ξεκίνημα και η υπόλοιπη ημέρα θα κυλούσε εξίσου καλά. Η καθημερινότητα θα ήταν πιο ευχάριστη αν μπορούσαμε να υιοθετήσουμε μια θετική στάση σε οτιδήποτε κάνουμε, όχι μόνο στην οδήγηση. Η αρνητική στάση και συμπεριφορά στο τιμόνι εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς της ζωής και είναι πηγή εκνευρισμού για τον οδηγό και τους γύρω του. Μπορούμε να αλλάξουμε την άσχημη συμπεριφορά των άλλων; Οχι, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τη δική μας!

 

Ενας άλλος λόγος για μεταμόρφωση της οδηγητικής προσωπικότητας είναι ότι μειώνει το περίσσιο στρες. Ολοι έχουν στρες με την οικογένεια, τη δουλειά, τα οικονομικά... γιατί να προστεθεί σε αυτό και το στρες με τους άλλους οδηγούς; Δεν λύνει κανένα πρόβλημα παρά οδηγεί σε άσχημη διάθεση, εκνευρισμό και μεγαλύτερη πιθανότητα ατυχήματος.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...