Έτσι γέμισε η… πιάτσα στανοζολόλη

Μπορεί η στανοζολόλη να θεωρείται ξεπερασμένη ως ουσία και βέβαια απαγορευμένη όμως τον τελευταίο καιρό αρκετοί αθλητές πιάστηκαν να έχουν κάνει χρήση και φυσικά τιμωρήθηκαν.  

Ανάμεσά τους ο Έλληνας πρωταθλητής στη σφαίρα, Μιχάλη Σταματόγιαννης, σχετικά πρόσφατα οι ποδοσφαιριστές Λισγάρας και Αρκούδας, παλαιότερα οι Δημήτρης Χονδροκούκης (άλμα εις ύψος), Γερβάσιος Φιλιππίδης (ακόντιο) και Τηλέμαχος Ρούτας (400μ.) πριν τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και πολλοί άλλοι.

Μια… παλιομοδίτικη θα έλεγε κανείς ουσία –οι περισσότεροι την μάθαμε το 1983 από τον Μπεν Τζόνσον-  που προσφέρει πλέον ελάχιστα στους αθλητές και είναι εύκολα ανιχνεύσιμη.  Κάποιοι από αυτούς έπιναν συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής, μη απαγορευμένο, ακόμα και στην προθέρμανση. Όπως ο Σταματόγιαννης, ο οποίος υποβλήθηκε σε έλεγχο στα φετινά Παπαφλέσσεια τον περασμένο Μάιο.

Αυτό που υποστηρίζει η πλευρά του Σταματόγιαννη είναι ότι η συγκεκριμένη ουσία υπάρχει σε σκεύασμα το οποίο μπορεί να προμηθεύτει κανείς απλά από κάποιο φαρμακείο. Στη συσκευασία δεν αναγράφεται στα συστατικά η στανοζολόλη.

Το συγκεκριμένο σκέυασμα δόθηκε για ανάλυση στο χημείο και το αποτέλεσμα έδειξε ότι περιέχει στανοζολόλη. Για ανάλυση δόθηκαν τόσο το σκέυασμα που χρησιμοποίησε ο έλληνας πρωταθλητής όσο και ένα σφραγισμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το αποτέλεσμα ενημερώθηκαν τόσο ο ΣΕΓΑΣ όσο και το Υπουργείο Υγείας. Μάλιστα ο ΣΕΓΑΣ φέρεται να έχει ενημερώσει σχετικά και αθλητές έτσι ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο τεράστιες παρτίδες με προέλευση την Αμερική που είναι νοεθευμένες. Δύο πατρίδες που η πώλησή τους από τα φαρμακεία είναι καθ’ όλα νόμιμη.

Ο Σταματόγιαννης φυσικά πρόκειται να τιμωρηθεί και δεν θα πάει στην Ζυρίχη για το Πανευρωπαϊκό όπου είχε πιάσει το όριο. Όμως για τον δικηγόρο του, Γιάννη Μαρκάκη, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί δικαίωση.

«Για το σκάνδαλο με την ελεύθερη κυκλοφορία νοθευμένων προιόντων, που έχουν δηλητηριάσει την ελληνική αγορά, έχουμε ήδη ενημερώσει σχετικά το Υπουργείο Υγείας και τον αρμόδιο εισαγγελέα», δηλώνει ο ο κ. Μαρακάκης και προσθέτει: «Ο κος Σταματόγιαννης, ο οποίος σημειωτέον αγόρασε το συγκεκριμένο σκεύασμα απο κεντρικό φαρμακείο των Αθηνών (και όχι απο γυμναστήρια ή μαυραγορίτες), έχει κάθε λόγο αφενός να αξιώνει σεβασμό απο όλο τον φίλαθλο κόσμο και αφετέρου επιφυλάσσεται κατά όλων αυτών που παίζουν με τις καριέρες καθαρών αθλητών».  

Σχετικά άρθρα