Να ξορκίσει την κατάρα του «0-0»

Χρησιμοποιώντας την φράση κλισέ δεκαετιών τώρα ο Γιάννης Αναστασίου είχε πει με μια ατάκα τα πάντα μετά το πρώτο ματς του Βελγίου:
«Το 0-0 είναι πονηρό αποτέλεσμα…» και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό καθώς η ιστορία όχι μόνο των Ευρωπαϊκών αναμετρήσεων αλλά όλων των αγώνων νοκ άουτ έχει αποδείξει περίτρανα ότι σε καμία περίπτωση ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν εξασφαλίζει στην ομάδα που το αποσπά να μπαίνει αυτόματα στη θέση του οδηγού για την  πρόκριση.

Και για του λόγου το αληθές ο Παναθηναϊκός καλείται απόψε να πετύχει κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ άλλοτε στην ιστορική του έδρα.
Να πάρει την πρόκριση  στη Λεωφόρο μετά από ισοπαλία χωρίς γκολ στο πρώτο παιχνίδι σε νοκ άουτ φάση Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Συνολικά πέντε φορές έχει συμβεί να αναζητά πρόκριση μετά από 0-0 εκτός έδρας. Η τωρινή είναι η έκτη…

Από τις πέντε προηγούμενες, οι δύο στέφθηκαν με επιτυχία. Και στις δύο περιπτώσεις όπως θα δούμε στη συνέχεια, αυτό συνέβη στο ΟΑΚΑ. Αντίθετα στη Λεωφόρο μετρά τρεις αποκλεισμούς σε ισάριθμες προσπάθειες.

Πάμε να κάνουμε μία βόλτα στο Ευρωπαϊκό παρελθόν των πρασίνων και να γνωρίσουμε τις πέντε προηγούμενες προσπάθειες:

1965 Φερεντσβάρος
Στο Ουλόι της Βουδαπέστης στον δεύτερο γύρο του κυπέλλου Πρωταθλητριών, οι πράσινοι χάρις στην έξοχη εμφάνιση του γκολκίπερ Μιχάλη Βουτσαρά είχε αποσπάσει ισοπαλία 0-0 από την πανίσχυρη τότε Φερεντσβάρος του Φλόριαν Άλμπερτ. Στη ρεβάνς στη κατάμεστη Λεωφόρο (24.919 τα εισιτήρια) και παρά την σούπερ απόδοση του Μίμη Δομάζου (σκόρερ του μοναδικού γκολ) η Ουγγρική ομάδα είχε επικρατήσει με 3-1.

1984 Φέγενορντ
Στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ ο Παναθηναϊκός στο Ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Σαραβάκου φεύγει με το 0-0 από την Ολλανδία. Στο ΟΑΚΑ δεν έπεφτε καρφίτσα στη ρεβάνς (73.997 τα εισιτήρια) με τους πράσινους να προηγούνται 2-0 στο ημίχρονο (41’ Μαυρίδης, 42΄Ρότσα) και να αποκλείουν την Φέγενορντ του ανατέλλοντα τότε αστέρα Ρουντ Γκούλιτ που μείωσε στο 65’ με τον Τζόνι Ρεπ.

1996 Λέγκια
Οι πράσινοι στάθηκαν όρθιοι στο Βόϊσκα Πολσιέγκο της Βαρσοβίας απέναντι στη Λέγκια που δεν είχε την παραμικρή απάντηση στην πράσινη ορμή στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Θρίαμβος με 3-0 με δύο γκολ  του Βαζέχα και ένα του Μπορέλι και πρόκριση για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

 

2004 Οσέρ
Ο Παναθηναϊκός μεταφέρεται από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ στο ΟΥΕΦΑ και στα τέλη Φλεβάρη του 2004 αποσπά 0-0 στο Αμπε Ντεσάν από την Οσέρ του Γκι Ρου. Στη Λεωφόρο συστήνεται για πρώτη φορά στους φίλους της μετέπειτα ομάδας του, ο Τζιμπρίλ Σισέ και συμβάλει στη νίκη των Γάλλων με 1-0 με σκόρερ τον Μποναβεντούρα Καλού στο 73’.

2008 Ρέϊντζερς
Η ιστορία σχεδόν επαναλαμβάνεται το 2008. Στην ίδια φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την Ρέϊντζερς μετά το 0-0 της Γλασκώβης. Προηγείται νωρίς με τον Γιάννη Γκούμα στο 12’ και δείχνει ικανός να πάρει την πρόκριση ώσπου στο 81’ ο Νάτσο Νόβο ισοφάρισε και χάρισε την πρόκριση στους Σκωτσέζους που έφθασαν έως τον τελικό.
Εκείνο το ματς στις 21/2 του 2008 ήταν το τελευταίο στην ιστορική έδρα της Λεωφόρου πριν το σημερινό με την Σταντάρ.       

      

Σχετικά άρθρα