Ποια σωματικά νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν αγχώδη διαταραχή;

5 Αυγούστου 2014

Αγχώδης διαταραχή προκαλούμενη από σωματικό νόσημα

Αρκετά νοσήματα μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση αγχωδών συμπτωμάτων, που μοιάζουν μ' αυτά που παρατηρούνται στις αγχώδεις διαταραχές.

Aπό την επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου για την Ψυχική Υγεία ΕΠΙΨΥ

 

Τα νοσήματα αυτά κατηγοριοποιούνται ως εξής:

-Νευρολογικά

-Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

-Όγκοι του εγκεφάλου

-Εγκεφαλίτιτδα

-Σκλήρυνση κατά πλάκας

-Επιληψία

-Ενδοκρινικές Διαταραχές

-Δυσλειτουργία της υπόφυσης

-Δυσλειτουργία των επινεφριδίων

-Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς

-Δυσλειτουργία των παραθυρεοειδών

 Αυτοάνοσα νοσήματα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Κροταφική αρτηρίτιδα

 -Συστηματικές νόσοι

Καρδιακές αρρυθμίες

Αναπνευστική ανεπάρκεια

 

Διάφορες άλλες καταστάσεις

Λοιμώδης μονοπυρήνωση Προεμμηνορρυσιακή Δυσφορική Διαταραχή Αναιμία, κυρίως από έλλειψη Β12

Αγχώδης διαταραχή προκαλούμενη από ουσίες

Πολλές ουσίες συνδέονται αιτιολογικά με την πρόκληση αγχωδών συμπτωμάτων, τα οποία μιμούνται εκείνα των αγχώδων διαταραχών.

Η αγχώδης αυτή διαταραχή μπορεί να προκληθεί είτε ως απόρροια κατανάλωσης ουσιών αναψυχής (καφεΐνη) είτε ως αποτέλεσμα λήψης τοξικών ουσιών είτε ως απόληξη των συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ουσιών, άλλοτε συνοδεύοντας τη λήψη ή την κατάχρησή τους και άλλοτε μετά την απόσυρσή τους (σύνδρομο στέρησης).

Οι ουσίες που μπορεί να προκαλούν αγχώδη συμπτωματολογία ταξινομούνται ως εξής:

Χρήση ή κατάχρηση

Καφεΐνη

Κοκαΐνη

LSD

Κάνναβη

Θεοφυλλίνη

Αμφεταμίνες

Αντιχολινεργικές ουσίες

Μικτή αγχώδης καταθλιπτική διαταραχή

Πρόκειται για τη διαταραχή όπου συνυπάρχουν τόσο αγχώδη όσο και καταθλιπτικά συμπτώματα, τα οποία όμως δεν επαρκούν για να διαγνωστεί και να ταυτοποιηθεί μια συγκεκριμένη αγχώδης ή καταθλιπτική διαταραχή.

Διαταραχή άγχους αποχωρισμού

Στην νηπιακή και την πρώιμη παιδική ηλικία εκλύεται άγχος, όταν το παιδί εκτίθεται σε καταστάσεις πραγματικού χωρισμού ή απειλείται με αποχωρισμό από τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής του (π.χ. γονείς). Αυτή η αντίδραση είναι προφανώς φυσιολογική. Η διαταραχή εμφανίζεται, όταν μεγαλύτερα παιδιά κατακλύζονται από άγχος που εκλύεται από έναν πιθανό αποχωρισμό. Το άγχος δεσπόζει σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής τους και υπονομεύει τη λειτουργικότητά τους.

Στην κλινική εικόνα δεσπόζει ο φόβος που συνδυάζεται με τον αποχωρισμό (π.χ. το παιδί φοβάται ότι οι γονείς θα φύγουν από το σπίτι και δεν θα επιστρέψουν, ότι κάτι κακό θα πάθουν). Το παιδί αρνείται να πάει στο σχολείο μόνο του, καταλαμβάνεται από σωματικά ενοχλήματα (ναυτία, κοιλιακοί πόνοι, κεφαλαλγίες) και ο ύπνος του ταράζεται από εφιάλτες στους οποίους βλέπει σκηνές αποχωρισμού.

Το άγχος αποχωρισμού (από αγαπημένα πρόσωπα) μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ψυχοπιεστικές κατάστασεις (π.χ. εισαγωγή σε νοσοκομείο) και ασυνείδητα παλινδρομούν σε συμπεριφορές της πρώιμης παιδικής ηλικίας.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ