Ρυθμίστε το ζάχαρο με εναλλαγές βάδην-χαλαρό περπάτημα

6 Αυγούστου 2014

Οι εναλλαγές τριών λεπτών βάδην με τρία λεπτά χαλαρής βάδισης μπορεί να είναι ό,τι χρειάζονται οι διαβητικοί για να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, αυτού του είδους οι εναλλαγές επί μία ώρα την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των ασθενών απ’ ό,τι το περπάτημα με σταθερό ρυθμό.

Παραδοσιακά, οι γιατροί συνιστούν στα άτομα με διαβήτη να περπατούν με μέτρια ταχύτητα και να αποφεύγουν τις υψηλής εντάσεως ασκήσεις για να αποφύγουν τυχόν τραυματισμούς που θα τους αποτρέψουν από την άσκηση.

Ωστόσο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν ότι η εναλλασσόμενης εντάσεως προπόνηση παρέχει περισσότερα οφέλη στην υγεία τους.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetologia» την οποία εκδίδει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), συμμετείχαν 32 εθελοντές, ηλικίας 57 έως 61 ετών, οι οποίοι έπασχαν από τύπου 2 διαβήτη.

Οι οκτώ από αυτούς δεν γυμνάζονταν, οι 12 έκαναν απλό περπάτημα (με σταθερό ρυθμό) και οι υπόλοιποι 12 έκαναν διακοπτόμενη προπόνηση.

Οι δύο ομάδες που γυμνάζονταν αφιέρωναν στη γυμναστική πέντε ώρες την εβδομάδα (πέντε ημέρες από μία ώρα), επί τέσσερις μήνες.

Η δραστηριότητά τους καταγραφόταν με μόνιτορ καρδιάς και επιταχυνσιόμετρο, το οποίο κατέγραφε την ταχύτητα και την κίνησή τους.

Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει πως η βάδιση με εναλλασσόμενη ταχύτητα οδηγεί σε απώλεια 4 κιλών, ενώ εκείνη με σταθερή ταχύτητα δεν επηρεάζει σημαντικά το σωματικό βάρος.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...