Πόσο σημαντικά είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή μας;

<div>
<p><span style="font-size: small;">Σύμφωνα με τις οδηγίες του Μεσογειακού προτύπου, τα δημητριακά πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής μας, ώστε να συμβάλουν στην πρόληψη των κυριότερων μεταβολικών νοσημάτων. Είναι σημαντικό να επιδιώκουμε την επιλογή και κατανάλωση, όταν αυτό είναι εφικτό, δημητριακών ολικής άλεσης, ώστε να επιτυγχάνουμε την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών.</span></p>
</div>
<p><span style="font-size: small;">Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν και τις τρεις στιβάδες του καρπού (φλοιό, πίτυρο και ενδοσπέρμιο). Έχουν υψηλότερη διατροφική αξία (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, ω-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, χαλκό, φυτοοιστρογόνα), αλλά και περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες. Περιέχουν συνδυασμό από </span><em style="font-size: small;">διαλυτές</em><span style="font-size: small;"> και </span><em style="font-size: small;">αδιάλυτες φυτικές ίνες, που </em><span style="font-size: small;">συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, βοηθούν την ανάπτυξη της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, ενώ, τέλος, τα δημητριακά ολικής άλεσης διατηρούν τη λειτουργία του εντέρου και ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης αίματος.</span></p>
<p><strong><span style="font-size: small;">Σε τι μας ωφελούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως;</span></strong></p>
<p><span style="font-size: small;">Η τακτική κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, σε συνδυασμό με καθημερινή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών[2], μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο: στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, μέσα από το αίσθημα του κορεσμού και το αίσθημα της πληρότητας, που αυτά προσδίδουν, στον περιορισμό του σωματικού λίπους, στο μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη (αποτελούν τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που οδηγούν στην πιο αργή απορρόφηση της γλυκόζης), στηνπρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων[3] (μείωση χοληστερίνης) και τέλος στο μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μορφών καρκίνου (π.χ. καρκίνο του πεπτικού συστήματος).</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι πολύ σημαντικό για τη συνολική υγεία του οργανισμού[4], να επιλέγουμε τροφές ολικής αλέσεως (ψωμί, δημητριακά πρωινού υψηλά σε ίνες, βρώμη, αναποφλοίωτο ρύζι, μπληγούρι και ζυμαρικά) και να αποφεύγουμε την συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων αμυλούχων τροφίμων (λευκό ψωμί ή πολυτελείας, λευκά ζυμαρικά, προϊόντα από λευκό αλεύρι). Πρέπει να επιδιώκουμε να ενσωματώνουμε στην καθημερινή μας διατροφή[5] τουλάχιστον 6-7 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης την ημέρα. <em>Όσοι προτιμούν τα προϊόντα ολικής, δεν έχουν μόνο τα άμεσα οφέλη, που αναφέραμε προηγουμένως, αλλά και έμμεσα αφού καταναλώνουν πιο υγιεινά τρόφιμα, περιορίζοντας λιπαρά, ζάχαρα και αλάτι από τη συνολική διατροφή, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας[6]</em><em>.</em></span></p>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;">ΠΗΓΗ: Κέντρο Διατροφικής Αγωγής – Χάρης Δημοσθενόπουλος </span></p>

Σχετικά άρθρα