Μάντζαρης: «Θέλουμε να επανορθώσουμε»

«Θέλουμε να επανορθώσουμε», τόνισε ο Βαγγέλης Μάντζαρης σχετικά με την προσπάθεια της Εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας (30 Αυγούστου – 14 Σεπτεμβρίου) και τις αποτυχίες των τελευταίων ετών.

«Ξέρω ότι αρκετός κόσμος έχει στενοχωρηθεί, αλλά εμείς στενοχωριόμαστε περισσότερο», σχολίασε ο 24χρόνος γκαρντ της «επίσημης αγαπημένης» σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (basket.gr) και τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε κάνει αυτά που είχαμε τα φόντα να κάνουμε για κάποιους λόγους και θέλουμε να επανορθώσουμε».

Για την επιστροφή του στην Εθνική ομάδα ο Μάντζαρης επισήμανε ότι: «Είμαι πραγματικά πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι και πάλι εδώ. Την Εθνική Ανδρών δεν την έχω ζήσει όσο θα ήθελα. Ελπίζω από εδώ και πέρα να μην έχω άλλες… διακοπές και να είμαι εδώ κάθε καλοκαίρι. Το ήθελα και πέρυσι πολύ να βρίσκομαι στην προετοιμασία, αλλά εξαιτίας του τραυματισμού μου δεν γινόταν. Οπότε από εδώ και πέρα ελπίζω να είμαι καλά και να βρίσκομαι εδώ, να μπορώ να βοηθάω κι εγώ την Εθνική Ομάδα».

–         Ιδιαίτερη αυτή επιστροφή;

«Είναι περίεργο αυτό το συναίσθημα. Τα περισσότερα παιδιά τα ξέρω βέβαια κι αυτό είναι πάντα καλό. Άλλα από τον Ολυμπιακό, άλλα από τις «μικρές» Εθνικές τα ξέρω όλα τα παιδιά. Κι αυτό βοηθάει κι εμένα, βοηθάει και γενικότερα το κλίμα ότι γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Τώρα πια είμαστε όλοι μια παρέα, έχουμε δεθεί και προχωράμε με ένα κοινό στόχο».

–         Επόμενο βήμα είναι τα φιλικά προετοιμασίας, τα οποία σίγουρα περιμένατε με… ανυπομονησία. Ποιος είναι ο στόχος σας εδώ;

«Πάντα είναι καλύτερα όταν υπάρχουν και αγώνες. Η προετοιμασία δεν είναι ότι πιο… ευχάριστο για τον αθλητή ειδικά το βουνό και το τρέξιμο (γελάει). Δουλέψαμε σκληρά, κάναμε αυτό που ήθελε ο κόουτς, είχαμε όλη τη θέληση να φέρουμε σε πέρας αυτά που έπρεπε και τώρα βρισκόμαστε στα φιλικά πια για να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, για να βγάλουμε τη δουλειά που είχαμε κάνει. Να διαπιστώσουμε κατά πόσο έχουμε αφομοιώσει αυτά που είπε ο προπονητής και τι πρέπει να διορθώσουμε».

–         Τι να περιμένουμε να δούμε σε αυτά τα φιλικά αρχής γενομένης από αύριο και την αναμέτρηση με τη Σερβία (19.00, ΑΝΤ1);

«Στον κόουτς αρέσει το γρήγορο παιχνίδι και το έχει δηλώσει από την αρχή της προετοιμασίας. Είναι αυτή η φιλοσοφία του ως προπονητής. Πιστεύω ότι μπορούμε να παίξουμε ανάλογα. Έχουμε ομάδα που μπορεί να τρέξει, υπάρχουν παίκτες γρήγοροι, αθλητικοί, οι οποίοι είναι κατάλληλοι γι αυτό το στυλ. Ζητούμενο είναι επίσης να συνδυάσουμε αυτό το γρήγορο παιχνίδι με τη σκληρή άμυνα, η οποία έτσι κι αλλιώς μας χαρακτηρίζει ως Εθνική Ελλάδας».

–         Και είναι κάτι το οποίο χαρακτηρίζει και το δικό σου παιχνίδι…

«Ναι… Μου αρέσει να παίζω άμυνα, μπορεί να γίνει το κλειδί για μια ομάδα, για μια νίκη, για έναν τίτλο, οπότε δεν έχω κανένα πρόβλημα σε αυτό που ζητάει ο προπονητής για δυνατή άμυνα».

–         Ποιος είναι το ζητούμενο από αυτά τα φιλικά παιχνίδια;

«Σκοπός όλων μας είναι να βελτιωθούμε μέσα από αυτά τα παιχνίδια ως ομάδα και να γινόμαστε καλύτεροι. Θα τα δούμε ως μια προέκταση της προπόνησης. Από την άλλη, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που θα πει ότι δεν θέλει να νικά».

–         Ο αρχηγός της ομάδας, ο Νίκος Ζήσης, είπε στην αναχώρηση ότι βαρέθηκε να είναι πρωταθλητής στα φιλικά. Τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα της Εθνικής Ομάδας στα επίσημα, τι ρόλο παίζουν στο δικό σου μυαλό;

«Ξέρω ότι αρκετός κόσμος έχει στενοχωρηθεί, αλλά εμείς στενοχωριόμαστε περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε κάνει αυτά που είχαμε τα φόντα να κάνουμε για κάποιους λόγους και θέλουμε να επανορθώσουμε. Όπως έχει κακομάθει ή καλομάθει, όπως θέλετε πείτε το, ο κόσμος, το ίδιο ισχύει και για εμάς. Είναι δύσκολο να έχεις συνεχόμενες κακές χρονιές. Φέτος, παρά τις σημαντικές απουσίες όπως του Σπανούλη ή και του Κουφού, θα πρέπει να συσπειρωθούμε και να παλέψουμε. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολη διοργάνωση με ομάδες που παίζουν διαφορετικό μπάσκετ. Στο Ευρωμπάσκετ που επίσης απέχει από το να το χαρακτηρίζεις εύκολη διοργάνωση, λίγο πολύ ξέρεις τι να περιμένεις από τις ομάδες. Στο Παγκόσμιο υπάρχουν εκπλήξεις και διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Υπάρχουν εκπλήξεις. Ο στόχος όμως παραμένει ο ίδιος. Βήμα-βήμα να φτάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα».

Σχετικά άρθρα