Καρπούζι, ένα παρεξηγημένο φρούτο

12 Αυγούστου 2014

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το καρπούζι θεωρούνταν ως ένα γλυκό, νόστιμο φρούτο του καλοκαιριού, από ζάχαρη και νερό, και τίποτα περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες και ερευνητές έχουν αρχίσει να εξετάζουν τα οφέλη της κατανάλωσης καρπουζιού στην υγεία. Όπως αποδεικνύεται, το καρπούζι είναι αρκετά υγιεινά.

Οι ερευνητές έχουν από καιρό εκτιμήσει τα ωφέλει στην υγεία από την κατανάλωση καρπουζιού. Καρπούζι, έχει εξαιρετικά επίπεδα Λυκοπενίου, των βιταμινών Α και C, ένα καλό επίπεδο της βιταμίνης Β6 και φυσικά νερού.

Το λυκοπένιο είναι μια χρωστική ουσία που δίνει στις ντομάτες, το καρπούζι και γκρέιπφρουτ ροζ κόκκινο χρώμα τους. Το καρπούζι περιέχει υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο φρούτο ή λαχανικό (15 έως 20 mg ανά μερίδα), τα καροτενοειδή (λιποδιαλυτές φυτικά συστατικά που δίνουν τα φυτά κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινα χρώματα) μπορεί να δρουν ως αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα .

Η βιταμίνη Α είναι σημαντικό για τη υγεία των ματιών, ενισχύει την ανοσοποιητικό σύστημα και την δημιουργία νέων ιστών και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος.

Η βιταμίνη Β6  βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα στην παραγωγής αντισωμάτων. Έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας, στο μεταβολισμό των λιπών και στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η βιταμίνη C  ενισχύσει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύσει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες . Επίσης συμβάλει στην σύνθεση κολλαγόνου, στην αποκατάσταση των ιστών και την απορρόφηση σιδήρου.


Πηγή: Επιστημονική ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ