Η γαστρεντερίτιδα στις διακοπές. Διατροφικές οδηγίες

13 Αυγούστου 2014

Η γαστρεντερίτιδα αποτελεί μια νόσο του πεπτικού συστήματος, ενώ το 95% των περιπτώσεων αυτής προκαλείται από ιούς. Μεταδίδεται πολύ εύκολα και ίσως αυτός να είναι ο λόγος, που τα τελευταία χρόνια, η εμφάνιση της έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, ιδιαίτερα κατά του μήνες Οκτώβριο έως και Απρίλιο. Γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκληθεί και μετά από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν τοξίνες (τροφική δηλητηρίαση), ενώ σπανιότερα η αιτιολογία είναι κάποια σοβαρή μολυσματική ασθένεια.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενους εμετούς (συνήθως εμφανίζονται τις πρώτες 6-10 ώρες και μετά υποχωρούν σταδιακά), υδαρείς κενώσεις (διάρροια), κοιλιακό πόνο, πυρετό (υψηλό ή δέκατα), αδυναμία και ανορεξία.

Στη διάρκεια των διακοπών μας ο κίνδυνος γαστρεντερίτιδας ελλοχεύει, καθώς κάποιοι από τους κανόνες υγιεινής να μη τηρούνται εν αγνοία μας.

Για το λόγο αυτό μη ξεχνάτε:

  • να πλένετε τα χέρια σας, όσο πιο συχνά γίνεται.
  • προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό
  • επιλέξτε το εστιατόριο που θα γευματίσετε, σιγουρευτείτε ότι ακολουθούντα οι βασικοί κανόνες υγιεινής
  • αποφύγετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με τη φλούδα.

Διατροφικές οδηγίες

  • Πρωταρχικό μέλημα στην αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας είναι η πρόληψη της αφυδάτωσης που ενδέχεται να προκληθεί από τους επαναλαμβανομένους εμετούς και τη διάρροια. Έτσι συστήνεται ή λήψη μικρών ποσοτήτων νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου ανά 15-20 λεπτά). Μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο κάποιο ηλεκτρολυτικό διάλυμα που να περιέχει κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, τα οποία αποτελούν βασικούς ηλεκτρολύτες για την λειτουργία- ενυδάτωση του οργανισμού. Στην περίπτωση που η προσέλευση σε κάποιο φαρμακείο κρίνεται αδύνατη σε ένα ποτήρι νερό βάλτε μια πρέζα αλάτι και σόδα και μισό κουτάλι του γλυκού ζάχαρη. Η σόδα περιέχει διτανθρακικό οξύ, το αλάτι χλώριο και νάτριο και η ζάχαρη γλυκόζη, που τονώνει τον οργανισμό. Να θυμάστε ότι, αν προκύψει εμετός θα πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον μια ώρα για να καταναλώσετε τροφή (σε μικρές ποσότητες) και νερό (2-3 κουταλιές).
  • Πίνετε σε μικρές ποσότητες τσάι με λεμόνι. Το τσάι χαρακτηρίζεται και για αντιδιαρροϊκές δράσεις.
  • Τα αναψυκτικά τύπου cola επειδή περιέχουν τανίνες περιορίζουν την κινητικότητα του εντέρου και κατά συνέπεια τον αριθμό των κενώσεων. Συνιστάται όμως η κατανάλωση ενός ποτηριού ημερησίως, καθώς τα προϊόντα αυτά περιέχουν και καφεΐνη, ουσία που προκαλεί αυξημένη διούρηση με άμεσο επακόλουθο την επιπλέον απώλεια υγρών, κάτι που σαφώς δεν είναι επιθυμητό. Επίσης, αποφεύγετε τα αναψυκτικά τύπου cola που είναι light ή δεν έχουν ζάχαρη, γιατί περιέχουν ασπαρτάμη, ουσία που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημά σας.
  • Η διατροφή σας πρέπει να χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Μπορείτε να καταναλώσετε καλά βρασμένα κολοκυθάκια και καρότα καθώς και κομπόστες φρούτων ή μήλο με τη φλούδα και μπανάνα.
  • Χρησιμοποιήστε απλούς υδατάνθρακες στο μενού σας, δηλαδή, άσπρο ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, φρυγανιές.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Προτιμήστε κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι άπαχο ψητά ή βραστά. Αποφύγετε τηγανητά και σάλτσες.
  • Μη χρησιμοποιείτε μπαχαρικά, κρεμμύδι και σκόρδο κατά την παρασκευή των γευμάτων.

Εφαρμόζοντας τις παραπάνω συμβουλές σε 2-3 ημέρες τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν. Διαφορετικά θα πρέπει να πραγματοποιήσετε ιατρικές εξετάσεις και ίσως κριθεί απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν η διατροφή σας μπορεί να επανέλθει σταδιακά στους προηγουμένους ρυθμούς της.

Υπόδειγμα μιας μέρας με γαστρεντερίτιδα (εφόσον έχουν διακοπεί οι συνεχείς εμετοί και το άτομο βρίσκεται σε θέση να φάει).

  • Πρωινό: 1 φλιτζάνι τσάι με λεμόνι, 2 σταρένιες φρυγανιές
  • Δεκατιανό: 1 μικρή μπανάνα.
  • Μεσημεριανό: κοτόπουλο βραστό χωρίς πέτσα με λίγο ρύζι νερόβραστο ή βραστή πατάτα ή μακαρόνια λευκά νερόβραστα ή λίγο φιδέ.
  • Απογευματινό: Λίγη κομπόστα μήλο.
  • Βραδινό: Ψάρι βραστό, βραστά κολοκυθάκια και καρότα με λίγο λεμόνι.

Πηγή: Επιστημονική ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ