Ένας στους 10 θανάτους από καρδιά οφείλεται στο πολύ αλάτι

<div> </div>
<div><span style="font-size: small;">Το πολύ αλάτι κοστίζει ετησίως τη ζωή περισσότερων από 1,5 εκατομμύριο ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια ανάλυση.</span><br />
<div>
<p><span style="font-size: small;">Όπως αποκάλυψε, η υπερκατανάλωση άλατος ευθύνεται παγκοσμίως για έναν στους δέκα θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια που καταγράφονται κάθε χρόνο- ή αλλιώς, σε ετήσια βάση κοστίζει τη ζωή σε 1,65 εκατομμυρίων ανθρώπων.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Την ανάλυση, που δημοσιεύεται στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από την Σχολή Επιστήμης της Διατροφής Friedmanτου Πανεπιστημίου Tufts, στη Μασαχουσέτη.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πρύτανη της Σχολής δρα Ντάριους Μοτζαφαριάν, ανέλυσαν στοιχεία από 205 μελέτες για την κατανάλωση άλατος, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το περίπου 75% του παγκόσμιου πληθυσμού των ενηλίκων.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αξιολόγησαν επίσης τα παγκόσμια στοιχεία για την κατανάλωση τροφίμων, για να καταγράψουν την κατανάλωση άλατος ανά φύλο, ηλικία και χώρα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση κατανάλωση άλατος είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για καλή υγεία (3,95 γραμμάρια νατρίου την ημέρα έναντι των 2 γραμμαρίων που συνιστώνται).</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η υψηλότερη μέση κατανάλωση καταγράφηκε στην Κεντρική Ασία (5,51 γραμμάρια νατρίου την ημέρα) και η χαμηλότερη στην υποσαχάριο Αφρική (2,18 γραμμάρια την ημέρα).</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Στην υπερκατανάλωση αυτή αποδίδεται το 10% των ετήσιων, παγκόσμιων θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Το νάτριο (το κύριο συστατικό του αλατιού) υπάρχει εκ φύσεως σε πάρα πολλά τρόφιμα, αλλά προστίθεται κατά την επεξεργασία και προετοιμασία εκατοντάδων άλλων, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού – χώρια όσο προσθέτουμε κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα, αλλά και στο πιάτο μας.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ωστόσο, η υπερκατανάλωση αυτή οδηγεί στην υπέρταση και η υπέρταση είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.</span></p>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα