Αυτός είναι ο Λούης της Μεσσήνης

Θα μπορούσε να είναι 200άρης, ίσως τερματοφύλακας ή οδηγός σε αγώνες Formula 1. O Λούης Τσάτουμας διάλεξε τελικά το μήκος και πανηγυρίζει για το αργυρό μετάλλιο με άλμα στα 8,15μ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ζυρίχης.

Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1982 στη Μεσσήνη. Έχει σημειώσει σπουδαίες επιτυχίες στις μικρές κατηγορίες. Το 1999 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων ήρθε 4ος με άλμα στα 7,54μ. Δύο χρόνια αργότερα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων στο Γκροσέτο με 7,74μ.

Οι επιτυχίες στις μικρές κατηγορίες συνεχίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για αθλητές κάτω των 23 ετών το 2003, όπου μετά από μεγάλη μάχη κατέκτησε την 1η θέση με άλμα στα 8,24μ. Την ίδια χρονιά ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας με 8,24μ., επικράτησε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Μπρούνο Τζάουλι στη Super League με 8,06μ. και σημείωσε ατομικό ρεκόρ στα Τσικλητήρεια με 8,34μ. δύο εκατοστά λιγότερα από το πανελλήνιο ρεκόρ.

Είναι ο κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στο άλμα εις μήκος με 8,66μ.(2007, Καλαμάτα).

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό ήρθε πολύ φυσιολογικά καθώς ανατράφηκε σε μια απόλυτα αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας του Θεόδωρος είναι συνταξιούχος πλέον καθηγητής Φυσικής Αγωγής και στα νιάτα του υπήρξε αθλητής του Μεσσηνιακού στο ύψος και στο μήκος. Γυμνάστρια υπήρξε και η μητέρα του Βασιλική ενώ η η αδελφή του Τζίνα είναι απόφοιτη των ΤΕΦΑΑ.

Εκτός σταδίων ο Λούης Τσάτουμας είναι ένας σπιτόγατος. Μετά την προπόνηση, ξεκούραση, διατροφή αυστηρά προσεγμένη και διασκέδαση με ταινίες στην τηλεόραση ή DVD από την προπόνηση ή ακόμα και αγώνες.

Το καμάρι της Μεσσηνίας ασχολήθηκε αρχικά με τα σπριντ όταν σε ηλικία 11 ετών έκανε τα πρώτα βήματρά του στον στίβο. Μάλιστα ήταν εξαιρετικός στα 200 μέτρα και κάποιοι του έλεγαν να ασχοληθεί μόνο με αυτά. Ισως διότι και ο ίδιος είναι λάτρης της ταχύτητας. Οχι αυτής των αθλητών του στίβου αλλά των μηχανοκίνητων σπορ. Η Φόρμουλα 1 και το Moto GP είναι αυτά που τον καθηλώνουν και πάντα δήλωνε φανατικός θαυμαστής του Μίχαελ Σουμάχερ αλλά και του αναβάτη μοτοσικλέτας Βαλεντίνο Ρόσι.

Ο άνθρωπος που εντόπισε πρώτος το ξεχωριστό ταλέντο του ήταν ο προπονητής του Μιχάλης Μπιζάνης. Είναι ο άνθρωπος που τον ανέβασε επίπεδο και όταν ο Λούης τελείωσε το Λύκειο, άφησε πίσω του τη Μεσσήνη για να βρεθεί στην Αθήνα και να τον αναλάβει ο Γιώργος Πομάσκι.

Η πορεία του από τότε ήταν εξαιρετική. Βέβαια όπως συμβαίνει πολλές φορές με τους μεγάλους στο μήκος, «ακροβατούσε» ανάμεσα στα μεγάλα άλματα και στις άκυρες προσπάθειες αλλά και στην κριτική που δεχόταν γι’ αυτές.

Ο Τσάτουμας γνώριζε τις δυνατότητές του ήδη. Ισως διότι είχε διακρίσεις σε επίπεδο Παίδων, Εφήβων και Νέων.
Από το 2005 τη θέση του Πομάσκι στην προπόνηση του Τσάτουμα πήρε ο Δημήτρη Βασιλικό. Είναι ο άνθρωπος που μετά το μεγάλο άλμα του Τσάτουμα στα 8,66 είχε πει ότι «το μυϊκό σύστημα του Λούη σε συνδυασμό με την εκρηκτικότητα και τα αντανακλαστικά του τού δίνουν τη δυνατότητα να κάνει τόσο μεγάλα άλματα. Με τα αντανακλαστικά που έχει, αν ήταν τερματοφύλακας σε ομάδα ποδοσφαίρου, δεν θα έτρωγε γκολ με τίποτα από κοντινή απόσταση»…

Σχετικά άρθρα