Βίδες από μετάξι για το κάταγμα

20 Αυγούστου 2014

Αμερικανοί επιστήμονες δοκίμασαν με επιτυχία βίδες που αποτελούνται κατά 100% από μετάξι για να επιδιορθώσουν κατάγματα, σε μία έρευνα που μπορεί να μεταμορφώσει την ορθοπεδική χειρουργική.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι βίδες θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις μεταλλικές που σήμερα χρησιμοποιούνται και οι οποίες πρέπει να αφαιρούνται έπειτα από λίγα χρόνια.
Ευελπιστούν επίσης ότι το ίδιο υλικό, το οποίο διαλύεται στο σώμα, θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πλακών, που επίσης χρησιμοποιούνται σε περίπτωση σοβαρών καταγμάτων, όπως τα συντριπτικά.
Προς το παρόν έχουν δοκιμάσει τις μεταξωτές βίδες μόνο σε τρωκτικά, αλλά σύντομα θα αρχίσουν μελέτες και σε ανθρώπους.
Το μετάξι είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή χειρουργικών ραμμάτων, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει βρει εφαρμογές και στα ιατρικά εμφυτεύματα.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Nature Communications» επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tufts, στη Βοστώνη, κατασκεύασαν βίδες από ιατρικό μετάξι, χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα καλούπια.
Στη συνέχεια τις εμφύτευσαν σε αρουραίους με κατάγματα ισχίου, τα οποία στήριξαν αποτελεσματικά επί τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες - χρονικό διάστημα απαραίτητο για να επουλωθεί ένα κάταγμα.
Στο τέλος αυτής της χρονικής περιόδου, οι βίδες άρχισαν να διαλύονται.
Το γεγονός ότι το μετάξι δεν είναι άκαμπτο (όπως δεν είναι και τα οστά) σε συνδυασμό με το ότι διασπάται στο σώμα, καθιστούν το υλικό αυτό ένα πολλά υποσχόμενο βιοϊατρικό προϊόν σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεταλλικές πλάκες και βίδες, λένε οι ερευνητές.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ