Τα ποτά, τα τσιγάρα και η κακή διατροφή στα 20 επηρεάζουν την υγεία των επόμενων γενεών

<div>
<h1><span style="font-size: small;">Τα ποτά, τα τσιγάρα και η κακή διατροφή στα 20 μπορεί να υπονομεύουν την υγεία των μωρών που θα γεννηθούν δεκαετίες αργότερα, σύμφωνα με νέα ευρήματα.</span></h1>
</div>
<p><span style="font-size: small;">Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν πλέον «συντριπτικές ενδείξεις» πως οι κακές συνήθειες των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων «αποτυπώνονται» στο DNAτους και μεταδίδονται στις επόμενες γενιές, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ζωή κακής υγείας.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">«Η τεκνοποίηση αρχίζει δεκαετίες πριν από την σύλληψη», είναι το συμπέρασμα των αυστραλών επιστημόνων, οι οποίοι μελετούν εδώ και χρόνια αν και κατά πόσον επηρεάζει ο τρόπος ζωής των νέων, το σωματικό βάρος και άλλες παραμέτρους της υγείας των παιδιών που κάποτε θα αποκτήσουν.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">«Μπορούμε πλέον να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι τα μωρά δεν αρχίζουν από το μηδέν, αλλά κουβαλούν την κληρονομιά από τα βιώματα των γονέων τους, τα οποία μπορεί να διαμορφώσουν την ανάπτυξη στο έμβρυο και μετά τη γέννηση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάρα Ρόμπερτσον, καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής &amp; Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Αδελαϊδας.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science», δείχνουν ότι τα μωρά που γεννιούνται από γονείς οι οποίοι δεν πρόσεχαν καθόλου την υγεία τους στα νιάτα τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και παθήσεις του ανοσοποιητικού.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">«Η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τα μηνύματα που θα μεταδοθούν στο έμβρυο», εξήγησε η δρ Ρόμπερτσον.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Και πρόσθεσε πως, μολονότι το πιο κρίσιμο διάστημα είναι το τελευταίο τρίμηνο πριν από την σύλληψη, καθοριστικό ρόλο παίζει και το τι έκαναν οι γονείς όταν ήσαν πολύ νέοι.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που συναντάμε στην καθημερινότητά μας, επιφέρουν μικροσκοπικές αλλαγές στο DNA, οι οποίες μεταδίδονται στις επόμενες γενιές μέσω του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτές οι <em>επιγενετικές </em>αλλαγές, όπως αποκαλούνται, είναι απαραίτητες για να προσαρμοστεί η νέα ζωή που θα γεννηθεί στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αν, λ.χ., οι γονείς περάσουν μία περίοδο πείνας, θα συμβούν στο DNA τους επιγενετικές αλλαγές που εξασφαλίσουν ότι το μωρό θα μπορεί να αντέξει με λιγότερο φαγητό όταν γεννηθεί.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αντίστοιχα, αν οι γονείς μεγαλώσουν με χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες, το μωρό θα «προγραμματιστεί» να προσδοκά αφθονία θερμίδων και λιπαρών και μοιραία θα ζητάει ολοένα περισσότερο φαγητό και τελικά θα παχύνει και θα κινδυνεύει από όλα τα «νοσήματα της αφθονίας».</span></p>

Σχετικά άρθρα