Φέτος θα είναι άλλη ΑΕΚ

Έχοντας ζήσει από κοντά την προετοιμασία τόσο της περσινής, όσο και της φετινής περιόδου, μπορώ να πω πως αν πριν από ένα χρόνο επικρατούσε έντονος προβληματισμός για την εικόνα που θα έβγαζε η «Ένωση» στο γήπεδο, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της χρονιάς, φέτος όλα είναι υπέρ του «δικεφάλου».

Τα στοιχεία που καθορίζουν την εικόνα και την πορεία μίας ομάδας είναι πολλά. Διοίκηση, τεχνική ηγεσία, παίκτες, κόσμος, κλίμα και τύχη. Αν λοιπόν ρίξουμε μία ματιά σε κάθε έναν από αυτούς τους παράγοντες θα διαπιστώσουμε ότι το πρόσημο της σύγκρισης είναι θετικό.

Για το κεφάλαιο της διοίκησης δεν υπάρχει κανένα θέμα συζήτησης. Ο κ. Μελισσανίδης ήταν αυτός που πέρσι στα δύσκολα φώναξε «παρών» και φέτος το κάνει και με το παραπάνω. Ο τρόπος λειτουργίας της ΑΕΚ είναι άκρως επαγγελματικός και από όλο το τιμ δεν λείπει το παραμικρό. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι αυτός που έχει την υψηλή εποπτεία χωρίς να παρεμβαίνει στο έργο των υφισταμένων του. Οι συνθήκες εργασίας δίχως ίχνος υπερβολής, είναι οι ιδανικές.

Ο Τραϊανός Δέλλας έχει πλέον ένα χρόνο εμπειρίας στην πλάτη του. Ο τρόπος που δούλεψε στο Πήλιο ήταν σε πολύ μεγάλο ποσοστό ίδιος με αυτόν της περσινής σεζόν. Κυρίως ήταν ποιοτικός. Ο ίδιος ήταν απλός, προσιτός, αλλά ταυτόχρονα αυστηρός και δίκαιος. Δεν δίσταζε να γκαζώσει τον Γεωργέα ή τον Κορδέρο (εκ των αρχηγών) και λίγο μετά να κάνει χαβαλέ μαζί τους. Την ώρα της δουλειάς ήταν απόλυτος. Έδειχνε με υπομονή (σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πέρσι) πράγματα, έκανε ιδιαίτερα στους παίκτες του (ειδικά στους νέους) και έβλεπε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Αυτό τον έκανε να βγάζει περισσότερα πράγματα.

Ρίχνοντας μία ματιά στο ρόστερ της ομάδας, είναι κοινή πεποίθηση πως υπάρχει περισσότερη ποιότητα από ότι πέρσι. Δεν χρειάζεται να κάνουμε συγκρίσεις σε ατομικό επίπεδο, ωστόσο Μάνταλο και Μπαρμπόσα η περσινή ομάδα δεν είχε. Ούτε Ανέστη, ούτε Κολοβέτσιο. Επίσης ο Ανάκογλου παρουσιάζεται πολύ ανεβασμένος και δείχνει να κουμπώνει ιδανικά στη θέση του δεύτερου αμυντικού μέσου. Υπάρχουν παίκτες με potential. Όμως ο καθρέφτης τους (θα) είναι το γήπεδο. Υπομονή λίγο ακόμα…

Το να αναφερθεί κανείς στην παρουσία του κόσμου είναι περιττό. Το να κάνεις προπόνηση παρουσία 100 και πλέον οπαδών που παράτησαν τις διακοπές τους, ή τις δουλειές τους και ανέβηκαν στο Πήλιο για να δούνε την ΑΕΚ δεν είναι λίγο. Οι οπαδοί της «Ένωσης» είναι ταλαιπωρημένοι από όσα έχουν τραβήξει, αλλά είναι εκεί. Με χιόνια, βροχές, ή… καύσωνες.

Το κλίμα στο «στρατόπεδο» των «κιτρινόμαυρων» είναι εξαιρετικό. Δεν υπάρχουν οι περσινές παραφωνίες και τα «ξινά» σχόλια στο facebook. Ούτε κάποιος που θεωρητικά έχει χάσει το προβάδισμα στην κούρσα για την ενδεκάδα, αρχίζει να κλωτσά τον συμπαίκτη του, αλλά αντίπαλο στην προπόνηση. Η παρουσία αρκετών Ελλήνων νεαρών σε ηλικία έχει συντελέσει στο γρήγορο δέσιμο. Οι ξένοι από την άλλη είναι κυριολεκτικά καλά παιδιά και μετρημένα. Και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Ντακόλ και Μπρέσεβιτς για παράδειγμα είναι ανταγωνιστές. Αλλά είναι φίλοι κυρίως εκτός γηπέδου. Ο Δέλλας από την άλλη δεν κάνει διακρίσεις και κάθε παίκτης ξέρει πως αν αποδώσει θα παίξει…

Όσο για τον παράγοντα τύχη, όπως είπε και ο Δέλλας είναι το τελευταίο πράγμα. Ναι μπορεί να καθορίσει ένα ματς. Άντε δύο. Όμως όταν έχεις πλάνο, τότε η τύχη θα έρθει με το μέρος σου. 

Σχετικά άρθρα