Τα αυγά, το γάλα, το βούτυρο και τα τυριά στο ψυγείο

<div>
<h1><span style="font-size: small;"> </span></h1>
</div>
<div>
<div>
<div><span style="font-size: small;"><strong>Αυγά</strong></span></div>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;">Όταν αγοράζετε αυγά καλό είναι να επιλέγετε αυτά που είναι σε χάρτινη συσκευασία, που αναφέρεται ο παραγωγός και αυτά που δεν είναι σπασμένα η λερωμένα. Τα αυγά διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι την ημερομηνία λήξης, στους 0 με 3°C στη συσκευασία πωλήσεως. Τα ολόκληρα αυγά με κέλυφος πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 3 έως 5 εβδομάδες, ενώ τα αυγά που έχουν βραστεί μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο επί 1 εβδομάδα. Καλό είναι να μην αποθηκεύεται ψημένα αυγά χωρίς κέλυφος στο ψυγείο όπως επίσης μην βάζετε στην κατάψυξη τα αυγά. Αν θέλετε να τα καταψύξετε, σπάστε τα και καταψύξετε υγρά ολόκληρα αυγά ή αφού ξεχωρίσετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Να χρησιμοποιείτε τα κατεψυγμένα αυγά εντός 1 έτους.</span></p>
</div>
</div>
<div>
<table>
<tbody>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>ΠΡΟΪΟΝ</strong></span></p>
</td>
<td><span style="font-size: small;"><strong>ΨΥΞΗ</strong></span></td>
<td><span style="font-size: small;"><strong>ΚΑΤΑΨΥΞΗ</strong></span></td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Αυγά νωπά με κέλυφος</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">3 με 5 εβδομάδες</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Μην καταψύχετε</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Ασπράδι αυγού νωπό</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">2 με 4 ημέρες</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">12 μήνες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Κρόκος αυγού νωπός</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">2 με 4 ημέρες</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Οι κρόκοι δεν καταψύχονται καλά</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Αυγά νωπά που καταψύχθηκαν τυχαία με το κέλυφος</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Άμεση χρήση μετά την απόψυξη</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Διατηρήστε τα κατεψυγμένα, </span><br /><span style="font-size: small;">αποψύξτε τα στο ψυγείο</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Αυγά, βρασμένα σφιχτά</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">1 εβδομάδα</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Μην καταψύχετε</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Φαγητά που έγιναν με αυγά</span></p>
</td>
<td><span style="font-size: small;">3 με 4 ημέρες</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Μετά το μαγείρεμα ή ψήσιμο, </span><br /><span style="font-size: small;">2 με 3 μήνες </span></td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Γαλακτοκομικά</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ανήκουν στα ευπαθή τρόφιμα γι αυτό θα πρέπει αμέσως να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Το σωστό σημείο αποθήκευσης του, είναι στα δυο υψηλοτέρα ράφια του ψυγείου, και όχι στην πόρτα του ψυγείου όπως συνηθίζουμε οι περισσότεροι. Επειδή στην πόρτα του ψυγείου η ψύξη δεν είναι τόσο δυνατή (10-15°C) όσο στα υπόλοιπα μέρη του, εκεί τοποθετούνται τα προϊόντα μακράς διαρκείας π.χ. αναψυκτικά, μπίρες, χυμοί</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Γάλα:</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Το φρέσκο γάλα διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 μέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής και η διάρκεια συντήρησης που αναγράφεται στο προϊόν καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή. Το φρέσκο γάλα υψηλής παστερίωσης μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σχεδόν έναν μήνα εφόσον δεν θα έχει ανοιχτεί. Το γάλα μακράς διαρκείας διατηρείται εκτός ψυγείου πριν ανοιχτεί. Το εβαπορέ γάλα μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι το άνοιγμα του, όπου μετά διατηρείται στο ψυγείο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Βούτυρο:</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Το βούτυρο πρέπει να διατηρείται καλά κλεισμένο στη συσκευασία του μέσα στο ψυγείο, και δεν πρέπει να το αφήνουμε για πολύ χρόνο έξω από αυτό. Αν αλλάξει χρώμα, αρχίσει να μυρίζει και εμφανίσει μούχλα, είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 1-2 μήνες ενώ στον καταψύκτη έως 12 μήνες. Πριν καταψύξετε το βούτυρο, περιτυλίξετε την συσκευασία με αλουμινόχαρτο .</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Τυριά</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αποθηκεύσατε το τυρί στην αρχική του συσκευασία μέχρι να ανοιχθεί. Μετά το άνοιγμα συσκευάστε το τυρί περιτυλίγοντάς το με αδιάβροχο υλικό, όπως αλουμινόχαρτο, ειδικό πλαστικό ή δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Tα συσκευασμένα τυριά όπως το κατίκι διατηρούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης τους ενώ αν τα αγοράζετε χύμα, μην τα κρατάτε πάνω από 10 ημέρες. Η φέτα χωρίς άλμη διατηρείτε για 1 εβδομάδα ενώ με την άλμη της για 15 ήμερες. Τα σκληρά τυριά όπως είναι το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα πρέπει να καταναλώνονται εντός 15 ημερών. Τέλος, τυριά όπως η μυζήθρα, το ανθότυρο και το µανούρι, αν είναι συσκευασµένα έχουν διάρκεια ζωής έως 6 ηµέρες µετά το άνοιγµα. </span></p>
<table>
<tbody>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Γάλα πλήρες ή αποβουτυρωμένο </strong></span><br /><span style="font-size: small;"><strong>ή με αρωματικά παστεριωμένο, σφραγισμένο</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Έως 30 ημέρες ή </span><br /><span style="font-size: small;">κοιτάξτε την ημερομηνία λήξεως </span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Γάλα πλήρες ή αποβουτυρωμένο </strong></span><br /><span style="font-size: small;"><strong>ή με αρωματικά παστεριωμένο, ανοιγμένο</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">5 ημέρες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Γάλα ζαχαρούχο και εβαπορέ, ανοιγμένο </strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">1 εβδομάδα</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Κρέμα Μισή – Μισή, ανοιγμένη</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">10 ημέρες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Κρέμα, κανονική ή ελαφριά, ανοιγμένη</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">10 ημέρες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Κρέμα σαντιγί</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">3 μήνες σε αεροζόλ</span><br /><span style="font-size: small;">3 ημέρες παρασκευή από μίγμα </span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Γιαούρτι, ανοιγμένο</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">7 με 10 ημέρες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Γιαούρτι, σφραγισμένο, κατεψυγμένο</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">6 εβδομάδες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Βούτυρο, ανοιγμένο</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">1 με 2 μήνες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Βούτυρο, κατεψυγμένο</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">12 μήνες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Μαργαρίνη, ανοιγμένη</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">4 με 6 μήνες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Τυρί cottage, limburger, </strong></span><br /><span style="font-size: small;"><strong>camembert, ανοιγμένο</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">10 με 30 ημέρες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Σφραγισμένα</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">3 με 6 μήνες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Ανοιγμένα</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">3 με 4 εβδομάδες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">2 εβδομάδες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Τυρί Ricotta, ανοιγμένο</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">5 ημέρες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Επαλείψεις τυριών</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">1 μήνας</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Παγωτό</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Κατάψυξη -18°C</span><br /><span style="font-size: small;">2 με 3 εβδομάδες</span></p>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</div>
<div> </div>
<div>Πηγή: Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου ΖΟυμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)</div>

Σχετικά άρθρα