Διατροφικές Συμβουλές για ασθενείς με Γαστρεκτομή

24 Αυγούστου 2014

Σε περιπτώσεις ολικής ή μερικής γαστρεκτομής, οι γενικές διατροφικές οδηγίες προς τον ασθενή, συνοψίζονται, στην υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών, στον περιορισμό των απλών υδατανθράκων και κυρίως της ζάχαρης, στην μέτρια κατανάλωση φυτικών ινών από φρέσκα φρούτα και λαχανικά και τέλος, στην επαρκή κατανάλωση υγρών.

Τους πρώτους 2 μήνες μετά το χειρουργείο, ο επαναπροσδιορισμός των διατροφικών αναγκών είναι σημαντικός. Οι περισσότεροι ασθενείς, αναφέρουν μειωμένη όρεξή ή έντονο κορεσμό ακόμα και με μικρή ποσότητα φαγητού. Τα συμπτώματα αυτά, συνήθως υποχωρούν μετά το πέρας των 2 μηνών, αλλά μέχρι τότε είναι σημαντικό ο ασθενείς να προσπαθεί να καταναλώσει μικρά και συχνά γεύματα (6 την ημέρα) προκειμένου να περιορίσει την γρήγορη απώλεια σωματικού βάρους.

Σε αυτό το διάστημα, το σύνδρομο Dumping είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Τα συμπτώματά του, μπορεί να είναι πόνος στην κοιλιακή χώρα, διάρροια, ζαλάδα αμέσως μετά το γεύμα και αύξηση του καρδιακού ρυθμού και μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους, μισή με μια ώρα μετά το γεύμα, αλλά και 2-4 ώρες αργότερα. Υπολογίζεται ότι 25-50% των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση γαστρεκτομής, θα εμφανίσουν όλα ή κάποιο από τα συμπτώματα, με τις πιθανότητες να ανεβαίνουν ανάλογα με την αφαιρούμενη έκταση του οργάνου.

Πώς θα περιορίσω την εμφάνιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου Dumping;

  • Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών κατά την διάρκεια του γεύματος. Πιείτε νερό με μικρές γουλιές, μισή με μια ώρα πριν το γεύμα.
  • Μασήστε καλά την τροφή σας και με αργό ρυθμό
  • Ξαπλώστε αμέσως μετά το γεύμα, περιορίζοντας έτσι την κινητικότητα της τροφής προς το έντερο
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, καθώς σε αυτό συχνά οφείλετε η διάρροια. Προτιμήστε το κατσικίσιο ή δοκιμάστε τα προϊόντα με την μειωμένη λακτόζη.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών
  • Αποφύγετε πολύ ζεστά ή πολύ κρύα γεύματα
  • Αποφύγετε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών και αλκοόλ

Και τώρα τι τρόφιμα να επιλέξω;

Αγνοώντας την μειωμένη σας όρεξη, πρέπει να θυμάστε ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να επανακάμψει. Προσπαθήστε να κάνετε 6 γεύματα τη μέρα, αρχικά μικρά και έπειτα πιο ενισχυμένα (ιδιαίτερα σε πρωτεΐνες), αποφύγετε τρόφιμα που και στο παρελθόν σας ήταν δύσπεπτα και τέλος περιορίστε την κατανάλωση των φυτικών ινών.

Συνοπτικά:

  • Συνοδέψτε κάθε σας γεύμα με πρωτεΐνες όπως αυγό, τυρί κρέας ή κοτόπουλο (πολύ καλά μαγειρεμένα) και κιμά.
  • Αν είστε σε περίοδο απώλειας βάρους, «ενισχύστε» τα γεύματά σας προσθέτοντας τριμμένο τυρί, ή κρέμα τυριού ή κατσικίσιο βούτυρο.
  • Δοκιμάστε να καταναλώσετε σπιτικές κρέμες ή ρυζόγαλο στα ενδιάμεσα γεύματα, ειδικά αν δεν ανέχεστε το γάλα.
  • Αποφύγετε τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα μούσλι.
  • Επιλέξτε φρούτα μαλακά και ξεφλουδισμένα. Προσοχή στα εσπεριδοειδή, καθώς πολλοί αναφέρουν δυσάρεστο αίσθημα μετά την κατανάλωσή τους. 1-2 μικρά φρούτα επαρκούν.
  • Σε περίπτωση που έχετε την δυνατότητα να φτιάξετε χυμό σε αποχυμωτή, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λαχανικά και καταναλώστε ένα μικρό ποτήρι τουλάχιστον μια ώρα μετά το γεύμα.
  • Αποφύγετε τα ινώδη λαχανικά (τύπου σέλερι) και την κατανάλωση πράσινων φυλλωδών ωμών λαχανικών. Προτιμήστε τα βραστά ή και σε μορφή πουρέ. Υπολογίστε ότι χρειάζεστε ημερησίως περίπου 1-1 ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα ή 2-3 φλιτζάνια ωμά (χωρισμένα στα γεύματα ή σε χυμό).
  • Αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς και τα σπόρια από φρούτα και λαχανικά.

Πηγή: ΕΠιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ