Τώρα, ΠΑΟΚ, αρχίζουν τα δύσκολα

Οι μήνες του.μέλιτος πέρασαν. Τα πρώτα δείγματα γραφής σε επίσημα παιχνίδια κυρίως όσον αφορά τα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ προβληματίζουν, προκαλούν ένταση και εκνευρισμό. Δημιουργούν έντονη δυσαρέσκεια όσον αφορά τις προσδοκίες που υπήρχαν. Και διαπιστώνεται σταδιακά πως η σεζόν, τουλάχιστον με την έναρξή της δεν είναι καθόλου εύκολη. Θα έλεγε κανείς, πως ο ΠΑΟΚ χρειάζεται οξυγόνο για να ανασάνει. Ίσως, αυτό το οξυγόνο μπορεί να του το προσφέρει σε πρώτη φάση μία πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λίγκ επί της Ζίμπρου. Όμως, πως θα έρθει αυτή η πρόκριση ; Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για τον ΠΑΟΚ. Και σε αγωνιστικό επίπεδο (αυτό αγγίζει τους παίκτες και τον Αναστασιάδη) αλλά και σε διοικητικό – ιδιοκτησιακό. Με δύο μικρομεσαίες (κατώτερες σε όνομα και ιστορία) ομάδες σε Ευρώπη και Ελλάδα ο ΠΑΟΚ πέτυχε μόλις ένα γκολ. Δέχθηκε δύο. Ξεκίνησε αρνητικά στην Ευρώπη και έχει υποχρέωση να προκριθεί στον αγώνα ρεβάνς. Μπήκε στο νέο πρωτάθλημα με αρνητικό πρόσημο. Παρουσίασε πολλές αδυναμίες στην άμυνα, την επίθεση, την οργάνωση, κόντρα στην Καλλονή.

 Αν και είμαι βέβαιος πως αυτή η ομάδα θα «στρώσει», θα μπορέσει να παρουσιάσει σε βάθος χρόνου ένα αγωνιστικό πρόσωπο που θα ικανοποιεί τον κόσμο της, εντούτοις δεν μπορώ να είναι βέβαιος για το σήμερα, για το διάστημα που άμεσα ακολουθεί. Γιατί αν χαθούν βαθμοί στο πρωτάθλημα «σήμερα» και αποκλειστεί η ομάδα από την Ευρώπη, ο αρχικός «στόχος» θα χαθεί.

Θα προσθέσω πως ακόμη κι αν κάνει τώρα μεταγραφές ο ΠΑΟΚ, θα είναι πολύ αργά για να  βοηθήσουν οι νέοι παίκτες την ομάδα στις επόμενες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Όποιος κι αν έρθει, θα χρειαστεί, τουλάχιστον, ένα μήνα προσαρμογής. Η «γκέλα» έγινε πολύ νωρίτερα, όταν δεν αποκτήθηκαν δύο – τρείς καλοί παίκτες που θα πρόσθεταν ποιότητα στην ομάδα. Και συν τοις άλλοις θα είχε ο προπονητής επιλογές στην διάθεσή του. Εδώ και ένα μήνα, η κωλυσιεργία για την απόκτηση παικτών, είναι άνευ προηγουμένου για τα δεδομένα του ΠΑΟΚ.

Την ευθύνη για την μη πραγματοποίηση μεταγραφών την έχουν εξίσου ο Σαββίδης, ο Βρύζας και ο Αναστασιάδης. Ο ένας τους. ξίνιζε, ο άλλος τους. μύριζε. Και ο ΠΑΟΚ που δεν είναι φρέσκος και έτοιμος αυτή την περίοδο, κινδυνεύει να μείνει εκτός ομίλων Γιουρόπα Λίγκ. Είπαμε, το οξυγόνο στην ομάδα, μπορεί να το δώσει μία πρόκριση στην Ευρώπη. Αυτές οι ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες.

Ο Σαββίδης κατάλαβε και από την αντίδραση των οπαδών πως δεν είναι στο απυρόβλητο. Δεν πρόκειται να του χαριστούν, επειδή έσωσε τον ΠΑΟΚ οικονομικά πριν από δύο καλοκαίρια. Όταν αναλαμβάνεις μια ομάδα που έχει αυτό το βεληνεκές πρέπει να εισπράττεις τα μηνύματα των οπαδών, τα θέλω τους σε βασικές γραμμές. Οι οπαδοί ποτέ δεν ζήτησαν τον Ροναλντίνιο, θέλουν όμως να βλέπουν στο γήπεδο μια ομάδα αξιοπρεπέστατη, που θα βγάζει στο γήπεδο αυτό που έμαθαν από τους πατεράδες τους και τους παππούδες τους. Έναν ΠΑΟΚ αποφασισμένο για το καλύτερο ανεξάρτητα εάν παίζει με την Ζίμπρου, την Καλλονή, ή τον Ολυμπιακό.

Εκτός από το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε ποτέ τους τελευταίους μήνες σωστή επικοινωνιακή πολιτική όσον αφορά τις επιδιώξεις και τους στόχους που πρέπει να θέτει (εδώ την κύρια ευθύνη έχει ο μεγαλομέτοχος και η διοίκηση), αφέθηκε, ελπίζοντας πως θα δημιουργηθεί μια ομάδα που θα βασίζεται στην σωστή δουλειά. Και στο ομαδικό πνεύμα. Λείπουν όμως βασικά συστατικά από αυτόν τον ΠΑΟΚ για να διεκδικήσει ακόμη και την προνομιούχο θέση που οδηγεί στο ανώτατο επίπεδο, στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η εικόνα της ομάδας θα βελτιωθεί, όμως σήμερα τι γίνεται ;  Όσοι φώναζαν για μεταγραφές και ενίσχυση από τα μέσα Ιουλίου, είχαν απόλυτα δίκαιο. Τώρα, το μόνο που μπορούν να περιμένουν, είναι να στρώσει η ίδια η ομάδα. Και να πετύχει αποτελέσματα. Θα το επαναλάβω, ακόμη κι αν αποκτηθούν έως το τέλος του μήνα, παίκτες, θα χρειαστούν προσαρμογή.

Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στα «κόλπα» που κάνει η ΚΕΔ στον ΠΑΟΚ. Ειδικά αυτή η αποβολή που ανακάλυψε ο Κομίνης στον Περέιρα, πρέπει να ξεπερνά όλα τα όρια. Αλλά από την στιγμή που τον ορίζουν, συνυπεύθυνοι είναι αυτοί που ελέγχουν την διαιτησία. Ο Κομίνης, είναι απλά ένα εκτελεστικό όργανο. Ότι του λένε, αυτό κάνει.

Σχετικά άρθρα