Το χωριό και οι… άγριοι του Τσάμπιονς Λιγκ (video)

Ένα μεγάλο χωριό αλλά… χωριό με Τούρκους και τσιγγάνους και μια ομάδα με… άγριους φιλάθλους. Το νέο Τσάμπιονς Λιγκ έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά.
Το… χωριό είναι το Ράζγκραντ της Βουλγαρία, στο οποίο έχει κανονικά την έδρα της η Λουντογκόρετς, η ομάδα που απέκλεισε τη Στεάουα Βουκουρεστίου. Χωριός τρόπος του λέγειν καθώς πρόκειται για μια μική πόλη στη βορειοανατολική Βουλγαρία, η οποία αποτελεί διοικητικό και βιομηχανικό κέντρο της ομώνυμης επαρχίας Ράζγκραντ.
Το Ράζγκραντ χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Αμπρίτους στις όχθες του ποταμού Μπέι Λομ. Σύμφωνα με την απογραφή του Ιανουαρίου του 2012, στο Ράζγκραντ κατοικούν 33.416 άνθρωποι ενώ ο ευρύτερος Δήμος με την ίδια ονομασία –δηλαδή η πόλη και τα γειτονικά χωριά έχουν συνολικά 50.457 κατοίκους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από αυτούς, το 79,1% είναι Βούλγαροι, το 18,9% Τούρκοι, το 0.9% τσιγγάνοι ενώ υπάρχουν και κάτοικοι που δήλωσαν κάτι άλλο.
Η επαρχία Ράζγκραντ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο τουρκικό πληθυσμό στη Βουλγαρία πίσω από την επαρχία Καρντζχαλί αν και η πόλη και ο Δήμος Ράζγκραντ έχουν το χαμηλότερο ποσοστό από την υπόλοιπη επαρχία. Στην πόλη ζουν 6.000 από τους συνολικά 57.000 Τούρκους της επαρχίας Ράζγκραντ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στην επαρχία Ράζγκραντ το 50% των κατοίκων είναι Τούρκοι και το 5% Τσιγγάνοι. Φυσικά για όλους αυτούς, η αγαπημένη τους ομάδα είναι η Λιουντογκόρετς, η οποία θα παίξει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Οπαδοί κατά της βίας και του ρατσισμού
Εκτός από το χωριό, το νέο Τσάμπιονς Λιγκ θα έχει και τους… άγριους οπαδούς της. Η Σουηδική Μάλμε απέκλεισε την Σάλζμπουργκ και πέρασε στους ομίλους. Πρόκειται για μια ομάδα την οποία οι Σουηδοί αποκαλούν ομάδα του κόσμου καθώς η ετήσια γενική συνέλευση των μελών, δηλαδή των οπαδών είναι αυτή που αποφασίζει για την χάραξη πολιτικής. Η συνέλευση εγκρίνει τα οικονομικά του συλλόγου και εκλέγει τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο. Μιλάμε για τον πλουσιότερο σύλλογο της Σουηδίας με ίδια κεφάλαια της τάξεως των 86,4 εκατομμυρίων σουηδικών κορώνων (περίπου 9.600.000 ευρώ).
Οι οπαδοί της είναι πασίγνωστοι για το πάθος του. Ο σύλλογος έχει πολλά κλαμπ οπαδών, εκ των οποίων το μεγαλύτερο είναι το επίσημο fan club «MFF Support» με περισσότερα από 2000 μέλη. Ιδρύθηκε το 1992 και αυτοαποκαλείται ως «μια ιδεαλιστική και μη-πολιτική ένωση που αγωνίζεται κατά της βίας και του ρατσισμού».
Υπάρχουν επίσης αρκετές μικρότερες ανεξάρτητες ομάδες οπαδών. Σημαντικότερη από αυτές η «Supras Malmö». Ιδρύθηκε το 2003 από ένα συνασπισμό των μικρότερων κλάμπ οπαδών. Πρόκειται για τους φανατικούς που κάνουν εμφανέστατη την παρουσία τους στο γήπεδο με πανό, σημαίες και φανταστικά κορεό.

Σχετικά άρθρα