Αμπελοφάσουλα με βινεγκρέτ

28 Αυγούστου 2014

Gourmet δεν είναι αποκλειστικά ένα ταξίδι μαγειρικής πολυπλοκότητας, εξωτικά υλικά ή συνταγές με ετερόκλητους συνδυασμούς που παρουσιάζονται με ποιητική ή κοσμοπολίτικη διάθεση. Γνήσιo gourmet είναι το αποτέλεσμα της γευστικής αρμονίας, η ανάδειξη της ειλικρίνειας των υλικών και η αβίαστη επιβεβαίωση της γεύσης τους είτε προκύπτει από απλές συνταγές είτε από σύνθετες. Μια σαλάτα από -φρεσκοκομμένα απ” το μποστάνι- αμπελοφάσουλα, βρασμένα «al dente» με συνοδεία βινεγκρέτ είναι στην μεσημεριανή διάθεση αυτής της εποχής πιο γκουρμέ από το «μενταγιόν φιλέτου μοσχαριού γεμιστό με ουρές αστακού και σάλτσα πόρτο»… Η γοητεία της απλότητας που οξύνει το γευστικό μας ένστικτο είναι ακαταμάχητη και αξίζει να την επανεφεύρουμε ειδικά στα υλικά που είναι της εποχής.
syntagi ambelofasoula me vinegretΥπάρχει ένα «επικοινωνιακό πρόβλημα» με τα αμπελοφάσουλα, που η εναλλακτική ελληνική ονομασία τους, όπως έμαθα, είναι και «γυφτοφάσουλα» ή «αραποφάσουλα», προερχόμενα από φυτό που ονομάζεται «βίγνα η ονυχωτή«… Έλεος! Διάβασα μάλιστα πρόσφατα, μια απορία αναγνώστη στο διαδίκτυο που έλεγε «με τα αμπελοφάσουλα τελικά φτιάχνουν κρασί ή φασολάδα;»… Καλό, ομολογώ! Άν όμως αναφερόμασταν σ” αυτά ως french beans ή γαλλικά φασολάκια, όπως ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος, αμέσως οι γκουρμέ δυνατότητές τους θα ήταν προφανείς και αδιαμφισβήτητες. Αν και διαφημιστής κατ” επάγγελμα, επιλέγω να αδιαφορήσω

syntagi ambelofasoula

πλήρως για το επικοινωνιακό τους χαρακίρι και να απολαύσω την ουσία της απλής και ωραίας γεύσης τους.
Η συγκεκριμένη σαλάτα με αμπελοφάσουλα και βινεγρέτ είναι συχνά το ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα στο εξοχικό. Την συνοδεύω με ωραία φέτα, ζυμωτό ψωμί και δροσερό λευκό κρασί. Σερβίρεται με θέα μια ατέλειωτη κυμματιστή θάλασσα κάτω απ” τους ήχους συμφωνικής τζιτζικιών… Need I say more?

Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ. αμπελοφάσουλα χωρίς τις άκρες και κομμένα στη μέση, αν είναι πολύ μακριά.
ελάχιστη σόδα φαγητού
1-2 κ.σ. παλαιομένο ξίδι balsamico
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon με σιναπόσπορους
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο (ανάλογα με την γεύση …και τη δίαιτα)
1 πρέζα θυμάρι
τριφτό αλάτι και πιπέρι

Βάζετε τα αμπελοφάσουλα σε νερό που βράζει με ελάχιστη σόδα (έτσι διατηρούν το πράσινο ζωηρό χρώμα τους) και τα βράζετε 5-10 λεπτά (ανάλογα με το πάχος τους). Πρέπει να παραμείνουν τραγανά. Τα ξεβγάζετε με λίγο κρύο νερό και τα βάζετε στη σαλατιέρα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ, τα προσθέτετε στα φασολάκια και τα ανακατεύετε ξανά.
Συνοδεύετε με άσπρα τυριά (φέτα, ξινομυζήθρα ή ανθότυρο).
Παραλλαγή: Αν θέλετε μια πιο γκουρμέ εκδοχή της απλής συνταγής, η Pandespani προτείνει να προσθέσετε στη σαλάτα ελαφρά τοσταρισμένα φιλεταρισμένα αμύγδαλα…. Δοκιμασμένο και εξαιρετικό!

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ