Γιαννάκης: «Μπορούμε την έκπληξη»

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο ζωντανός θρύλος του ελληνικού μπάσκετ, πιστεύει ότι μπορεί η Εθνική ομάδα να πετύχει κάτι καλό στο Μουντομπάσκετ. Ο «δράκος» αναφέρεται στους απόντες, τους ΝΒΑερ, τι χρειάζεται για να έρθουν ξανά μεγάλες επιτυχίες, αλλά θυμάται και τις δικές του σπουδαίες στιγμές σε Μουντομπάσκετ. 

Αναλυτικά, ο Παναγιώτης Γιαννάκης μίλησε στη Metrosport για: 

-τα μυστικά για την αγωνιστική προετοιμασία σε ένα Μουντομπάσκετ: «Σχέδιο και προσπάθεια για να βελτιώσουμε τα παιδιά πνευματικά για την αντιμετώπιση καταστάσεων που θα έρθουν. Σκληρή δουλειά στην προπόνηση σε αυτές τις καταστάσεις που θα βρούμε μπροστά μας. Να προκαλούμε καταστάσεις που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουμε ώστε να βρεθούμε στο γήπεδο με ηρεμία και αυτοπεποίθηση κάθε λεπτό του παιχνιδιού. Πρέπει η ομάδα να αντιμετωπίσει κάθε αμυντική ή επιθετική προσπάθεια χωρίς να βλέπει τον πίνακα του σκορ». 

-τους στόχους της Εθνικής: «Έχει προσόντα, πιστεύω ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη. Θεωρώ ότι αν καταφέρει να έχει ηρεμία στο παιχνίδι της, πάθος και θέληση στο γήπεδο σε άμυνα και επίθεση θα καταφέρουμε να παίξουμε καλό μπάσκετ. Επαναλαμβάνω και πάλι πως μπορούμε να αποτελέσουμε την ευχάριστη έκπληξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου». 

-την έλλειψη πίεσης: «Είναι καλό να μην υπάρχει πίεση. Προσωπικά έλεγα πάντα πως ό,τι κι αν κάνει η Εθνική και του χρόνου ομάδα μας θα είναι. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι και οι διεθνείς θέλουν να πετύχουν μεγάλα πράγματα. Πολλά από τα παιδιά που στελεχώνουν την ομάδα έχουν επιτυχίες με τους συλλόγους τους. Θα πρέπει να έχουμε σχέδιο και υπομονή για να ζήσουμε ξανά τις μεγάλες στιγμές του παρελθόντος με την Εθνική». 

-τις απουσίες παικτών: «Με στενοχωρεί που δεν είναι παρόντες παίκτες που δέχονται την πρόσκληση της Εθνικής. Με στενοχωρεί όμως και η αδυναμία εμάς, των μεγαλύτερων, να επικοινωνήσουμε με αυτά τα παιδιά και να τους εξηγήσουμε κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν. Πρέπει να τους προσεγγίσουμε με τον σωστό τρόπο». 

-την παρουσία τριών ΝΒΑερ στην Εθνική: «Για την πλατιά μάζα των ανθρώπων που ακολουθούν και παρακολουθούν το μπάσκετ παγκοσμίως είναι μεγάλη διαφήμιση για την Ελλάδα. Προβάλλει το ελληνικό μπάσκετ, αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό στα παιδιά. Τον Κώστα (σ.σ. Παπανικολάου) τον πήγα εγώ στον Ολυμπιακό γιατί πίστευα πολύ στις δυνατότητες του. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την εξέλιξη του όπως φυσικά και για τον Αντετοκούνμπο που είναι πολύ καλός χαρακτήρας και παίκτης με πολύ μεγάλες δυνατότητες και μεγάλα περιθώρια εξέλιξης. Ο Καλάθης έμαθε μπάσκετ στην Αμερική αλλά ‘ωρίμασε’ εδώ. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το ελληνικό μπάσκετ, αλλά στο Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να παίξουμε ελληνικό, ευρωπαϊκό μπάσκετ, αυτό που ξέρουμε». 

-την κορυφαία του στιγμή σε Μουντομπάσκετ: «Χωρίς αμφισβήτηση, το Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. Αυτό που συνέβη στον ημιτελικό με τις ΗΠΑ ήταν ανεπανάληπτο. Το αποκορύφωμα της αυτοσυγκέντρωσης, της υπομονής, της πίστης στο σχέδιο και φυσικά του εξαιρετικού κλίματος που είχαμε σαν ομάδα. Το παιχνίδι αυτό ήταν μια attraction του μπάσκετ για όλον τον κόσμο. Όχι μόνο για την Ελλάδα, θα πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ισπανία, στην Αργεντινή, στη Σερβία. Για να δουν όλοι πως μπορεί κάποιος να κερδίσει ανθρώπους που… Όλοι τους θεωρούν ανίκητους. Επειδή αναφέρθηκα στο εξαιρετικό κλίμα θα πρέπει να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον σημαντικό ρόλο που είχε ο αείμνηστος, Γιώργος Κολοκυθάς που βοηθούσε στην ηρεμία της ομάδας ώστε να λειτουργήσουμε απρόσκοπτα στο αγωνιστικό κομμάτι, να εμφανίσουμε στο γήπεδο το καλύτερο δυνατό αγωνιστικό πρόσωπο/Ηταν μεγάλη μου τιμή που συνυπήρξα στην Εθνική και συνεργάστηκα μαζί του γιατί εκτός όλων των άλλων ήταν και πολύ καλός μου φίλος. Ήταν ένας άνθρωπος που βοήθησε τρομερά σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες όπως φυσικά και όλοι οι συνεργάτες μου». 

Σχετικά άρθρα