Θόδωρος Ροδόπουλος στο pamesports.gr: «Στο μπάσκετ ποτέ δε λες ποτέ»!

Δεν εύχεται και δεν ελπίζει ο Θόδωρος Ροδόπουλος να είναι εύκολη κι η συνέχεια για την εθνική Ελλάδας, στο Μουντομπάσκετ. Εύχεται κι ελπίζει, να είναι κι αυτή καλύτερη…
   «Είναι σε πολύ καλό δρόμο. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση αλλά… Να είμαι έτοιμη και στην απευκταία περίπτωση. Μετά την κατηφόρα ίσως, βρει την ανηφόρα. Γι αυτό εύχομαι κι ελπίζω, να είναι καλύτερη στη συνέχεια»! Ο κορυφαίος γνώστης του μπάσκετ στον τόπο μας επικαλείται την αναφορά του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην εκπομπή του ΑΝΤ1 για την διοργάνωση: «Όταν κερδίζουμε όλα είναι καλά. Σε αυτήν την φάση πρέπει να είναι όλα καλά κι αν ο μη γένοιτο χάσουμε»!
   Κι ο Θόδωρος Ροδόπουλος συμπληρώνει: «Πολύ καλά τα είπε ο Γιάννης στον ΑΝΤ1. Θεωρώ πως η Ελλάδα μπορεί, να περάσει και την Κροατία και την Αργεντινή. Ναι, αλλά… Είναι σαφώς δυσκολότερες ομάδες από Σεενεγάλη, Πουέρτο Ρίκο και Φιλιππίνες. Δε μας φθάνει η πρόκριση στις 16 του Μουντομπάσκετ. Θέλουμε και την πρωτιά στον Όμιλο. Δεν θα χαθούμε φυσικά, εάν την χάσουμε. Κι εκεί πρέπει να φανούμε ικανοί να το9 ξεπεράσουμε. Εάν κι εφ’ όσον συμβεί. Δεν το πιστεύω. Στο μπάσκετ όμως, ποτέ δε λες… Ποτέ»…
   Απόψε αρχίζουν λοιπόν, τα δύσκολα. Μετά την πρόκριση στις 16 η Ελλάδα βάζει πλώρη για την πρωτιά. Και βέβαια, για τις 8 του Μουντομπάσκετ
   Ο Θόδωρος Ροδόπουλος είναι σαφής: «Αυτή η ομάδα έχει περισσότερα θετικά από αρνητικά. Κυρίως δε, είναι ομάδα. Κι εάν μάλιστα, έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί μία τυχόν ήττα… Σε τέτοιες διοργανώσεις  δεν είναι αναπόφευκτη…  Τότε σίγουρα έχει την δυνατότητα, να πάει καλά και στα δύσκολα»!
   Η ανησυχία του Θόδωρου Ροδόπουλου – κορυφή της πυραμίδας της γνώσης του μπάσκετ στον τόπο μας – δε μεταφράζεται σε θέση απαισιοδοξίας του. Το αντίθετο. Θέση αισιοδοξίας του είναι. Κι εκφράζοντας την, στηρίζει την πίστη του στην εθνική Ελλάδας…
   «Ο Όμιλος μας είναι σχετικά εύκολος. Ήδη εξασφαλίσαμε την πρόκριση στις 16 ομάδες της διοργάνωσης», λέει ο  κορυφαίος πνευματικός του μπάσκετ. «Ο Όμιλος με τον οποίο διασταυρωνόμαστε είναι σχετικά δύσκολος. Ίσως η Γαλλία θα ήταν προσιτή αντίπαλος. Μακριά από Ισπανία βέβαια αλλά και Βραζιλία και Σερβία. Με λίγα λόγια; Δεν γνωρίζω πως αλλά θα ήθελα, να βρούμε τη Γαλλία αντίπαλο στις 16 του Μουντομπάσκετ».
–      Ποια είναι τα θετικά της εθνικής Ελλάδας;
–      Το μπάσκετ έχει αλλάξει. Με τα μεσαία κορμιά πλέον, κτίζονται οι ομάδες.
 Η Εθνική μας έχει 5-6 τέτοια που δεν έχουν άλλες στην διοργάνωση. Με τον Αντετοκούμπο μάλιστα, μπορούμε να κάνουμε την διαφορά σε πολλά στιλ αγώνα. Κουβαλά μαζί του την αύρα του ΝΒΑ. Είναι επίσης, η ομαδικότητα της. Καλύπτονται και συμπληρώνονται οι διεθνείς μας με εντυπωσιακό τρόπο. Έχει ψυχή αυτή η ομάδα…
–      Δεν υστερούμε σε ύψος, με άλλα λόγια;
–      Είδατε πως και που φθάνουν οι Φιλιππινέζοι, οι οποίοι κατά παράδοση είναι κοντοί. Το ύψος έχει ήδη περάσει σε δεύτερη μοίρα στο μπάσκετ. Παραμένει σημαντικό χαρακτηριστικό αλλά όχι κυρίαρχο! Κυρίαρχο είναι η ομαδικότητα. Από αυτήν αναδεικνύεται σε κάθε αγώνα κι ένας διεθνώς μας πρωταγωνιστής. Τεράστιο αβαντάζ!
–      Δεν υστερούμε μήτε σε εμπειρία;
–      Αντίθετα υπερτερούμε σε φιλοδοξία. Κι αυτό ίσως, ωφελεί περισσότερο την υγεία της Ομάδας μας. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον.
–      Λείπει βέβαια ο σούπερ σταρ;
–      Ελπίζουμε πως όσα δεν φέρνει ο χρόνος, δε θα φέρει η στιγμή. Κι ο σούπερ σταρ δεν θα χρειαστεί. Για να κουβαλήσει την Εθνική σε εκείνη την στιγμή. Το έργο το οποίο παράγεται άλλαξε την ελληνική ομάδα. Νέα δομή και νέα λειτουργία. Και πάντα πολύ ταλέντο. Όπως και να το κάνουμε ναι… Λείπει ο Σπανούλης!
–      Δε λείπει η ψυχή!
–      Φυσικά. Τα ψυχικά αποθέματα της Εθνικής μας είναι απύθμενα. Υπάρχει μία άγνοια κινδύνου … Κυρίως λόγω απειρίας… Η οποία εξελίσσεται σε προτέρημα για την Ελλάδα.  Τώρα πάντως, χρειάζεται η στήριξη για τα δύσκολα, τα οποία έρχονται. Με καλή προετοιμασία όπως εκείνη η οποία διευκόλυνε την Ομάδα μας στους 3 πρώτους αγώνες. Δεν ήταν τόσο εύκολοι. Αυτή η προετοιμασία έκανε αυτούς τους αγώνες να φαίνονται έτσι.
–      Τι πρέπει, να αλλάξει τώρα;
–      Πρέπει, να αντιληφθούν οι πάντες πως διαμορφώνονται νέα δεδομένα. Ήδη η Ελλάδα δεν είναι άγνωστη. Μας μαθαίνουν απ’ έξω κι ανακατωτά. Μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά.  Ως εκ τούτου είμαι σίγουρος πως κι η Εθνική μας έχει τα πλάνα της, για να αλλάξει. Όχι αλλαγές με ευχές. Οι παίκτες δεν πιστεύουν στις ευχές. Η Κροατία κι η Αργεντινή είναι πανίσχυρες ομάδες.
–      Ποια είναι τα αρνητικά της Ελλάδας;
–      Φάνηκαν ορισμένα… Όπως η ανάγκη παροχής  βοήθειας στον Μπουρούση. Μέγας παίκτης αλλά μόνος του ως ψηλός δεν μπορεί, να τα κάνει όλα. Θέλει βοήθεια από τα μεσαία κορμιά. Ακόμη κι ο Ζήσης, η απόλυτα συνέπεια στο μπάσκετ, να  παίξει καλή άμυνα κοντά στο καλάθι. Οι μεσαίοι πρέπει να παίζουν – όταν χρειάζεται – σαν κοντοί. Και σαν ψηλοί, όταν πάλι, χρειάζεται. Αυτή η δυνατότητα ορισμένων παικτών αξιοποιήθηκε από την τεχνική του αθλήματος. Κι άλλαξε το μπάσκετ! 
–      Γενικά λοιπόν, αισιοδοξείτε;
–      Η εθνική Ελλάδας είναι σε πολύ καλό δρόμο. Με κάνει αισιόδοξο αλλά κι ανήσυχο. Έρχονται τα δύσκολα. Να προσέχουμε, για να έχουμε. Έκτισε μια όμορφη εικόνα στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας. Να την κάνει ομορφότερη. Μπορεί. Έρχονται τα δύσκολα. Χρειάζεται προσοχή. Εάν είναι δυνατόν και για τις 16 αντιπάλου επιλογή . Επίσης κι ορθή διαχείριση τυχόν – την απευχόμαστε –  ήττας. Είναι μέσα στο πρόγραμμα της… ζωής! Η δυνατότητα να επιλέξουμε 1η ή η 2η θέση είναι πολυτέλεια μεν. Είναι κι γέφυρα για τις 8 δε. Νίκη με Κροατία λοιπόν. Και βλέπουμε!

Σχετικά άρθρα