Έχω πόνο στην κοιλιά, πρήξιμο και αέρια πολλά. Τι να κάνω;

3 Σεπτεμβρίου 2014
Σοφία, 29 ετών ρωτά

Ρωτά η αναγνώστρια μας Σοφία Κ.

Έχω πόνο στην κοιλιά , πρήξιμο και αέρια πολλά. τι να κάνω;

Απαντάει ο Γαστρεντερολόγος Απόστολος Πουλάκης

Η συμπτωματολογία που περιγράφετε συναντάται πολύ συχνά στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή αυτό που παλαιότερα ονομάζαμε Σπαστική Κολίτιδα. Βέβαια λείπουν αρκετές κλινικές πληροφορίες για να μπορέσει κανείς να θέσει με ασφάλεια μια τέτοια διάγνωση, αποκλείοντας άλλες οργανικές παθήσεις του πεπτικού. Οπότε η επίσκεψη σε έναν ειδικό, θεωρώ ότι είναι η συνετή επιλογή.

 Πέραν τούτου όμως υπάρχουν και μερικά πράγματα πού μπορείτε να κάνετε από μόνη σας, κυρίως σε σχέση με τη δίαιτά σας και τον τρόπο ζωής σας. Αποφύγετε ή ελαττώστε τις ποσότητες των τροφών πού αυξάνουν τα αέρια στον πεπτικό σωλήνα, όπως κρεμμύδια, όσπρια, σέλινο, καρότο, λαχανάκια Βρυξελλών από τα λαχανικά, μπανάνες, βερύκοκα, σταφίδες από τα φρούτα. Δοκιμάστε για λίγο να αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά ή να δοκιμάσετε προϊόντα χωρίς λακτόζη. Περιορίστε την κατανάλωση αμύλου, αναψυκτικών, τσίχλας και υποκατάστατων ζάχαρης. Να ενυδατώνεστε και να προτιμάται τα πολλά και μικρά γεύματα από ένα μεγάλο κύριο γεύμα.
Από εκεί και πέρα, με τη συμβουλή του ιατρού σας και αφού τεθεί η διάγνωση θα μπορέσετε να δοκιμάσετε και κάποια από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουμε στο οπλοστάσιό μας όπως τα προσροφητικά αερίων, τα προβιωτικά  ή τα ήπια εντερικά αντιβιωτικά.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΠΑΠΑ***** ****
20:29 Παρασκευή 17/03/2017
Έχω ένα γιο που είναι 11 ετών Έχει καθημερινά αέρια και ρεψίματα και φοβάμαι μήπως έχει το ελικοβακτηρίδιο Τι μπορώ να κάνω για να το αντιμετωπίσω
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ