Προσοχή μην σκίσετε κανένα καλσόν

Ασφαλώς δεν φταίνε τα ball boys για την ισοπαλία του Παναθηναϊκού με τον Λεβαδειακό. Άλλο εάν χρόνια τώρα ο διαιτητικός γιαλός στραβά αρμενίζει, όπως άλλωστε είπε –πάντα με τα δικά του λόγια – μέχρι και ο Σάββας Θεοδωρίδης. Από ορισμένους εξ ημών γίνεται συστηματική προσπάθεια ανάδειξης των καθαρά αθλητικών, των ποδοσφαιρικών εν προκειμένω, πεπραγμένων. Δίχως παράλληλη διάθεση υποβάθμισης του θλιβερά θολού ποδοσφαιρικού μας βυθού. Διότι είναι άλλο η προβολή αγωνιστικών γεγονότων και άλλο η εξαφάνιση της βρωμιάς. Δεν γίνεται ο δημοσιογράφος να είναι αυτός που θα συγκαλύψει.

Είναι ορισμένοι στην Ελλάδα που μιλούν για προστασία του προϊόντος. Οι πρόεδροι ομάδων το λένε σε άλλους που κάνουν καταγγελίες για παρασκήνιο, διαφθορά και άλλα όμορφα. Οι οπαδοί το αναφέρουν στους δημοσιογράφους. Κάποιες φορές και οι προϊστάμενοι αθλητικών τμημάτων ή απλοί ρεπόρτερ το επικαλούνται σε άλλους συναδέλφους τους. «Προστατεύουμε το προϊόν γιατί εάν εμείς οι ίδιοι το υποβαθμίζουμε, είναι σαν να υποβαθμίζουμε τη δουλειά μας. Από αυτό τρώμε ψωμί», λένε.

Συγνώμη αλλά αυτές είναι τρίχες κατσαρές, για να μην γράψω τι σόι… τέτοιες καμαρωτές είναι. Στο εξωτερικό έχουν γίνει τεράστιες δικαστικές έρευνες, υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις, καταγράφηκαν στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Υποβιβάστηκαν ομάδες πραγματικοί θρύλοι, αφαιρέθηκαν πρωταθλήματα, εξαφανίστηκαν σύλλογοι, φυλακίστηκαν ιδιοκτήτες και πρόεδροι.

Εδώ; Εδώ προσοχή να μην πειράξουμε κανέναν από τους στρατούς, κανένα από τα γρανάζια της μηχανής διαφθοράς. Γιατί; Για το προϊόν! Το φτύσιμο στο ποδόσφαιρό μας έρχεται από παντού. Δικαστικές έρευνες, σούπερ κοριοί, καταγγελίες επώνυμες, καταγγελίες ανώνυμες. Μέχρι και διεθνής Γάλλος παίκτης, ο Ολιβιέ Καπό βγήκε και τα είπε φόρα – παρτίδα για το τι του συνέβη στον Λεβαδειακό. Εμείς εκεί, πιστοί στην ομπρέλα που κρατάμε διότι θεωρούμε ότι βρέχει.

Αλλά ξέχασα. Στην Ελλάδα τον διεφθαρμένο τον επιβραβεύουμε, τον κάνουμε εκπρόσωπο του λαού, τον χρυσώνουμε, τον αφήνουμε να πλουτίζει, του επιτρέπουμε να παίζει με τη νοημοσύνη μας. Και έχουμε την εντύπωση ότι δεν τρέχει τίποτα. Άλλωστε μόνο εδώ μπαίνουμε στη λογική κάθε φορά να προτάσσουμε το φοβερό επιχείρημα «αποδείξεις έχεις; Αν δεν έχεις, σκάσε και κολύμπα». Οι αποδείξεις είναι γύρω μας. Εκτός πια και εάν το μόνο που μας απασχολεί είναι να μην θίξουμε τον γνωστό, του γνωστού, ω γνωστέ προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στη δουλειά μας και βρεθούμε ξαφνικά στο δρόμο. Και ποιο δρόμο δηλαδή, αφού και στο δρόμο για το σπίτι προσοχή θέλει και μάτια εκατό γιατί υπάρχουν πάντα πρόθυμοι άσβερκοι να σου θυμίσουν το κλασικό: μην υποβαθμίζεις το προϊόν.

Το δυστύχημα απ’ όσα κατήγγειλε ο Καπό δεν είναι τα εν Ελλάδι τεκταινόμενα αλλά τα περί αδιαφορίας της UEFA . Θα πει κανείς «και γιατί να ασχοληθεί με μας όταν βλέπει ότι δεν ασχολούμαστε εμείς;». Έλα ντε. Καληνύχτα μας και καλή τύχη.

Σχετικά άρθρα