Δίαιτα: Γιατί όλοι προτιμούν τρόφιμα χωρίς γλουτένη;

<div> </div>
<div>
<div><br />
<div><span style="font-size: small;">Όλοι μας έχουμε δει διαφημίσεις για τρόφιμα χωρίς γλουτένη ή δίαιτα ελεύθερης γλουτένης. Αλλά ξέρουμε τι είναι η γλουτένη και σε τι ενοχλεί (αν ενοχλεί) το σώμα μας;</span></div>
</div>
<div>
<p><span style="font-size: small;">Γλουτένη: μια άγνωστη λέξη μέχρι πριν λίγα χρόνια αλλά πλέον έχει γίνει μια απο τις αγαπημένες οδηγίες κάποιων "ειδικών" για απώλεια βάρους. Η αλήθεια είναι οτι δίαιτες ελεύθερες γλουτένης έχουν θαυμαστές σε όλο το κόσμο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη του σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη. Στην γλουτένη οφείλετε το φούσκωμα του ψωμιού (όχι το δικό μας).</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πράγματι το σώμα μας κάποιων ενοχλείτε στην παρουσία της γλουτένης και αντιδρά, αυτή η αντίδραση έχει όνομα και ονομάζεται κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη με απλά λόγια είναι η αυτοάνοση καταστροφή του λεπτού εντέρου (λάχνες του εντέρου) όταν έχουμε κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας γλουτένης.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Το λεπτό έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση όλων τον θρεπτικών συστατικών της διατροφής μας, έτσι εύκολα καταλαβαίνει κανείς οτι εμφανίζεται δυσαπορρόφηση, αδυναμία διατήρησης βάρους ή αν μιλάμε για παιδιά αδυναμία αύξησης βάρους. Συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι φλεγμονή στο έντερο με διάρροιες, κοιλιακό πόνο, κράμπες, τυμπανισμό. Σε αυτά τα άτομα αν αφαιρέσουμε εντελώς την γλουτένη από την διατροφή τους δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να γίνει αντικατάσταση των αμυλούχων προϊόντων που περιέχουν γλουτένη με προϊόντα όπως ρύζι, καλαμπόκι, κεχρί, κινόα και το φαγόπυρο τα οποία δεν περιέχουν γλουτένη και με ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα χωρίς γλουτένη. Προσοχή πρέπει και να δοθεί στα αλλαντικά, έτοιμες σάλτσες, κονσέρβες και επιδόρπια γιαούρτης.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η συχνότητα της κοιλιοκάκης στην Ελλάδα Πιθανολογείται ότι είναι 1/2.000-3.000 κατοίκους.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τρόφιμα που πρέπει να αποκλειστούν σε άτομα με κοιλιοκάκη είναι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">• Κριθάρι</span><br /><span style="font-size: small;">• Σίκαλη</span><br /><span style="font-size: small;">• Σιτάρι</span><br /><span style="font-size: small;">• Μπύρα</span><br /><span style="font-size: small;">• Ψωμί</span><br /><span style="font-size: small;">• Κέικ και πίτες</span><br /><span style="font-size: small;">• Ζαχαρωτά</span><br /><span style="font-size: small;">• Δημητριακά</span><br /><span style="font-size: small;">• Μπισκότα και κράκερς</span><br /><span style="font-size: small;">• Κρουτόν</span><br /><span style="font-size: small;">• Τηγανητές πατάτες</span><br /><span style="font-size: small;">• πίτσα</span><br /><span style="font-size: small;">• πίτες</span><br /><span style="font-size: small;">• σάντουιτς</span><br /><span style="font-size: small;">• burgers</span><br /><span style="font-size: small;">• Ζωμοί</span><br /><span style="font-size: small;">• Απομιμήσεις κρέατος ή θαλασσινών</span><br /><span style="font-size: small;">• Ζυμαρικά</span><br /><span style="font-size: small;">• Επεξεργασμένο κρέας</span><br /><span style="font-size: small;">• Σάλτσες για σαλάτες</span><br /><span style="font-size: small;">• Σάλτσες</span><br /><span style="font-size: small;">• Καρυκευμένο ρύζι</span><br /><span style="font-size: small;">• πατατάκια</span><br /><span style="font-size: small;">• Σούπες και βάσεις για σούπες</span><br /><span style="font-size: small;">• Λαχανικά σε σάλτσα</span><br /><span style="font-size: small;">• Αλεύρι</span><br /><span style="font-size: small;">• Φαρίνα</span><br /><span style="font-size: small;">• Σιμιγδάλι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Όπως φαίνεται ο κατάλογος των τροφίμων είναι μεγάλος έτσι η ιδέα ότι η γλουτένη μας παχαίνει ξεκίνησε γιατί παρατήρησαν ότι αν μειώσεις τη γλουτένη είναι σχετικά εύκολο να χάσεις βάρος. Αυτό όμως φαίνεται ότι οφείλεται στην μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων δηλαδή στον περιορισμό των θερμίδων και όχι στη γλουτένη.</span></p>
<div><span style="font-size: small;">Πριν βιαστείτε να αποκλείσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας ξανασκεφτείτε το, δεν υπάρχει λόγος εάν δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη. Αυτό που θα μας δώσει την απώλεια βάρους είναι η διαφορά θερμίδων (κατανάλωσης μείον τη δαπάνη). Αντίθετα μπορεί να προκληθούν έλλειψης σε κυρίως σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. </span></div>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;">Πηγή: Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολογου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr) </span></div>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα