Μάντζαρης: «Τετράδα και… όλα γίνονται»

Το καλοκαίρι αποτέλεσε το πιο hot όνομα στην ελληνική αγορά. Η επιθυμία του Παναθηναϊκού να τον εντάξει στο δυναμικό του, ήταν τόσο έντονη που έδωσε μεγάλες διαστάσεις στην κόντρα των «αιωνίων» αντιπάλων.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης τελικά θα συνεχίσει να φορά τα «ερυθρόλευκα» και φυσικά να αποτελεί βασικό κρίκο στην αλυσίδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, στην προσπάθεια που θα κάνει ο Ολυμπιακός να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης.

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και στο μέλλον. Το παρόν βρίσκει τον Βαγγέλη Μάντζαρη να φορά τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος στα γήπεδα της Ισπανίας και να αγωνίζεται με στόχο μια ακόμη μεγάλη διάκριση για την «επίσημη αγαπημένη» των Ελλήνων. Για τον ίδιο είναι η πρώτη φορά, καθώς λόγω τραυματισμού δεν κατόρθωσε να παίξει στο περσινό Eurobasket, αλλά όπως ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά, αυτή η ομάδα έχει τόση χημεία, που οι παίκτες της είναι σαν να παίζουν πολλά χρόνια μαζί.

– Βαγγέλη, παρά τις πολλές απουσίες, η Εθνική στέκεται άψογα στο Παγκόσμιο κύπελλο, ποιο είναι το κύριο συστατικό της μέχρι τώρα επιτυχίας;

Από την αρχή της διοργάνωσης είχαμε τεράστια δίψα για διάκριση. Είμαστε όλοι μια μεγάλη παρέα και παράλληλα είμαστε και παιδιά που ο καθένας έχει φιλοδοξίες και αγαπάμε το μπάσκετ. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη σωστή καθοδήγηση από τον πάγκο, μας έδωσαν την εύκολη πρόκριση στην επόμενη φάση. Το άθλημα όμως είναι έτσι που δεν συγχωρεί λάθη, αφού από την επόμενη φάση με μια ήττα μένουμε εκτός στόχων και έτσι οι κόποι μας θα πάνε χαμένοι.

-Στις τελευταίες διοργανώσεις είχαμε συνηθίσει την Εθνική να δίνει περισσότερο βάρος στην άμυνα, πλέον η ομάδα δείχνει και επιθετικές αρετές. Έχει αλλάξει η φιλοσοφία σας με τον Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο;

Παίζουμε πιο γρήγορο μπάσκετ. Γενικά το άθλημα έχει αλλάξει και βλέπουμε διεθνώς να διακρίνονται ομάδες που δεν κοιτάζουν τη σκοπιμότητα. Από την άμυνα ξεκινούν τα πάντα, αλλά μόνη της δεν μπορεί να σου δώσει τη νίκη. Στη δική μας ομάδα, δεν υπάρχει παίκτης που να ξεχωρίζει επιθετικά, αλλά η ομαδική δουλειά μας δίνει τη δυνατότητα να αιφνιδιάζουμε τον αντίπαλο. Γενικά δεν είμαστε από τις ομάδες που αν περιοριστεί κάποιος παίκτης στην επίθεση, θα χάσουμε και το ματς. Λύσεις βρίσκονται από παντού και αυτό φαίνεται μέχρι στιγμής.

-Ο αρχικός στόχος της ομάδας ήταν να μπει στην πρώτη οκτάδα, μετά από τόσο καλές εμφανίσεις και με βάση το γεγονός ότι δεν φαίνεται να ξεχωρίζει κάποια ομάδα πίσω από τις ΗΠΑ και την Ισπανία μπορεί να διεκδικήσει ένα μετάλλιο;

Είναι νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Όπως λένε όλοι σ’ αυτές τις περιπτώσεις, εμείς βλέπουμε το κάθε ματς ξεχωριστά. Σίγουρα οι δύο ομάδες αυτές ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες και ιδιαίτερα οι Ισπανοί φαίνεται να θέλουν πολύ, να το κατακτήσουν μέσα στο σπίτι τους. Οι αποστάσεις μεταξύ των χωρών έχουν μικρύνει και βλέπουμε χώρες που κάποτε δεν υπήρχαν στον μπασκετικό χάρτη, όπως η Σενεγάλη ή το Ιράν να βγαίνουν στην επιφάνεια και να γνωρίζουν την επιτυχία. Τα πάντα είναι ανοιχτά. Αν είμαστε συγκεντρωμένοι μέχρι το τέλος, έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στην τετράδα και από εκεί και πέρα, όλα γίνονται.

-Ποια είναι τα σχέδια σου μετά το τέλος του Παγκοσμίου κυπέλλου σε προσωπικό, αλλά και σε αγωνιστικό επίπεδο;

Στην παρούσα φάση μέχρι να τελειώσει η διοργάνωση δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Σίγουρα αμέσως μετά όλοι χρειαζόμαστε διακοπές για να ξεκουραστούμε, αλλά το καλοκαίρι όπως το φαντάζεται ο κόσμος για εμάς δεν υπήρξε ποτέ, αφού το «φάγαμε» με την σκληρή προετοιμασία στο Καρπενήσι. Η επόμενη σεζόν αναμένεται δύσκολη, αλλά μετά από 3 χρόνια γεμάτα δυσκολίες, αλλά και επιτυχίες κυρίως τα δύο πρώτα, είμαστε συνηθισμένοι. Το μυαλό μας τώρα είναι εδώ στην Ισπανία. Ας έχουμε την υγεία μας και όλα καλά θα πάνε και στο μέλλον.

Βαγγέλη σε ευχαριστούμε πολύ. Καλή επιτυχία!

Σας ευχαριστώ κι εγώ.

Πηγή: Marathon Press 

Σχετικά άρθρα