Μείωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και ΕΝΦΙΑ

7 Σεπτεμβρίου 2014

Θυμίζοντας τις αλήστου μνήμης εποχές όπου κυριαρχούσε το σύνθημα «Τσοβόλα δώστα όλα», ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ μια σειρά από φοροελαφρύνσεις τις οποίες και θα υλοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Από αυτές σημεία αναφοράς αποτελούν η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, οι άμεσες διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και η οικονομική αποκατάσταση των ενστόλων. Ο πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι αποκάλεσε πολιτική αυτοκτονία τις πρόωρες εκλογές, δείχνει με την στάση και την στρατηγική του ότι κρατάει για τα καλά ανοιχτό το «παράθυρο» των… καλπών.

Μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, που έχουν ως στόχο να ανακουφίσουν του Ελληνες πολίτες, περιλάμβαναν όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Η υπερφορολόγηση πρέπει επιτέλους να τελειώσει, αλλά πρέπει να τελειώσει σταδιακά για να μη γυρίσουμε στα ελλείμματα», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς,  ο οποίος φαίνεται να εγκαταλείπει πλήρως τη... λογική του πρώην υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, που δεν... έβλεπε να υφίσταται υπεροφολόγηση, και να αλλάζει ρότα... Επίσης ο κ.Σαμαράς εξήγγειλε μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, ενώ παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στον ΕΝΦΙΑ, τα οποία και θα διορθωθούν. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα δώσουν λόγο όσοι έκαναν το λάθος» και προανήγγειλε μείωση φόρου στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει ανταποδοτικός φόρος και θα αποτελεί το βασικό έσοδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε η τελευταία να έχει κίνητρο να φέρει οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της.

Θετικό πρόσημο η ελληνική οικονομία

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως σύντομα η απονομή της σύνταξης θα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ από τις συντάξεις μαϊμού του δημοσίου εισέρευσαν στα ταμεία 42 εκατ. ευρώ. Επίσης ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη εξυγίανσης στο Δημόσιο, η οποία προχωρά με την αξιολόγηση και την καταστολή της σπατάλης, ενώ ανέφερε για τους ένστολους. «Ξέρετε ότι ήταν απόφαση να ανακουφιστούν. Θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, όσο μας επιτρέπει ο προϋπολογισμός. Θα υπάρξει στα μέτρα του δυνατού άμεση αποκατάσταση των αμοιβών». Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο κ.Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «έτος είναι η χρονιά της ανόδου, η χρονιά που η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 η οικονομία θα έχει πρόσημο θετικό για πρώτη φορά μετά από 24 τρίμηνα».

Βιώσιμο το χρέος-οδικός χάρτης για μείωση φορολογίας

Επίσης ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι η  Ελλάδα θα πάρει τους επόμενους μήνες πιστοποίηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο, σημειώνοντας ότι τα επιτόκια που πληρώνει  η χώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλά, 0,8% και 1,7%. Επιπλέον πρόσθεσε ότι «ολοκληρώνεται η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των  τραπεζών και έτσι θα δοθεί ρευστότητα στην αγορά», ενώ προανήγγειλε ότι θα ανακοινωθεί οδικός χάρτης για μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων με ανώτατο συντελεστή στο 32% από 42% σήμερα. Επίσης ανέφερε ότι οι φόροι στις επιχειρήσεις θα υποχωρήσουν σταδιακά στο 15% από 25% σήμερα. «Θα προχωρήσουμε σε μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους πέραν της εστίασης αλλά πάντα χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός..

Επίσης στην ομιλία του ο κ.Σαμαράς ανέφερε ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις για τα επόμενα χρόνια σε ότι αφορά ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα για προσέλκυση καταθέσεων, αλλά και μεγάλες επενδύσεις και ιδιαίτερα για λιμάνια και μαρίνες.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για ρεσιτάλ λαϊκισμού. «Δεν διστάζουν να παίζουν ακόμη και με το Σύνταγμα. Αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν την κυβέρνηση από το πεζοδρόμιο προσπαθούν να τη ρίξουν με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν πολιτική αυτοκτονία,  Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ψελλίσει κάτι σαν δικό του πρόγραμμα. Προανήγγειλαν 5 δισ. για την καταπολέμησης της ανεργίας. Τα 5 δισ. είναι το μέτρο της ελαφρότητάς τους γιατί κανείς δεν ξέρει που θα τα βρουν». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ, περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «αν δεν ήμασταν εκεί στο ΝΑΤΟ, ποιος θα έλεγε στον Ερντογάν, ότι υπάρχει μία Κύπρος». Επίσης άφησε αιχμές για την θεώρηση που έχουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ περι της τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι έχουν υπερασπιστεί στο παρελθόν τρομοκράτες, ζητώντας και την απελευθέρωσή τους…

Αμφίπολη και ΠΓΔΜ
Ο  πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αρχαιολογικό μνημείο της Αμφίπολης. Κανείς, είπε, «δεν μπορεί να πει ακόμα τι κρύβει μέσα το μοναδικό αυτό μνημείο. Αλλά ένας Μακεδονικός τάφος διαμέτρου εκατόν εξήντα μέτρων, περιφέρειας 500 μέτρων και ύψους περιμέτρου 3 μέτρων, είναι ήδη κάτι πάρα πολύ μεγάλο! Κι είναι μια ακόμα επιβεβαίωση για την Ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας μας. Βλέπετε, κάποιοι χτίζουν σύγχρονα αγάλματα-καρικατούρες, τάχα για τους αρχαίους Μακεδόνες και προσπαθούν να οικειοποιηθούν την Ιστορία μας. Όμως, εδώ, στη Μακεδονία, μιλούν οι ίδιοι οι αρχαίοι Μακεδόνες, μιλάει η ίδια η Μακεδονική γη και αναδεικνύει την οικουμενική δόξα του Ελληνισμού», κατέληξε.

Πηγή: www.madata.gr

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ