Επιθετική κιτρινόμαυρη πολυφωνία

Μετά και την τελευταία άνετη φιλική επικράτηση της ΑΕΚ επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς με 4-0, αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο είναι ότι για τη χρονιά που θα διανύσουμε η απόκτηση ενός ακόμα επιθετικού δεν είναι απαραίτητη. Με δεδομένο μάλιστα πως ο Δέλλας από πέρσι έχει μονιμοποιήσει τη διάταξη του 4-2-3-1 (το Σάββατο κόντρα στους «ροσονέρι» πειραματίστηκε και με το 4-3-3), είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν χρειάζεται να έχει στο ρόστερ σου τέσσερις σέντερ φορ για να παίζει μόνο ένας.

Επειδή η συζήτηση το τελευταίο διάστημα περιστρεφόταν γύρω από τον επιθετικό κορυφής και με δεδομένο ότι οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν και βγήκαν προς τα έξω ήταν αυτές των Παπαδόπουλου, Μρτζα, Τζιμπούρ και Λέκιτς, οι οποίες δεν προχώρησαν λόγω του οικονομικού (καθώς όλοι οι προαναφερόμενοι ζητούσαν περισσότερα από 400.000 ευρώ μίνιμουμ ετησίως), εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως αναζητήθηκε η υπέρβαση, αλλά η ΑΕΚ έθετε τους όρους και δεν παρέκκλινε της «σφιχτής» σε ότι αφορά τα οικονομικά φιλοσοφίας της.

Άλλωστε το παράδειγμα του Μάρκους Μπεργκ του Παναθηναϊκού, είναι από τα πλέον τρανταχτά, για το πως μπορείς να βρεις εξαιρετικές λύσεις χωρίς να τις χρυσοπληρώσεις. Φτάνει να κάνεις καλό scouting και να έχεις τους σωστούς ανθρώπους να δουλέψουν την κάθε υπόθεση. Αντιπαράδειγμα η περίπτωση του Χαβιέ Σαβιόλα στον Ολυμπιακό, ο οποίος αποκτήθηκε ως ελεύθερος και είχε συμβόλαιο άνω του ενός εκατ. ευρώ.

Βλέποντας λοιπόν τι έκανε η ΑΕΚ στα φετινά της φιλικά και επίσημα διαπιστώνει κανείς πως αυτό που δεν της έλειψε είναι το γκολ. Με εξαίρεση το πρώτο της φιλικό στην Ξάνθη με τη Skoda το οποίο ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ (0-0), σε όλα τα υπόλοιπα εφτά ματς που έδωσε (έξι φιλικά και ένα επίσημο) βρήκε δίχτυα.

Συνολικά πέτυχε 27 τέρματα, δηλαδή μίνιμουμ 3,4 ανά αγώνα, ενώ δέχθηκε μόλις 4. Και δεν αντιμετώπισε μόνο αντιπάλους χαμηλότερων κατηγοριών. Έμεινε αήττητη κόντρα σε δύο ομάδες της Super League, ενώ αντιμετωπίζοντας δύο ομάδες της κατηγορίας της –τη μία μάλιστα στο πλαίσιο του Κυπέλλου- μοίρασε ισάριθμες τεσσάρες.

 

Τα φιλικά της ΑΕΚ

2-8-2014: Skoda Ξάνθη – ΑΕΚ 0-0

6-8-2014: ΑΕΚ – Ηλυσιακός 7-1

13-8-2014: ΑΕΚ – ΑΕ Διμηνίου 5-0

17-8-2014: Νίκη Βόλου – ΑΕΚ 1-2

20-8-2014: ΑΣ Ρήγας Φεραίος – ΑΕΚ 0-4

23-8-2014: ΑΕΚ – Ρόμα 1-2

29-8-2014: ΑΕΚ – Φωκικός 4-0

6-9-2014: ΑΕΚ – Απόλλων Θ. 4-0

 

Οι «κιτρινόμαυροι» σκόρερ

Αραβίδης 4

Μπαρμπόσα 3

Ντακόλ 3

Ντούνης 3

Μάνταλος 2

Πλατέλλας 2

Μπρέσεβιτς 2

Κολοβέτσιος 2

Ζόριτς 2

Ανάκογλου

Λαμπρόπουλος

Σβάρνας

Παραράς (αυτ)

 

Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς η ΑΕΚ έχει πολυφωνία στον τομέα του σκοραρίσματος. Τα 27 της τέρματα τα έχουν πετύχει 12 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές της, ενώ ένα γκολ το έχει σημειώσει αντίπαλος (αυτογκόλ). Πρώτος της σκόρερ είναι ο νεοαποκτηθείς Χρήστος Αραβίδης, ο οποίος παρότι δεν έχει βγάλει μάτια με την απόδοσή του (και δεν είναι ο φορ περιοχής που έψαχνε η ΑΕΚ) έχει σημειώσει τέσσερα τέρματα.

Στη δεύτερη θέση είναι ο Αλεχάντρε Ντακόλ με 3, παρότι δεν αγωνίζεται στη φυσική του θέση και έχει και μικρότερο χρόνο συμμετοχής. Από τρία τέρματα έχουν πετύχει ο εξαιρετικός Έλντερ Μπαρμπόσα και ο Μάρκος Ντούνης, ο οποίος προσπαθεί, αλλά δεν έχει καταφέρει να βγάλει ακόμα τον καλύτερό του εαυτό.

Ο Μπρέσεβιτς έχει σημειώσει 2 γκολ, αλλά ο Κροάτης χρειάζεται ακόμα λίγο χρόνο για να είναι απόλυτα έτοιμος. Δίχτυα δύο φορές έχουν βρει και οι Μάνταλος, Πλατέλλας, Κολοβέτσιος και Ζόριτς ενώ σκόρερ έχουν χριστεί και οι Ανάκογλου και Λαμπρόπουλος.

Το γκολ λοιπόν δεν λείπει από το ρεπερτόριο της ΑΕΚ (η οποία δείχνει ότι έχει συνολικά εξαιρετική αμυντική λειτουργία). Σκοράρουν όλοι οι παίκτες της από τη μέση και μπροστά, καθώς και τα στόπερ της…

Σχετικά άρθρα