«Το στόμα μου μυρίζει άσχημα» 3… σπιτικές λύσεις όταν δεν μπορείς να πας στον οδοντίατρο!

Το πρόβλημα μου σχετίζεται με την κακοσμία του στόματος η οποία είναι πολύ έντονη σε διάφορες ώρες της ημέρας.

Λόγω της κατάστασης που δεν βγαίνω έξω, δεν μπορώ να πάω στον γιατρό και φοβάμαι μήπως υπάρχει κάποιο χαλασμένο δόντι, αν και δεν πονάω. Να σας πω ότι πηγαίνω για καθαρισμό κάθε ένα χρόνο.

Το πρόβλημά μου παραμένει όμως, αν και μου λέει η οδοντίατρός μου πως είμαι σε εξαιρετική κατάσταση. Υπάρχει τρόπος να το καταπολεμήσω με κάποιο φυσικό ή φαρμακευτικό σκεύασμα;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο οδοντίατρος Εμμανουήλ Δημήτριος

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Ανάλογα με το αίτιο πρόκλησης χαρακτηρίζεται ως:

  • Προσωρινή κακοσμία: που εμφανίζεται μετά το πρωϊνό ξύπνημα, εξαιτίας της χαμηλής ροής σάλιου και διαθεσιμότητας οξυγόνου κατά τον ύπνο. Ακόμη, προσωρινή κακοσμία μπορεί να εμφανιστεί είτε μετά τη λήψη τροφών που περιέχουν σκόρδο ή κρεμμύδι ή μπαχαρικά είτε λόγω του καπνίσματος είτε εξαιτίας πείνας/δίψας.
  • Εξωστοματική κακοσμία: που οφείλεται είτε σε αναπνευστικά ή γαστρεντερικά προβλήματα είτε στη λήψη φαρμάκων που προκαλούν ξηροστομία ή μεταβολίζονται σε πτητικές θειούχες ενώσεις είτε στη νόσο της τριμεθυλαμινουρίας.
  • Ενδοστοματική κακοσμία: που μπορεί να οφείλεται είτε σε παθολογικά αίτια όπως νόσοι του περιοδοντίου, τερηδόνες, ξηροστομία, άγχος, ορμονικές μεταβολές εμμήνου ρήσης είτε στο φυσιολογικό επίστρωμα της γλώσσας.
  • Ψεύδοκακοσμία και χαλιτοφοβία: που σχετίζονται με την απουσία σημείων/συμπτωμάτων κακοσμίας και επιμονή του ασθενή για την ύπαρξη τους, η οποία σχετίζεται με ψυχολογικές διαταραχές του ατόμου.

Βήμα προς βήμα για αντιμετωπίση στο σπίτι

Η αντιμετώπιση της κακοσμίας σχετίζεται με το αίτιο πρόκλησής της. Επομένως, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της είναι η σωστή διάγνωση. Η διάγνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί από οδοντίατρο ειδικευμένο στην αντιμετώπιση προβλημάτων κακοσμίας, όπως ο περιοδοντολόγος.

Ωστόσο, επειδή η κατάσταση είναι έτσι δύσκολη και μέχρι να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στον γιατρό, καλό είναι να κάνετε μερικά βήματα μόνος σας τα οποία σχετίζονται με την τήρηση των καθημερινών κανόνων υγιεινής των δοντιών.

Βουρτσίστε πρωί – μεσημέρι – βράδυ τα δόντια σας οπωσδήποτε, χρησιμοποιήστε κάποιο στοματικό διάλυμα με τη γεύση προτίμησής σας και αλλάξτε τη διατροφή σας πίνοντας περισσότερα υγρά, όπως τσάι, και καταναλώνοντας παραπάνω φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα «κακά» λιπαρά.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αλλεργία ή κορωνοϊός; Πώς θα καταλάβεις τι έχεις; Όλα τα συμπτώματα!

Διαβήτης και κορωνοϊός. Όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα