Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα light προϊόντα

8 Σεπτεμβρίου 2014


Είναι γεγονός ότι τα προϊόντα light έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Είναι γνωστό, επίσης, ότι υπάρχουν ένθερμοι υποστηρικτές αλλά και ακόμα πιο ένθερμοι επικριτές των προϊόντων αυτών. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια; Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε ή κάνουν κακό στην υγεία μας;
Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να διευκρινίσουμε τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «light». Light στα αγγλικά σημαίνει «ελαφρύ». Επομένως, τα προϊόντα light είναι τα ελαφριά προϊόντα σε θερμίδες .
Για να μειώσουμε, όμως, τις θερμίδες ενός προϊόντος, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να του αφαιρέσουμε μέρος ή και όλα του τα λιπαρά, μια και το λίπος έχει εννιά θερμίδες ανά γραμμάριο ενώ οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες έχουν τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο.
Γνωρίζοντας τις ιδιότητες του λίπους, το οποίο έχει πολύ χαμηλό ειδικό Βάρος και, φυσικά, χαμηλή πυκνότητα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δε χρειάζεται ιδιαίτερη επεξεργασία για να το απομακρύνουμε από ένα πλήρες σε λίπος προϊόν. Πολλοί επικριτές των προϊόντων light αναφέρονται σε «φοβερές» χημικές επεξεργασίες που ακολουθούνται, οι οποίες αφαιρούν και μέρος των βιταμινών και των μετάλλων του προϊόντος. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Γ ια να είμαστε αντικειμενικοί, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, όταν από ένα προϊόν (π.χ. γαλακτο - κομικά) αφαιρέσουμε όλο του το λίπος, τότε αφαιρού- μεμαζί και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που περιέχει, με συνέπεια να παρουσιαστούν διατροφικές ελλείψεις, αν βέβαια, υιοθετήσουμε μια διατροφή με σχεδόν μηδενική πρόσληψη σε λιπαρά.
Επίσης, η μόνη διαφορά των αναψυκτικών light από τα κανονικό αντίστοιχό τους προϊόντα είναι στη γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται. Τα μεν περιέχουν ζάχαρη, η οποία έχει τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ τα light αναψυκτικά έχουν άλλη γλυκαντική ουσία, κυρίως ασπαρτάμη, η οποία έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσα επικριτικά λέγονται για την ασπαρτάμη διαψεύδονται από τη σύγχρονη βιβλιογραφία. Η ασπαρτάμη είναι προϊόν εργαστηρίου, με την ιδιομορφία ότι αποτελείται από δύο απόλυτα φυσικά προϊόντα τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στις τροφές που τρώμε. Πιο συγκεκριμένα, την ασπαρτάμη αποτελούν δύο αμινοξέα, το ασπαρτικό οξύ και η φενυ- λαλανίνη, και ένας μεθυλεστέρας.Ένα ποτήρι γάλα έχει έξι φορές περισσότερη φενυλαλανίνη και δεκατρείς φορές περισσότερο ασπαρτικό οξύ από όση ασπαρτάμη έχει ένα light αναψυκτικό, ενώ ένα ποτήρι χυμού φρούτων έχει περισσότερη μεθανόλη από ό,τι ένα αναψυκτικό light. Αυτό, Βέβαια, δε σημαίνει ότι τα αναψυκτικά και ειδικά τα light πρέπει να είναι προϊόντα της άμεσης προτίμησής μας.
Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, σκόπιμο είναι να διευκρινιστεί πως με όλα αυτά δεν υποστηρίζουμε ότι όλα τα προϊόντα light είναι απόλυτα ακίνδυνα και μπορούμε να τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες. Πολλές φορές ακούμε για light κρέμες γάλακτος, light βούτυρα κ.λπ. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να έχουν λι- γότερες θερμίδες και λιγότερα λιπαρά από τα παραδοσιακά προϊόντα, αλλά δεν παύουν να έχουν πολλά λιπαρά και πολλές θερμίδες και, πολλές φορές, αρκετή χοληστερόλη.
Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε στα προϊόντα light είναι ότι πολλές εταιρείες ορίζουν με διαφορετικό τρόπο τι είναι light προϊόν. Πιο συγκεκριμένα, ένα προϊόν με ακριβώς τις ίδιες θερμίδες και λιπαρά με το αντίστοιχό του παραδοσιακό ονομάζεται light, γιατί έχει λι - γότερα κεκορεσμένα λιπαρά ή μικρότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.Έτσι, είναι σημαντικό να διαβάζουμε προσεκτικά τα στοιχεία και την ανάλυση των θρεπτικών συστατικών που αναγράφονται στη συ - σκευασία των προϊόντων.
Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται με τα προϊόντα light είναι ότι συχνά τα θεωρούμε τόσο ελαφριά, που νομίζουμε ότι μπορούμε να τα καταναλώνουμε σε απεριόριστη ποσότητα, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουμε, τελικά, και πολλές θερμίδες αλλά και πολλά λιπαρά χωρίς να το καταλαβαίνουμε.


Πηγή: “Διατροφή για μια καλύτερη ζωή” Γιώργος Μουλίνος

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Φράντς Κάφκα
Η Σκέψη της ημέρας
9:10 Φράντς Κάφκα