Κάνεις διατροφή; Λίστα με τα υπέρ και τα κατά όλων των τροφών

<div><span style="font-size: small;"><br />Είναι απαραίτητο να σημειωθεί για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές, ότι όλα τα «γκρουπ» τροφών έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και είναι απαραίτητο να τα αξιολογήσουμε για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε πώς πρέπει να τρεφόμαστε, ώστε και την υγεία μας να προάγουμε αλλά και να προσέξουμε την αισθητική του σώματός μας.<br />θα αναλύσουμε, λοιπόν, ένα ένα τα Βασικά «γκρουπ» τροφών, προκειμένου να αποκτήσουμε την αναγκαία γνώση έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να επιλέγουμε τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε για να έχουμε μια ισορροπημένη δίαιτα.<br /><br />ΚΡΕΑΣ – ΨΑΡΙ – ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ – ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ<br /><br /><strong>Πλεονεκτήματα</strong><br />Αποτελούν άριστη πηγή πρωτεΐνης, καλή πηγή Βιταμινών και μετάλλων.<br /><br /><strong>Μειονεκτήματα</strong><br /><br />Περιέχουν χοληστερόλη, είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και, κυρίως, σε κεκορεσμένα λιπαρά. Δεν περιέχουν κυτταρικές ίνες και υδατάνθρακες, ενώ έχουν υψηλή θερμιδική αξία.</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><br />Τα βασικά πλεονεκτήματα της κατηγορίας είναι η πληρέστατη πρωτεΐνη που περιέχουν, όπως επίσης και η υψηλή περιεκτικότητα σε απορροφήσιμο σίδηρο και ψευδάργυρο, ενώ, όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, η μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν σοβαρά μειονεκτήματα, χρειαζόμαστε μικρές ποσότητες πρωτεΐνης καθημερινά στη διατροφή μας, πολύ μικρότερες από ό,τι οι περισσότεροι από εμάς προσλαμβάνουμε.<br /><br />Για παράδειγμα:<br />100 γρ. κρέας, ψάρι, πουλερικά περιέχουν 21 γρ. καθαρής πρωτεΐνης<br />1 αυγό περιέχει 6-8 γρ. καθαρής πρωτεΐνης<br />1 ποτήρι γάλα περιέχει 6 γρ. καθαρής πρωτεΐνης<br />Καθημερινά χρειαζόμαστε το πολύ 60-70 γρ. καθαρής πρωτεΐνης. Μια μεγάλη μπριζόλα περιέχει αυτά τα γραμμάρια. Κατά συνέπεια, δε χρειαζόμαστε επιπλέον πρωτεΐνη για όλη την υπόλοιπη ημέρα.<br />Επομένως, το μήνυμα είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο κρέας και να προτιμάμε το ψάρι και τα πουλερικά καθώς και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.<br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">ΟΣΠΡΙΑ (φασόλια, φακές, ρεβίθια) – ΑΡΑΚΑΣ – ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ<br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong>Πλεονεκτήματα</strong></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong><br /></strong>Συνιστούν καλή πηγή πρωτεΐνης, δεν περιέχουν χοληστερόλη, έχουν χαμηλά λιπαρά, υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα και υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες αλλά και κυτταρικές ίνες, ενώ περιέχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα.<br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong>Μειονεκτήματα</strong></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong><br /></strong>Η μικρή απορροφησιμότητα της πρωτεΐνης τους όταν τρώγονται ξεχωριστά αποτελείτο Βασικό τους μειονέκτημα. Επίσης, η βιοδιαθεσιμότητα σε μέταλλα μπορεί να είναι πολύ χαμηλή.<br />Τα φασόλια, ο αρακάς, οι φακές, το καλαμπόκι, όταν συνδυάζονται, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν, εν μέρει, την υπερκρεατοφαγία και όλα τα επακόλουθά τους (χοληστερόλη, υψηλή περιεκτικότητα σε κεκορεσμένα λιπαρά, μεγάλη θερμιδική αξία).<br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">ΨΩΜΙ-ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ-ΑΜΥΛΩΔΗ (ρύζι αναποφλοίωτο, μαύρα μακαρόνια)<br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong>Πλεονεκτήματα</strong></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong><br /></strong>Αποτελούν μεσαία πηγή πρωτεΐνης, χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες και μικρή περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη, περιέχουν πολλές κυτταρικές ίνες, ενώ είναι καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων.<br /> <br /><strong>Μειονεκτήματα</strong><br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">Εμφανίζουν πολύ χαμηλή απορρόφηση μετάλλων και είναι μη απορροφήσι- μη άμεσα πρωτεΐνη.<br />Είναι απαραίτητο να τρώμε ποικιλία από αυτά τα προϊόντα καθημερινά, για να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ενέργεια για τον οργανισμό μας. Βέβαια, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο όσα έχουν υψηλή θερμιδική αξία.<br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ<br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong>Πλεονεκτήματα</strong><br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">Δεν περιέχουν χοληστερόλη, είναι ποιοτική πηγή υδατανθράκων, έχουν ελάχιστο λίπος αλλά πολλές κυτταρικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.<br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong>Μειονεκτήματα</strong></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong><br /></strong>Περιέχουν ελάχιστη πρωτεΐνη, ενώ κάποια εμφανίζουν μεγάλη περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα.<br />Όλοι μας γνωρίζουμε ότι μια διατροφή που περιέχει πολλά λαχανικά και φρούτα θεωρείται υγιεινή και ισορροπημένη. Γΐ αυτό, είναι απαραίτητο να τρώμε καθημερινά πολλές ανάμεικτες σαλάτες με ποικιλία ωμών λαχανικών και αρκετά φρούτα.<br /> <br />ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ<br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong>Πλεονεκτήματα</strong></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong><br /></strong>Είναι καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, πρωτεϊνών και κυτταρικών ινών, ενώ δεν περιέχουν χοληστερόλη.<br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong>Μειονεκτήματα</strong></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong><br /></strong>Εμφανίζουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και μεγάλη θερμιδική αξία. Πρέπει να επισημάνουμε ότι το 70-75% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε από τους ξηρούς καρπούς προέρχεται από λίπος, γεγονός που πρέπει να μας κάνει προσεκτικούς ως προς την ποσότητα που καταναλώνουμε.<br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">ΑΥΓΑ<br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong>Πλεονεκτήματα</strong></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong><br /></strong>Πρόκειται για την τελειότερη μορφή πρωτεΐνης (σχεδόν τέλεια απορρόφηση]. Εμφανίζουν υψηλή περιεκτικότητα σε Βιταμίνες και μέταλλα.<br /><strong><br /></strong></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong>Μειονεκτήματα</strong><br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">Χαρακτηρίζονται από μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και λίπος, ενώ δεν περιέχουν κυτταρικές ίνες και υδατάνθρακες.<br /><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">Το ασπράδι δεν περιέχει ούτε λίπος ούτε χοληστερόλη. Επομένως, αποφεύγουμε τους κρόκους, αλλά μπορούμε να τρώμε το ασπράδι βραστό ή σε ομελέτα.<br /><br /><br /><br />Πηγή: “Διατροφή για μια καλύτερη ζωή” Γιώργος Μουλίνος<br /><br />Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός</span></div>

Σχετικά άρθρα