Οδηγός θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων

8 Σεπτεμβρίου 2014
 
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα τελευταία δύο με τρία χρόνια υφιστάμεθα ένα είδος «πλύσης εγκεφάλου» σε θέματα τα οποία αφορούν τη διατροφή μας, τη διατροφή δηλαδή του ανθρώπου του εικοστού πρώτου αιώνα. 0 καταιγισμός που δεχόμαστε είτε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είτε από τις διαφημιστικές εκστρατείες των εταιρειών που σχετίζονται με τη διατροφή δεν είναι απόλυτα αρνητικός, με δεδομένο ότι παρέχονται ορισμένες πληροφορίες για διατροφικά θέματα που πιθανόν αγνοούμε. Ωστόσο, οι πολλαπλές και συγκεχυμένες πληροφορίες οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα ή εγείρουν μεγαλύτερες απορίες.
Είναι μάλλον Βέβαιο ότι έχουμε ακούσει σχεδόν όλοι τις περισσότερες από τις παρακάτω προτάσεις-θέσεις:
-         Οι καπνιστές πρέπει να προσλαμβάνουν περισσότερη βιταμίνη C.
-Οι γυναίκες χρειάζονται πολύ περισσότερο ασβέστιο, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.
-   Οι χορτοφάγοι δεν προσλαμβάνουν ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου και ψευδαργύρου.
-   Πρέπει να προσλαμβάνουμε αρκετές ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών (Β-Καροτίνη, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και σελήνιο).
-         Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρειάζεται περισσότερο φολικό οξύ.
Το ζητούμενο είναι πώς αξιοποιούνται στην πράξη όλες αυτές οι συμβουλές, με δεδομένο ότι πολύ λίγοι γνωρίζουν ποιες τροφές περιέχουν όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία.
Προκειμένου, λοιπόν, να δοθούν οριστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που δημιουργούνται από τον καταιγισμό μηνυμάτων και συμβουλών που έχουν σχέση με τη διατροφή, ιδιαίτερα βοηθητικός είναι ο οδηγός θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων που ακολουθεί.

Διατροφικές Πηγές

 
ΠΡΩΤΕΪΝΗ:
Κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, γάλα, τυρί, ξερά φασόλια, αρακάς, φυσικό βούτυρο
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ:
Ψωμί, δημητριακά, πατάτα, καλαμπόκι, ξερά φασόλια, αρακάς, φρούτα, ζάχαρη, μέλι
ΛΙΠΗ:
Βούτυρο, μαργαρίνη, κρέμα, σάλτσες για σαλάτες, μαγειρικά λίπη, ζωικά λιπαρά
ΑΣΒΕΣΤΙΟ:
Γάλα, τυρί, γογγύλια, σινάπι, λάχανο, μπρόκολο, σαρδέλες και σολομός με το κόκαλο
ΧΛΩΡΙΟ:
ΧΡΩΜΙΟ:
ΧΑΛΚΟΣ:
Επιτραπέζιο αλάτι
Κρέας, τυρί, προϊόντα ολικής άλεσης, μαγιά μπίρας Συκώτι, νεφρά, οστρακόδερμα, ξηροί καρποί, φακές, σοκολάτα, σταφίδες
ΙΩΔΙΟ:
ΣΙΔΗΡΟΣ:
θαλασσινά, ιωδιούχο αλάτι
Συκώτι, φιλέτο, πουλερικά, στρείδια, ξερά φασόλια,
ενισχυμένα δημητριακά, μαύρη μελάσα
ΦΘΟΡΙΟ:
ΜΑΓΝΗΣΙΟ:
ΜΟΛΥΒΔΟΣ:
ΦΩΣΦΟΡΟΣ:
ΠΟΤΑΣΙΟ:
Πόσιμο νερό
Προϊόντα ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, ξερά φασόλια, αρακάς Μοσχαρίσια νεφρά, φύτρες δημητριακών Κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, γάλα, ξηροί καρποί, φακές Φρούτα (ειδικά ο χυμός πορτοκαλιού), μπανάνες, ξερά φρούτα, πατάτες, γάλα, κρέας
ΣΕΛΗΝΙΟ:
Κρεμμύδια, φύτρες, κρέας, γάλα, λαχανικά (εξαρτάται από την περιεκτικότητα του εδάφους)
ΣΟΔΙΟ:
Επιτραπέζιο αλάτι (άφθονο στα περισσότερα φαγητά, εκτός από τα φρούτα)
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ: ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α: ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε:
Κρέας, συκώτι, αυγά, στρείδια και άλλα θαλασσινά Συκώτι, ασπράδι αυγού, γάλα, βούτυρο, πράσινα λαχανικά Αυγά, συκώτι, λιπαρά ψάρια, Βούτυρο, ολόπαχο γάλα Φυτικά έλαια, μοσχαρίσιο συκώτι, γάλα, αυγά, Βούτυρο, λαχανικά, επεξεργασμένα δημητριακά
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ:
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C (ΑσκορΒικό οξύ): ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 (θειαμίνη): ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2 (ΡιΒοφλαΒίνη):
Φυτικά έλαια, πράσινα λαχανικά, συκώτι Φρούτα (ειδικά τα ξινά), ντομάτα, πιπεριά, φρέσκο λάχανο Χοιρινό, ολικής άλεσης και εμπλουτισμένα δημητριακά προϊόντα Γ άλα, τυρί, αυγά, πράσινα λαχανικά, φιλέτο, πουλερικά, φιστίκια, ψάρι, μαγιά μπίρας
ΝΙΑΣΙΝΗ: ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6:
Φιλέτο, πουλερικά, φιστίκια, ψάρι, μαγιά μπίρας Μαγιά, χοιρινό, συκώτι, φακές, πατάτα, μπανάνες, δημητριακά ολικής άλεσης
ΦΟΛΑΣΙΝΗ:
Συκώτι, πράσινα λαχανικά, φακές, σπαράγγια, μπρόκολο, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12 (Κυανοκομπαλαμίνη): ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ:
ΒΙΟΤΙΝΗ:
Συκώτι, νεφρά, κρέας, αυγό, τυρί, ψάρι Συκώτι, νεφρά, ασπράδι αυγού, μαγιά, ωμά λαχανικά Συκώτι, νεφρά, γάλα, ασπράδι αυγού, μαγιά, μανιτάρια, μπανάνες, φράουλες, γκρέιπφρουτ, καρπούζι
 
 
 

Πηγή: “Διατροφή για μια καλύτερη ζωή” Γιώργος Μουλίνος

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Edgar Wallace
Η Σκέψη της ημέρας
3:17 Edgar Wallace