Εφτά χρόνια χωρίς τον Σενέκοβιτς

Εφτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που απεβίωσε ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς. Ο Αυστριακός τεχνικός, υπό τις οδηγίες του οποίου η ΑΕΚ των πέτρινων χρόνων κατάκτησε το Κύπελλο Ελλάδος στον πρώτο τελικό που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η «Ένωση» είχε επικρατήσει στις 19/6/1983 με 2-0 του ΠΑΟΚ, χάρη στα γκολ του Θωμά Μαύρου (27’) και Βαγγέλη Βλάχου (80’) και είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του 9ου Κυπέλλου της ιστορίας της, παρουσία 72.899 θεατών!

Ο Σενέκοβιτς ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών είχε αναλάβει την ΑΕΚ την 19η αγωνιστική από τον Κώστα Νεστορίδη, ο οποίος έτρεχε την ομάδα μετά την απομάκρυνση του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι την 13η αγωνιστική. Εκείνη τη χρονιά η ΑΕΚ τερμάτισε πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, αλλά και την ΑΕΛ, με την οποία ισοβάθμησε αλλά λόγω χειρότερου συντελεστή τερμάτων κατετάγη 3η.

Ο Σενέκοβιτς ο οποίος γεννήθηκε στο Γκρατς στις 22 Οκτωβρίου του 1933, παρά την επιτυχία του δεν έμεινε στον πάγκο της ΑΕΚ, αλλά εκλήθη και αντικατέστησε την επόμενη σεζόν τον Τζον Μπάρνγουελ τη 13η αγωνιστική. Η νέα θητεία του ωστόσο ήταν μικρή, αφού αποχώρησε μετά την 20η αγωνιστική παραχωρώντας τη θέση του στον υπηρεσιακό και πάλι Κώστα Νεστορίδη.

Στην Ελλάδα δούλεψε ακόμα στον Παναθηναϊκό (1981), Ολυμπιακό (1982) και Πανιώνο (1989-1990), στην πατρίδα του στις Γκράτσερ, Άντμιρα Βάκερ, Λασκ Λιντζ, Φερστ Βιένα, στο εξωτερικό κάθισε στους πάγκους των Μπιλμπάο, Καντίθ, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Εστουντιάντες Τέκος και Ομόνοια, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας του στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αργεντινής το 1978. 

Σχετικά άρθρα