Η Ινδία «ξυπνά» το ποδόσφαιρο… μέσα της

Η Ινδία, η χώρα που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου U-17, το 2-17 ετοιμάζεται να ξυπνήσει τον «κοιμώμενο γίγαντα» που λέγεται ποδόσφαιρο με την έναρξη της Ινδικής Super League (ISL) τον επόμενο μήνα.
Οι διοργανωτές χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια γαι να οργανώσουν το νέο πρωτάθλημα με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κλέψουν από το κοινό του αγαπημένου για τους Ινδούς κρίκετ.
Το νέο –δέκα εβδομάδων- πρωτάθλημα θα διεξαχθεί ανάμεσα σε ομάδες και αρχίζει στις 12 Οκτωβρίου. Ο στόχος είναι φυσικά μια από τις περισσότερο ανεκμετάλλευτες αγορές του κόσμου στο ποδόσφαιρο.
Όπως ακριβώς και στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970, το πρωτάθλημα θα στηριχθεί σε μεγάλους σε ηλικία ποδοσφαιριστές όπως  ο Πιρές, ο Ντελ Πιέρο, ο Λιούνμπεργκ, ο Ανελκά, ο Τρεζεγκέ αλλά και ο δικός μας Αλέξανδρος Τζόρβας.
Στο θέμα που φιλοξενεί σήμερα το BBC στην ιστοσελίδα του φιλοξενούνται όσα είπε στο ποδοσφαιρικό συνέδριο του Μάντσεστερ ο πρώην παίκτης της Νιούκαστλ, της Σάντερλαντ, της Μπλάκπουλ, της Κάρντιφ, και της Ίπσουιτς, Μίκαελ Τσόπρα, του οποίου ο πατέρας κατάγεται από την Ινδία.
Θα αγωνιστείς στην Kerala Blasters, ομάδα της οποία ιδιοκτήτης είναι ο θρύλος του κρίκετ Sachin Tendulkar.
«Ο βασικός λόγος που πηγαίνω στην Ινδία είναι ότι είναι μια νέα πρόκληση αλλά και ότι θέλω να δείξω την υποστήριξή μου για το άθλημα στη χώρα», δήλωσε ο Τσόπρα και πρόσθεσε: «Το βασικό είναι ότι θέλω να ενισχυθεί το ποδόσφαιρο στην Ινδία. Εκεί υπάρχουν 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι και ελάχιστοι παίζουν ποδόσφαιρο. Το κρίκετ παραμένει δημοφιλές. Θέλω να είμαι μέρος της ποδοσφαιρικής κληρονομιάς της χώρας».
Φυσικά η κίνηση για τη νέα λίγκα –επαγγλεματική για πρώτη φορά- στην Ινδία δεν έγινε τυχαία. Πρόκειται για μια χώρα με αναπτυσσόμενη και ολοένα και πιο εύπορη μεσαία τάξη ενώ θα πρέπει να σημειωθούν η τακτική τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων της Premier League και αγώνων από την Ισπανία και την Ιταλία.
Η Ομοσπονδία της Ινδίας, ύστερα από εκτεταμένες συζητήσεις με το Fifa, ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα στρατηγικό σχέδιο τεσσάρων ετών για την ανάπτυξη του παιχνιδιού.
«Ελπίζω ότι αυτό το σχέδιο θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ινδία,» λέει ο Kushal Das, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας.
«Δεν ήταν εύκολο διότι υποφέρουμε από την έλλειψη χρημάτων, την έλλειψη προβολής και την έλλειψη υποδομών», τονίζει.
Τα χρήματα βρέθηκαν πάντως αρκετά γρήγορα. Ο αμερικανικός κολοσσός IMG που ειδικεύεται στο μάρκετινγκ του αθλητισμού, των μέσων και των επιχειρήσεων υπέγραψε αντί 110 εκατομμυρίων ευρώ συμφωνία με την Ινδική Ομοσπονδία και ανέλαβε την αναδιάρθρωση, βελτίωση, προώθηση και διάδοση του ποδοσφαίρου στη χώρα.
Το Star India πλήρωσε 235 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει το 33% των μετοχών της κοινοπραξίας που ανέλαβε τη διοργάνωση και φυσικά τηλεοπτικά και διαφημιστικά δικαιώματα για δέκα χρόνια.
Στο νέο πρωτάθλημα θα λάβουν μέρος οκτώ ομάδες που ιδρύθηκαν ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις της Ινδίας κάτι που ήταν προϋπόθεση για να πάρουν μέρος. Μάλιστα οι ιδιοκτήτες προέκυψαν μετά από δημοπρασία.
Το ενδιαφέρον φυσικά ήταν μεγάλο καθώς άνθρωποι του Μπόλιγουντ, επιφανείς επιχειρηματίες αλλά και ευρωπαϊκές ομάδες έχουν στην ιδιοκτησία του τους συλλόγους.  Η πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε ήταν η Ατλέτικο της Καλκούτας την οποία προδίδει το όνομά της. Ιδιοκτήτρια της ομάδας είναι η εταιρεία «Kolkata Games and Sports Pvt. Ltd.», η οποία ανήκει στον παλιό άστέρα του Κρίκετ, Σουράβ Γκάνγκουλι, τρεις Ινδούς επιχειρηματίες και στην περυσινή πρωταθλήτρια Ισπανίας, Ατλέτικο Μαδρίτης. Οσον αφορά την έδρα της ομάδας είναι το «Salt Lake Stadium», στην Καλκούτα και η χωρητικότητα είναι 120 χιλιάδες θεατές.
Εκπρόσωπος της ομάδας «Chennai Titans» είναι ο Πρασάντα Αγκαρβάλ, γνωστός ώς ο άνθρωπος της Ιντερ στην Ινδία.
Η «Delhi Dynamos FC» ανήκει στην «DEN Networks», την κορυφαία εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης στην Ινδία ενώ η συγκεκριμένη ομάδα έχει σχέσεις με την Ολλανδική Φέγενορντ.
Στον Ινδό επιχειρηματία Βενούγκοπαλ Ντχούτ με περιουσία που ανέρχεται σε 1,7 δισεκατομμύρια δολλάρια ανήκει η ομάδα  Γκόα, στην οποία προπονητής θα είναι ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού, Ζίκο.
Η Πιούν Σίτι ανήκει στον ηθοποιό Σαλμάν Κάν, την εταιρεία Wadhawan Group και την ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα Φιορεντίνα.  
Σε έναν πρώην αστέρα του κρίκετ τον Σαχίν Τεντουλκάρ αλλά και τον Πρασάντ Ποτλούρι, πρόεδρο εταιρείες που επενδύει σε Ριάλιτι, Μέσα Ενημέρωσης, τον Αθλητιμό και τη διασκέδαση, ανήκει η ομάδα «Kerala Blasters».
Ιδιοκτήτες της Mumbai City είναι ο ηθοποιός του Μπόλιγουντ, Ρανμπίρ Καπούρ και ο ατζέντης επίσης του Μπόλιγουντ, Μπιμάλ Παρέκ.
Τέλος, ο Αλέξανδρος Τζόρβας στην NorthEast United FC θα βρει ιδιοκτήτη τον Ινδό ηθοποιό παραγωγό και πρώην μοντέλο Τζον Αμπραχαμ ενώ η ομάδα και το ήμισυ ανήκει σε μια άλλη ποδοσφαιρική ομάδα της Ινδίας, την Shillong Lajong, η οποία είναι ημιεπαγγελματική.

Σχετικά άρθρα