Γιαούρτι: Τα οφέλη στην υγεία και πώς να το φτιάξεις μόνη σου!

9 Σεπτεμβρίου 2014


Το γιαούρτι είναι γνωστό για τις εξαιρετικές του ιδιότητες και, κυρίως, για την ευεργετική δράση της μετατροπής της λακτόζης σε γαλακτόζη, που βελτιώνει την πέψη και τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Τα περισσότερα γιαούρτια που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν υποστεί ζύμωση το μέγιστο για 4 ώρες, και επομένως το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης (70%) παραμένει στο προϊόν και συνεχίζει να προκαλεί τα προβλήματα δυσπεψίας που παρατηρούνται στα άτομα που δυσκολεύονται να καταναλώσουν γάλα.
Αντ' αυτού, μια ζύμωση 24 ωρών επιτρέπει την πλήρη μετατροπή της λακτόζης σε γαλακτόζη και την ανάπτυξη δισεκατομμυρίων ωφέλιμων μικροοργανισμών που βοηθούν την πέφη, την εντερική λειτουργία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική υγεία.

Πώς να ετοιμάσετε στο σπίτι σας γιαούρτι με 24ωρη ζύμωση

Βάλτε σε μια κατσαρόλα 2 λίτρα πλήρες γάλα ή μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα (κατά προτίμηση βιολογικό και κατσικίσιο γάλα) και ζεστάνετε μέχρι να εμφανιστεί η πρώτη μπουρμπουλήθρα (90 °C). Στη συνέχεια, αφήστε το να κρυώσει στους 40 °C. Πρόκειται για τη θερμοκρασία που έχει επιτευχθεί όταν μπορείτε να βουτήξετε την άκρη του δακτύλου σας στο γάλα και να αντέξετε τη θερμοκρασία μετρώντας ως το 20.
Αφήστε το να κρυώσει και ανακατέψτε το σε γυάλινο ή κεραμικό δοχείο με 1 συσκευασία 250 γρ. γιαουρτιού του εμπορίου. Αφήστε για 24 ώρες στο φούρνο στους 40 βαθμούς και έπειτα τοποθετήστε το στο ψυγείο. Μόλις ψυχθεί, μετά από 4-8 ώρες, το γιαούρτι είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Κάθε φορά που αφαιρείτε ένα τμήμα του γιαουρτιού V1·1* να το καταναλώσετε, θα παρατηρήσετε ότι την επόμενη φορά θα βρείτε στη θέση του μια μικρή ποσότητα υγρού, η οποία είναι επίσης πλούσια σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς και πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας.

Πηγή: "Πως να ζήσετε 150 χρόνια με Υγεία” του Δρ. Δημήτρη Τσουκαλά

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Μεταίχμιο  


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ