Είναι τα κονδυλώματα σημάδι... απιστίας;

10 Σεπτεμβρίου 2014

Ιός των κονδυλωμάτων: Ο μαρτυριάρης της απιστίας

                                         (HPV

Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου

Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας - Σεξολόγος

Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Η μόλυνση του πληθυσμού από τον ιό HPV (ιός των κονδυλωμάτων) παρουσίασε μία εκπληκτική αύξηση στο τέλος του περασμένου και τις αρχές του αιώνα μας. Υπολογίζεται μάλιστα  ότι περισσότερο από το 70% του νεαρού πληθυσμού της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, έχει έρθει σε επαφή με τον ιό. Η επαφή αυτή, που σημαίνει παρουσία του ιού στον οργανισμό μας, δεν υποδηλώνει υποχρεωτικά και νόσηση.

Χαμηλά επίπεδα του ιού μπορεί να παραμένουν στο αίμα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς νόσηση, άρα και χωρίς δυνατότητα να γνωρίζουμε την παρουσία του στον οργανισμό μας. Ο ιός ενεργοποιείται και πολλαπλασιάζεται όταν μεταδοθεί στον ερωτικό σύντροφο και γίνει «μπαλάκι πινγκ-πονγκ» ανάμεσα στους δύο εραστές. Τότε τα επίπεδα του ιού ανεβαίνουν στον οργανισμό και ο πιο ευαίσθητος από τους δύο θα εμφανίσει συμπτώματα της ίωσης,  που μπορεί να είναι εξωτερικά κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, παρουσία ή βλάβη στον τράχηλο της μήτρας, με κίνδυνο να εξελιχθεί η βλάβη αργότερα, σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο ιός HPV αποτελεί το αποκλειστικό αίτιο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Αντίθετα στον άντρα ο ιός δεν είναι επικίνδυνος, για κακοήθεια. Αυτό σχετίζεται άμεσα με το χαμηλό ενδιαφέρον του ανδρικού πληθυσμού για τη μόλυνση από τον ιό HPV.

Το γεγονός ότι ο ιός μπορεί να παραμένει στον οργανισμό χωρίς κανένα σύμπτωμα για μεγάλη χρονική περίοδο, ίσως και ετών, δημιουργεί μεγάλα κοινωνικά προβλήματα όταν γίνει αντιληπτός. Η εντόπισή του γίνεται συνήθως αντιληπτή όταν η σύντροφος ανακαλύψει τον ιό στο τεστ Παπανικολάου. Ποιος ευθύνεται τότε για την παρουσία του ιού στο ζευγάρι; Πρόκειται για μόλυνση από προηγούμενη σχέση ή η παρούσα σχέση δεν είναι μονογαμική; Και αν δεν είναι μονογαμική ποιος από τους δύο έφερε τον ιό στη σχέση;

Πολλές ερωτικές σχέσεις διαταράσσονται ή και διαλύονται μέσα από τέτοιες υποψίες και προβληματισμούς. Η επιβολή της χρήσης προφυλακτικού μετά την ανακάλυψη του ιού HPV αποτελεί ένα ακόμα λόγο διαταραχής της σχέσης, όπως και η αποφυγή στοματικού σεξ χωρίς προφύλαξη για ένα χρονικό διάστημα.

Ενώ όμως το ενδιαφέρον της επιστήμης στρέφεται στην προφύλαξη των νέων με το εμβόλιο κατά του HPV, μια νέα πληθυσμιακή ομάδα φαίνεται ότι κινδυνεύει σε σημαντικό βαθμό. Είναι οι γυναίκες μετά τα σαράντα που δεν έχουν κάνει βέβαια το εμβόλιο και εκτίθενται σε επαφές χωρίς χρήση προφυλακτικού. Ίσως μάλιστα οι γυναίκες αυτής της ηλικίας κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν στον τράχηλο της μήτρας μια βαριά βλάβη ή και μία κακοήθεια.

 www.sexmedic.gr   E-mail : info@sexmedic.gr

 

Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης

Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου :

210 7233102


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...