Θύματα ενδοοικογενειακής βίας εξομολογούνται: Γιατί δεν φεύγω από το σπίτι

12 Σεπτεμβρίου 2014

Υπολογίζεται ότι μια στις τέσσερις γυναίκες και ένας στους επτά άνδρες θα πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η πλειοψηφία δεν θα το καταγγείλει ποτέ. Κατά μέσο όρο θα λάβει την απόφαση να φύγει από κοντά του αφού έχει κακοποιηθεί επτά φορές. Γιατί όμως οι γυναίκες δεν αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον σύντροφό τους από την πρώτη στιγμή που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας; 

Με αφορμή το βίντεο που κυκλοφόρησε χθες και έδειχνε τον  αστέρα των Ρέιβενς της Βαλτιμόρης και πρωταθλητή Super Bowl το 2012, Ρέι Ράις, να δέρνει τη σύντροφό του, μέσα σε ένα ασανσέρ και να την σέρνει αναίσθητη και τη συζήτηση που άναψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  η συγγραφέας Μπέβερλι Γκούντεν άρχισε να τουιτάρει γιατί το να φύγει μια γυναίκα από έναν σύντροφο που την κακοποιεί είναι δύσκολο βάζοντας το husthag  #WhyIStayed. Φυσικά την ακολούθησαν πολλές άλλες γυναίκες:

  • Προσπάθησα να φύγω μετά από ένα βίαιο καβγά και με εμπόδισε. Κοιμήθηκε όλο το βράδυ έξω από την πόρτα για να μην φύγω. 
  • Εμεινα γιατί ο πνευματικός μου, μου είπε ότι ο Θεός μισεί το διαζύγιο. Δεν πέρασε από το μυαλό μου ότι ο Θεός μισεί την κακοποίηση.
  • Επρεπε να σχεδιάσω επί μήνες το πώς θα φύγω για να έχω ένα μέρος να μείνω και λεφτά για να πάρω τουλάχιστον το λεωφορείο να φθάσω ως εκεί.
  • Γιατί μου  ζήτησε συγνώμη και μου είπε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Ξανά. Ξανά. Ξανά. Ξανά.
  • Πυροβόλησε το σκύλο και μου είπε ότι θα είμαι η επόμενη αν τολμήσω να τον εγκαταλείψω. Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν 75% περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν αν φύγουν από ότι αν μείνουν.
  • Με έκανε να αισθάνομαι απολύτως άχρηστη. Νόμιζα ότι ήταν ότι καλύτερο μου έχει συμβεί ποτέ. Σκέφτηκα ότι αν προσπαθούσα λίγο θα άλλαζε.
  • Γιατί δεν ήξερε πώς μπορεί να είναι μια υγιής σχέση ή ότι η δική μου δεν ήταν υγιής.
  • Γιατί ήξερα ότι κανείς άλλος δεν με θέλει. Αισθανόμουν τυχερή που με διάλεξε. Τελικά τον άφησα γιατί σχεδόν με σκότωσε.
  • Εμεινα γιατί ήμουν σίγουρη ότι θα σταματούσε μόνο αν καταλάβαινε ότι με πληγώνει.
  • Σκέφτηκα ότι ήταν «αγάπη». Πίστευα ότι ήταν δικό μου λάθος και ότι μου άξιζε. Νόμιζα ότι ήταν φυσιολογικό και εγώ δικαιολογούσα πάντα τις δράσεις του.Πηγή: iefimerida.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...