Αρτόκαρπος: Νέο τρόφιμο θαύμα;

<div>
<div>
<h1><span style="font-size: small;"> </span></h1>
</div>
<span style="font-size: small;">Μπορεί να μην είναι ένα φρούτο που μπορεί κανείς να βρει εύκολα σε ένα μπακάλικο, μια λαϊκή ή ένα σούπερ μάρκετ, όμως το μεγάλο και εξωτικό αρτόκαρπο έχει χαρακτηριστεί ως ένα τρόφιμο θαύμα!</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Γνωστό με τη λατινική ονομασία, artocarpus altilis, το φρούτο έχει πράσινη άμορφη σάρκα και υφή παρόμοια με εκείνη της πατάτας, με αποτέλεσμα να μπορεί να σερβιριστεί ως μέρος ενός κύριου γεύματος ή να μετατραπεί σε γλυκό.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Κάποτε αποτελούσε τη βάση της διατροφής στη Τζαμάϊκα και τώρα οι ειδικοί πιστεύουν ότι, θα μπορούσε να αποτελέσει τρόφιμο ασφαλείας (για οικονομικούς παράγοντες) για το νησί, το οποίο εισάγει περισσότερο από το ήμισυ των βρώσιμων αγαθών της.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Η κατανάλωση του καρπού είναι ευρεία σε όλα τα Νησιά του Ειρηνικού, ενώ σε ένα εκτάριο γης καλλιεργούνται περισσότερα αρτόκαρπα από ότι ρύζι, σιτάρι ή καλαμπόκι, αναφέρει το New Scientist. Το κάθε ένα από τα φρούτα αυτά ζυγίζει περίπου 3 κιλά και παρέχει ποσότητα υδατανθράκων αρκετή για ένα γεύμα μιας πενταμελούς οικογένειας. Οι καρποί μπορεί να αλέθονται σε αλεύρι και να χρησιμοποιούνται σε γλυκά και αλμυρά πιάτα, όπως είναι οι τηγανίτες ή τα πατατάκια.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ενώ επίσης αποτελούν υψηλή πηγή υδατανθράκων χωρίς γλουτένη και πρωτεΐνης, η οποία τελευταία έχει μεγαλύτερο ποσοστό αμινοξέων από ότι η σόγια. Έχει περίπου 25% υδατάνθρακες και 70% νερό, μια μέση ποσότητα βιταμίνης C (20 mg/100 g), μικρές ποσότητες μετάλλων (κάλιο και ψευδάργυρος) και θειαμίνη (100 μg/100 g).</span></div>
<div><br />
<div><span style="text-decoration: underline; font-size: small;"><em><strong>Θρεπτική αξία ανά 100 g (3.5 oz)<br /><br /></strong></em></span></div>
<span style="font-size: small;">Ενέργεια                                  431 kJ (103 kcal)</span><br /><span style="font-size: small;">Υδατάνθρακες                          27.12 g</span><br /><span style="font-size: small;">Σάκχαρα                                 11</span><br /><span style="font-size: small;">Οι φυτικές ίνες                        4,9 g</span><br /><span style="font-size: small;">Λίπος                                     0,23 g</span><br /><span style="font-size: small;">Πρωτεΐνη                                1,07 g</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Βιταμίνες         </strong></span><br /><span style="font-size: small;">Η βιταμίνη Α ισοδύναμα.</span><br /><span style="font-size: small;">  λουτεΐνη ζεαξανθίνη              22 μg</span><br /><span style="font-size: small;">Θειαμίνη (Β1)                         0,11 mg (10%)</span><br /><span style="font-size: small;">Ριβοφλαβίνη (Β 2)                  0,03 mg  (3%)</span><br /><span style="font-size: small;">Νιασίνη (Β3)                          0,9 mg (6%)</span><br /><span style="font-size: small;">Παντοθενικό οξύ (Β 5)            0.457 mg  (9%)</span><br /><span style="font-size: small;">Η βιταμίνη Β 6                       0,1 mg  (8%)</span><br /><span style="font-size: small;">Φολικό οξύ (Β 9)                    14 μg (4%)</span><br /><span style="font-size: small;">Χολίνη                                   9,8 mg (2%)</span><br /><span style="font-size: small;">Βιταμίνη C                             29 mg (35%)</span><br /><span style="font-size: small;">Βιταμίνη Ε                             0,1 mg (1%)</span><br /><span style="font-size: small;">Βιταμίνη Κ                             0,5 μg (0%)</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Trace μέταλλα </strong></span><br /><span style="font-size: small;">Ασβέστιο                              17 mg (2%)</span><br /><span style="font-size: small;">Σίδερο                                  0,54 mg (4%)</span><br /><span style="font-size: small;">Μαγνήσιο                              25 mg (7%)</span><br /><span style="font-size: small;">Μαγγάνιο                             0,06 mg (3%)</span><br /><span style="font-size: small;">Φώσφορος                           30 mg(4%)</span><br /><span style="font-size: small;">Κάλιο                                  490 mg (10%)</span><br /><span style="font-size: small;">Νάτριο                                 2 mg (0%)</span><br /><span style="font-size: small;">Ψευδάργυρος                       0,12 mg (1%)</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Άλλα συστατικά</strong></span><br /><span style="font-size: small;">Νερό                                   70.65 g</span><br /><br /><br /><span style="font-size: small;">Η Diane Ragone από το Hawaii’s National Tropical Botanical Garden (NTBG), έχει ασχοληθεί με τη μελέτη του καρπού από το 1980 και επισημαίνει πως, μπορεί να αποτελέσει ένα υγιεινό υποκατάστατο για κάθε αμυλούχο τρόφιμο όπως είναι το ρύζι και οι πατάτες.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Τα μικρά ανώριμα φρούτα έχουν γεύση σαν καρδιά αγκινάρας και τα πιο ώριμα είναι κρεμώδη, γλυκά και μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και ωμά. Τα λουλούδια του δέντρου από την άλλη, μπορούν να γίνουν ζαχαρωτά και να καταναλωθούν σαν γλύκισμα.  </span></div>

Σχετικά άρθρα