Μαστίχα: Τα οφέλη της για το έντερο και το στόμα

<div>
<div> </div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Η μαστίχα στην αρχαιότητα</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Η φυσική μαστίχα</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">ή. πιο ποιητικά, το</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">δάκρυ</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">του μαστι- χόδεντρου, αποτελεί ένα μοναδικό γεωργικό προϊόν, ξε- χωριστό τόσο για τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του όσο και για τις ιδιότητες και πολλαπλές εφαρμογές του.</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Η ύπαρξή τπς είναι γνωστή από την αρχαιότητα και οι χρήσεις της πάρα πολλές, από τη μαγειρική και την ποτοποιία μέχρι τπν οδοντιατρική και τπ ζωγραφική.</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Η ευωδιαστή αυτή ρητίνη, η οποία προέρχεται από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του θαμνώδους μαστι- χόδεντρου</span> (Pistachia lentiscus var. Chia), <span lang="EL" xml:lang="EL">είναι αποκλειστικό ελληνικό προϊόν και έχει χαρακτηριστεί από το 1997 ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">0α πρέπει να αναφερθεί ότι δέντρα της οικογένειας ιου μαστιχόδεντρου υπάρχουν και σε άλλες παραμεσόγειες χώρες, αλλά μόνο στπ Χίο απαντούν μαστιχοφόροι σχίνοι και ακόμη πιο συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου το κλίμα είναι θερμό και ξηρό.</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Σήμερα και μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1881, διασώζονται 24 χωριά στα οποία καλλιεργείται π μαστίχα – κι αποκαλούμενα Μαστιχοχώρια.</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Το Πυργί, τα Μεστά, οι Ολύμποι, η Καλαμωτή, τα Αρμό- λια είναι μερικά μόνο από τα αρχιτεκτονικά στολίδια που ανήκουν στα Μαστιχοχώρια.</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Για να παραχθεί μαστίχα, χαράσσεται (κεντιέται όπως λένε οι ντόπιοι) ο κορμός και τα κλαδιά του δέντρου με ένα μικρό, αιχμηρό και αυλακωτό σιδερένιο εργαλείο, το κεντητήρι. Το παραγόμενο έκκριμα αρχίζει να στερεοποιείται στις χαρακιές περίπου 15 ημέρες μετά το</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">κέ- νιιψα.</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Η μορφή της μαστίχας είναι κρυσταλλική και αρχικά χαρακτηρίζεται οι ιό μια πικράδα, η οποία αργότερα μεταλλάσσεται στην ιδιαίτερη γεύση της με το μαγευτικό άρωμα.</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Προϊόντα της μαστίχας είναι η σκόνη μαστίχας, οι τσίχλες, το μαστιχέλαιο, το μαστιχόνερο κ.ά.</span></div>
</div>
<p><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"><br clear="all" /><span lang="EL" xml:lang="EL">Η</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">ΟΜΟΡΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">ΤΗΣ</span></span></p>
<div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Η μαστίχα έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 2</span> ‘500 <span lang="EL" xml:lang="EL">χρόνια ως παραδοσιακό ελληνικό φάρμακο για τπ θερα πεία αρκετών καταστάσεων, όπως η γαστραλγία και τα πε πτικά έλκη. Οι πρώτες αναφορές για τη μαστίχα γίνονται από τον Ηρόδοτο (5ος αιώνας π.Χ.). ο οποίος αναφέρει ότι οι Έλληνες συνήθιζαν να μασούν το αποξηραμένο ρητινώδες υγρό που έρεε από το φλοιό του μαστιχόδεντρου. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο θεόφραστος επισημαίνουν συχνά τις ευεργετικές τπς ιδιότητες.</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Σύμφωνα με τη χριστιανική εκδοχή, ο Θεός ευλόγησε το μαστιχόδεντρο να παράγει μαστίχα, όταν το 250 μ.Χ. το σώμα του Αγίου Ισιδώρου που μαρτύρησε από τους Ρωμαίους σύρθηκε κάτω από το σχίνο. Τότε ήταν που το δέντρο. βλέποντας τα δάκρυα του Αγίου Ισιδώρου, άρχισε και αυτό να δακρύζει.</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Η μαστίχα Χίου ήταν η πρώτη φυσική τσίχλα του αρχαίου κόσμου. Χρησιμοποιούνταν τόσο για τον καθαρισμό των δοντιών όσο και για την αναζωογόνηση της αναπνοής.</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Το γνωστό «Βάλσαμο της Ιερουσαλήμ» είναι προϊόν με βάση του κάποια βότανα και δημιουργήθηκε το 1719 από Φραγκισκανούς μοναχούς στο μοναστήρι του Saint Savior, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Μία από τις φόρμουλες που βρέθηκαν στα αρχεία του μοναστηριού αναφέρουν ότι η μαστίχα είναι ένα από τα τέσσερα βασικά συστατικά του «Βάλσαμου της Ιερουσαλήμ», μαζί με το λιβάνι (Boswellia spp.), το μύρο (Commiphora spp.) και την αλόη (Aloe sp.). Η φόρμουλα αυτή έχει επιβεβαιωμένες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδω- τικές και αντισηπτικές ιδιότητες.</span></div>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;">ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ</span></div>
</div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει πιστοποιήσει πολλά από τα οφέλη της κατανάλωσης μαστίχας που εικάζαμε πως υπάρχουν, ενώ έχει φανερώσει και άλλα που δεν γνωρίζαμε.</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Η χημική σύσταση της ρητίνης και του μαστιχέλαιου έχει αναλυθεί και κάποια συστατικά έχουν απομονωθεί και ταυτοποιηθεί. Παρ' όλα αυτά, η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμα γνωστή. Μία γενική εκτίμηση δείχνει ότι η μαστίχα και το μαστιχέλαιο περιέχουν τουλάχιστον 70 ουσίες οι οποίες επιδεικνύουν πολυάριθμες φαρμακευτικές ιδιότητες.</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ </span></div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">Η ΡΗΤΙΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL"><br /></span></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Η μαστίχα και τα παράγωγά τπς μπορούν να καταπολεμήσουν πολλά παθογόνα βακτήρια όπως, για παράδειγμα, τα</span> Escherichia coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Porphyromonas gingivalis <span lang="EL" xml:lang="EL">αλλά και μύκητες όπως διάφορα στελέχη της</span> Candida.</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Μοναδικά τερπένια όπως το α-πινένιο. το β-μυρκένιο, το β-καρυοφυλλένιο, το λιμονένιο και η περιλλυλ-αλκοόλη συναντούν τις πολυφαινόλες της μαστίχας, δικαιολογώντας τις αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Επι στπμονικά στοιχεία καταδεικνύουν πως τα συστατικά τπς μα στίχας συνεργάζονται το ένα με το άλλο, ώστε να αποδώσουν στη μοναδική αυτή ρητίνη τις ξεχωριστές ιδιότητές τπς.<br clear="all" /><br /> </span></div>
<div><span style="font-size: small;"><a id="bookmark4" name="bookmark4"></a><span lang="EL" xml:lang="EL">ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Η μάσηση της μαστίχας Χίου διεγείρει τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων και αυξάνει την έκκριση σάλιου<sup>1</sup>, γεγονός που συμβάλλει στον αυτοκαθαρισμό του στόματος. Η μοναδική της σύνθεση την καθιστά προληπτικό και, πιθανόν, θεραπευτικό μέσο κατά της τερηδόνας.</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Ένα πολύ κοινό βακτήριο της στοματικής κοιλότητας είναι το</span> Streptococcus mutans, <span lang="EL" xml:lang="EL">το οποίο μπορεί, όταν αποικίσει την οδοντική επιφάνεια, να αρχίσει την αποικοδόμησή της με τελικό αποτέλεσμα τη γνωστή τερηδόνα.</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Σειρά επιστημονικών ερευνών<sup>2</sup>·<sup>3</sup> με επικεφαλής τη δρα</span> Alev Aksoy <span lang="EL" xml:lang="EL">απέδειξε πως η μαστίχα Χίου έχει σημαντική αντιβακτηριακή επίδραση έναντι του συγκεκριμένου βακτηρίου, προστατεύοντας ουσιαστικό από τερηδόνα.</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Επιπρόσθετα, η αντιμικροβιακή της δράση συμβάλλει στην εξουδε- τέρωση μικροοργανισμών που προκαλούν σχηματισμό οδοντικής πλάκας και κακοσμία του στόματος.</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως ο εμπλουτισμός της μαστίχας Χίου με φθόριο (συγκεκριμένα φθοριούχο νάτριο), στοιχείο με γνωστή αντι- τερηδονική δράση, συμβάλλει τα μέγιστα στην καλή στοματική υγιεινή.</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Η μαστίχα Χίου χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως φάρμακο για τις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Μεγάλος αριθμός μελετών αποδεικνύει τις ευεργετικές επιδράσεις της στο πεπτικό σύστημα.</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Η μαστίχα Χίου παρουσιάζει δραστηριότητα κατά του ελικοβακτη- ριδίου του πυλωρού*.</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Μελέτη, που έγινε με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">δρα Κωνσταντίνο Ντάμπο</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">στο Σκυλίτσειο γενικό νοσοκομείο Χίου, αξιολόγησε την επίδραση της μαστίχας της Χίου σε ασθενείς με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η μελέτη<sup>21</sup> κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μαστίχα Χίου σε ενδεδειγμένες ποσότητες έχει σαφή βακτηριοκτόνο δράση στο ελικοβα- κτηρίδιο του πυλωρού.</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Η μελέτη ουσιαστικά επιβεβαίωσε δεδομένα<sup>5</sup> που υπήρχαν από το παρελθόν σε πειραματόζωα και τα οποία υποδείκνυαν τη δράση εκχυλισμάτων και ουσιών της μαστίχας, έναντι της αποίκησης αυτού του τόσο σημαντικού στην εμφάνιση του έλκους βακτηριδίου.<br clear="all" /><br /><span lang="EL" xml:lang="EL">Πέρα όμως από τους Έλληνες ερευνητές, μνεία πρέπει να γίνει και στον</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">δρα</span> Farhad U. Huwez. <span lang="EL" xml:lang="EL">ο οποίος, με τρεις δημοσιευμένες μελέτες-αναφορές<sup>6</sup>·<sup>7</sup>·<sup>8</sup>, εκθειάζει τπ δράση της μαστίχας έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και τπν αναδεικνύει ως θεραπεία για το έλκος (δωδεκαδακτυλικό αλλά και γαστρικό), ακόμα και σε μικρές ποσότητες και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Το 1982 οι Αυστραλοί ερευνητές Barry Marshall και Robin Warren ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου για την εποχή βακτηριδίου, που αρχικά ονόμασαν Campylobacter Pyloridis. Η τελική ονομασία όμως, η οποία καθιερώθηκε, είναι Helicobacter Pylori (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού). Η ανακάλυψη αυτή ήρθε να ανατρέψει τις ως τότε αντιλήψεις που θεωρούσαν ότι το στομάχι δεν αποικίζεται από βακτήρια. Σημειώστε πως το 10-20% των ατόμων με λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θα αναπτύξουν κάποια στιγμή πεπτικό έλκος. Ουσιαστικά, άτομα με λοίμωξη από το συγκεκριμένο βακτηρίδιο έχουν έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έλκος από άτομα που δεν έχουν προσβληθεί!</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ CROHN</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL"><br /></span></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής τον δρα Ιωάν νη Τριανταφυλλίδη (Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας) και τον καθη γητή Νικόλαο Ανδρικόπουλο (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό</span> World Journal of Gastroenterology, <span lang="EL" xml:lang="EL">έδειξε βελτίωση της κλινικής εικόνας και μείω</span> on <span lang="EL" xml:lang="EL">της φλεγμονής σε ασθενείς με ήπια έως και μέτρια δραστήριο τητα της νόσου</span> Crohn <span lang="EL" xml:lang="EL">(</span><span lang="EL" xml:lang="EL">χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού σωλήνα που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως το ορθό),</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">μετά τη χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου σε μορφή καψουλών για τέσσερις εβδομάδες (δόση 2.2 γρ./ημέρα).<br clear="all" /></span></span><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Γενικότερα, η κατανάλωση μαστίχας φάνηκε να συμβάλλει στη μείωση στα επίπεδα ουσιών που εμπλέκονται στις φλεγμονώδεις διαδικασίες (όπως η</span> C <span lang="EL" xml:lang="EL">αντιδρώσα πρωτεΐνη,</span> CRP <span lang="EL" xml:lang="EL">και η ιντερλευκίνη 6,</span> IL-6) <span lang="EL" xml:lang="EL">σε ασθενείς με ενεργή νόσο του</span> Crohn.</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Τα επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν πως αυτό που δρα ευεργετικά στη φλεγμονή είναι η μαστίχα αυτή καθαυτή (το σύνολο των συστατικών της) και όχι απομονωμένα τα διάφορα συστατικά της. Πάντως, ο μικρός αριθμός ατόμων που έλαβαν μέρος στην εν λόγω μελέτη, σίγουρα σηματοδοτεί την ανάγκη και άλλων επιστημονικών ερευνών προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή ουμπεράοματα.</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL"><br /></span></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Η μαστίχα Χίου φαίνεται να παρουσιάζει προστατευτική δράση στην καρδιά και στα αγγεία, καθώς μελέτες<sup>1011</sup> δείχνουν ότι η κατανάλωσή της μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της</span> LDL <span lang="EL" xml:lang="EL">(«κακής») χοληστερόλης, της λιποπρωτεΐνης α. ενώ παράλληλα προστατεύει καθολικά την</span> LDL <span lang="EL" xml:lang="EL">χοληστερόλη από οξείδωση (μια διαδικασία που βάζει τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία).</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Ακόμα και το σάλιο που προέρχεται από τη μάσηση της μαστίχας Χίου, αποδείχθηκε<sup>12</sup> πως μπορεί να συμβάλλει εργαστηριακά στην αναστολή της οξείδωσης της «κακής» χοληστερόλης.</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως στη μελέτη σε ανθρώπους<sup>10</sup>, η οποία έδειξε μείωση της χοληστερόλης με την κατανάλωση 5 γραμμαρίων σκόνης μαστίχας καθημερινά, διαπιστώθηκε και στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα ενζύμων που σχετίζονται με την ηπατική λειτουργία, κάνοντας τους ερευνητές να μιλούν και για ηπα- τοπροστατευτική δράση.</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Την τελευταία δεκαετία, ένας αυξανόμενος αριθμός εργαστηριακών μελετών μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μαστίχα Χίου ενδέχεται να διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι διαφόρων μορφών κακοήθων νεοπλασιών, όπως ο καρκίνος του προστάτη, του ηαχέος εντέρου, του πνεύμονα, του στόματος και του παγκρέατος.<br clear="all" /> </span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Τα συστατικά της μαστίχας που ανήκουν στην τάξη των τριτερ- πενοειδών εικάζεται πως είναι υπεύθυνα για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες<sup>13</sup>, οι οποίες αφορούν κυρίως τπν αναχαίτιση του ανεξέλεγκτου κυτταρικού πολλαπλασιασμού, μέσω εξωγενών και ενδογενών μονοπατιών της απόπτωσης (του «προγραμματισμένου» δηλαδή κυτταρικού θανάτου).</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">0α πρέπει να τονιστεί ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες τπς μαστίχας πιστοποιούνται μέσα από εργαστηριακά πειράματα και όχι από κλινικές μελέτες ή/και παρατηρήσεις σε ανθρώπους. Μία ουσία ή ένα σύνολο ουσιών, που εμφανίζει αντικαρκινική δράση σε επιλεγμένες κυτταρικές σειρές ή σε πειραματόζωα, δεν σημαίνει πως κάνει το ίδιο και στους ανθρώπους. Όμως τέτοιες μελέτες αποτελούν συχνά το εφαλτήριο για να διερευνηθούν ανάλογες επιδράσεις και στους ανθρώπους. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως στο μέλλον θα έχουμε όλα εκείνα τα ικανά στοιχεία, που θα αναδείξουν το δάκρυ του μα- στιχόδεντρου σε ασπίδα έναντι του καρκίνου και στους ανθρώπους.</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;"><a id="bookmark10" name="bookmark10"></a><span lang="EL" xml:lang="EL">ΠΩΣ</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><a id="bookmark11" name="bookmark11"></a><span lang="EL" xml:lang="EL">ΤΗ ΜΑΣΤΙΧΑ:</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μαστίχα σε γλυκά,</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">τη θρυμματίζει) σε ένα γουδί με λίγη ζάχαρη. Ενώ, αν τη θέλετε για φαγητό, τη θρυμματίζει) με ελάχιστο αλάτι.</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Μη χρησιμοποιείτε μεγάλες ποσότητες</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">κατά το μαγείρεμα γιατί μπορι</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">(</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">να βγει μια πικράδα.</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Αν θέλετε να αρωματίσετε το ελαιόλαδό σας,</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">θα ζεστάνετε 40</span> mi <span lang="EL" xml:lang="EL">παρ θένου ελαιόλαδου με</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">/</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">κουταλιά κρυστάλλους μαστίχας Χίου μέσα</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">οι</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">ένα μπρίκι σε χαμηλή φωτιά. Έπειτα, μεταγγίστε το μείγμα σε ένα γυάλινι &gt; μπουκάλι και περιμένετε μέχρι να κρυώσει. Στπ συνέχεια προσθέστε 10(1</span> ml <span lang="EL" xml:lang="EL">ελαιόλαδο. Φυλάξτε το μπουκάλι σας σε σκοτεινό και δροσερό μέρος!<br clear="all" /><br /> </span></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">ΣΥΝΤΑΓΗ</span> <span lang="EL" xml:lang="EL">από τον Σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Πανακότα με μαστίχα Χίου και φρέσκια βανίλια</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά * Χρόνος 1 Ψύξης: 2 ώρες · Για 4 άτομα</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">ΥΛΙKA</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">200 γρ. γάλα φρέσκο</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">50 γρ. ζάχαρη</span></div>
<div><span style="font-size: small;">U <span lang="EL" xml:lang="EL">φύλλα ζελατίνα</span></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">200 γρ. κρέμα γάλακτος</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">1 βανίλια φρέσκια</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">5 γρ. μαστίχα Χίου σε κόκκους</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">10 γρ. ζάχαρη</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">ΕΚΤΕΛΕΣΗ</span></div>
<div><span lang="EL" xml:lang="EL"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Σε ένα γουδί τοποθετούμε τους κόκκους μαστίχας μαζί με τα 10 γρ. ζάχαρη και τα τρίβουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να γίνουν σκόνη.</span></div>
<div><!–?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="no"?–> <br class="Apple-interchange-newline" /><span style="font-size: small;">Η ζάχαρη θα βοηθήσει τη μαστίχα να τριφτεί και να μην κολλάει.</span><br /><span style="font-size: small;">Σε ένα μικρό κατσαρόλι ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τη φρέσκια βανίλια και την τριμμένη μαστίχα.</span><br /><span style="font-size: small;">Βάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό και τις αφήνουμε να μαλακώσουν.</span><br /><span style="font-size: small;">Τις στραγγίζουμε πολύ καλά και τις ρίχνουμε στο κατσαρόλι.</span><br /><span style="font-size: small;">Με το σύρμα ζαχαροπλαστικής ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.</span><br /><span style="font-size: small;">Όταν το μείγμα κρυώσει λίγο, το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει, για 2 ώρες.</span><br /><span style="font-size: small;">Σερβίρουμε τις πανακότες με μαρμελάδα φράουλα.</span><br /><span style="font-size: small;"> </span><br /><span style="font-size: small;"> </span><br /><br /><span style="font-size: small;">Ευχαριστούμε τις εκδόσεις διόπτρα.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ξένου &amp; Αστερίας Σταματάκη “Γνωρίστε τα ελληνικά super foods" </span></div>

Σχετικά άρθρα