Από ποιες ασθένειες με προστατεύουν τα φρούτα; Λίστα

<div>
<div>
<p><span style="font-size: small;">Πριν από λίγο καιρό, μία νέα μελέτη επιβεβαίωσε πως τα φρούτα είναι φάρμακο για την υγεία, καθώς η επαρκής κατανάλωσή τους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων νοσημάτων. </span></p>
</div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
</div>
<p><span style="font-size: small;">Ωστόσο, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα τρώμε; Ωριμα ή άγουρα; Με τη φλούδα ή χωρίς; Κατεψυγμένα ή φρέσκα; Ο κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Γενικού Νοσοκομείου Λαϊκό της Αθήνας, έχει τις απαντήσεις.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Σε τι διαφέρουν τα ώριμα από τα άγουρα φρούτα;</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πολύς κόσμος πιστεύει ότι τα ώριμα φρούτα έχουν περισσότερες θερμίδες απ’ όσες τα άγουρα επειδή είναι πιο γλυκά, αλλά αυτό δεν ισχύει. </span><br /><br /><span style="font-size: small;">Η αυξημένη γλυκύτητα οφείλεται στο ότι τα ώριμα φρούτα περιέχουν περισσότερα σάκχαρα και έτσι έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (είναι η ταχύτητα με την οποία αυξάνει ένα τρόφιμο το σάκχαρο στο αίμα) απ’ ό,τι τα άγουρα. Η άγουρη (πράσινη) μπανάνα λ.χ. έχει 20% σάκχαρα, ενώ όταν ωριμάσει και αρχίσει να μαυρίζει έχει 80% σάκχαρα. </span><br /><br /><span style="font-size: small;">Ορισμένα άγουρα φρούτα, εξάλλου, όπως οι πράσινες μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άπεπτες διαιτητικές (φυτικές) ίνες, οι οποίες προκαλούν παρατεταμένο κορεσμό της πείνας και αργή παροχή ενέργειας (θερμίδων) στον οργανισμό. </span><br /><br /><span style="font-size: small;">Συνεπώς, όσο πιο άγουρα είναι τα φρούτα με τόσο πιο αργό ρυθμό αυξάνουν το σάκχαρο και τόσο περισσότερο κόβουν την όρεξη.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Είναι καλύτερα να μπαίνουν πλυμένα ή άπλυτα στο ψυγείο;</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Από πλευράς ωρίμασης, δεν έχει σημασία. Ομως για την προστασία από τις τροφικές δηλητηριάσεις, θα πρέπει να μπαίνουν άπλυτα τα φρούτα (όπως και τα λαχανικά) στις ειδικές θήκες του ψυγείου, διότι το πλύσιμο δημιουργεί υγρασία – και η υγρασία ευνοεί την επιβίωση των μικροβίων.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Καταστρέφει η ψύξη τα θρεπτικά συστατικά τους;</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Οι χαμηλές θερμοκρασίες όχι μόνο δεν ελαττώνουν τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων, αλλά αντιθέτως καθυστερούν την καταστροφή τους και τα διατηρούν ασφαλή. </span><br /><br /><span style="font-size: small;">Αν, όμως, ζεματίσει κάποιος πρώτα τα φρούτα και μετά τα βάλει στην κατάψυξη, μπορεί να μειώσει κάποια θρεπτικά συστατικά (π.χ. τη βιταμίνη C κατά 15-20%). Γενικώς, η παρατεταμένη θερμική επεξεργασία (βράσιμο, ψήσιμο, τηγάνισμα) καταστρέφει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ιδίως τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (λ.χ. C, βιταμίνες συμπλέγματος Β).</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Είναι προτιμότερο να τα τρώμε ολόκληρα ή να πίνουμε χυμούς;</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Διαφορετικά επηρεάζει την υγεία η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων και διαφορετικά η κατανάλωση χυμών. </span><br /><br /><span style="font-size: small;">Οταν τρώμε ολόκληρα τα φρούτα, ιδίως μαζί με την φλούδα τους, αυξάνεται πολύ λιγότερο το σάκχαρο στο αίμα απ’ ό,τι όταν πίνουμε τον χυμό τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι για να διατηρείται υπό έλεγχο η πείνα και να τροφοδοτείται σταθερά ο οργανισμός με ενέργεια (θερμίδες), πρέπει να αποφεύγουμε τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου. </span><br /><br /><span style="font-size: small;">Επιπλέον, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως τα παιδιά, εύκολα κάνουν υπερκατανάλωση χυμών, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν υπερβολικά πολλές θερμίδες και να παχαίνουν.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Συνεπώς, προτιμότερο είναι να καταναλώνονται ολόκληρα και μάλιστα με τη φλούδα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Σε τι διαφέρουν τα ντόπια από τα εισαγόμενα;</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών, διότι αυτή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του εδάφους και του νερού, από το κλίμα, τις συνθήκες ανάπτυξης, συντήρησης και μεταφοράς αλλά και τις αρχές γεωργικής καλλιέργειας (χρήση φαρμάκων και σε ποιο ποσοστό κ.τ.λ.) σε κάθε χώρα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Γιατί πρέπει να προτιμάμε τα φρούτα εποχής;</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Γιατί με αυτό τον τρόπο είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που αποκαλούμε φρέσκο και επειδή η φύση έχει προνοήσει ώστε η εποχικότητα να καθορίζει και την πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών ανά εποχή. </span><br /><br /><span style="font-size: small;">Η βιταμίνη C, λ.χ., από τα εσπεριδοειδή είναι μάλλον πιο χρήσιμη κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και ηλεκτρολύτες του καρπουζιού και του πεπονιού είναι πιο απαραίτητη κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Η θρεπτική αξία των φρούτων του καλοκαιριού</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα φρούτα είναι πλούσια σε νερό και θρεπτικά συστατικά, και φτωχά σε θερμίδες.</span></p>
<table>
<tbody>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Τρόφιμο</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Θερμίδες (kcal)</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Νερό (σε γρ.)</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Φυτικές ίνες (σε γρ.)</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Άλλα κύρια συστατικά</strong></span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Καρπούζι</span></p>
</td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Λυκοπένιο</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Πεπόνι</span></p>
</td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, κάλιο</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Ροδάκινα</span></p>
</td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Βιταμίνες C και Ε</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Βερίκοκα</span></p>
</td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Κάλιο, βήτα-καροτίνη</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Κεράσια</span></p>
</td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Ανθοκυανίνες, φυτοστερόλες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Φυτικές ίνες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Νεκταρίνια</span></p>
</td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Σταφύλια</span></p>
</td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Ρεσβερατρόλη</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Μούσμουλα</span></p>
</td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Φυτικές ίνες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td colspan="5">
<p><span style="font-size: small;"><em>* Σημείωση: Οι περιεκτικότητες είναι ανά 100 γρ. ωμού φρούτου</em></span></p>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p><span style="font-size: small;"><strong><br />Νοσήματα από τα οποία προστατεύουν</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Αναιμία</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Υπέρταση</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Αυξημένη χοληστερόλη</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Σακχαρώδη διαβήτη</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Ηπατίτιδα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Αρθρίτιδα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Στεφανιαία νόσο</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Άσθμα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Εγκεφαλικό επεισόδιο</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Καρκίνος</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Κατάγματα</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>3</strong> φρούτα το λιγότερο πρέπει να τρώμε κάθε μέρα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><em>* 1 φρούτο ισοδυναμεί με ένα από τα παρακάτω:</em></span></p>
<p><span style="font-size: small;">1/2 αβοκάντο</span></p>
<p><span style="font-size: small;">12 κεράσια</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1/2 γκρέιπ φρουτ</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 φέτα πεπόνι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 λεπτή φέτα καρπούζι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 φέτα ανανά</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 μικρό μήλο</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 μικρό πορτοκάλι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 αχλάδι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1/2 μπανάνα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 μανταρίνι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 ροδάκινο</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 νεκταρίνι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">3 μούρα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">2 ακτινίδια</span></p>
<p><span style="font-size: small;">2 σύκα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">3 δαμάσκηνα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">3 βερίκοκα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">7 φράουλες</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><em>1 ποτήρι φυσικός φρουτοχυμός</em></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αντιστοιχεί σε 2 φρούτα</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Καλύτερα ολόκληρα</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Για να αποκομίζουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων, προτιμότερο είναι να μην τα ξεφλουδίζουμε. Αυτό ισχύει όχι μόνο για το μήλο, το αχλάδι, το ροδάκινο, αλλά και για φρούτα που παραδοσιακά πιστεύουμε ότι δεν τρώγονται με τη φλούδα:</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Ακτινίδια. Η φλούδα τους περιέχει τριπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών απ’ ό,τι ο καρπός τους. Βάλτε στο μπλέντερ ολόκληρο το φρούτο και πολτοποιήστε το.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">*Μπανάνες. Η φλούδα τους περιέχει αντικαταθλιπτικές και αντιοξειδωτικές ουσίες. Βράστε τη φλούδα 10 λεπτά σε νερό και πιείτε το ή περάστε την από αποχυμωτή.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Ανανάς. Ο κεντρικός, σκληρός πυρήνας περιέχει άφθονη βιταμίνη C και ουσίες που προστατεύουν το στομάχι.Λιώστε τον και προσθέστε τον σε smoothies, σούπες ή βραστά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Εσπεριδοειδή. Η φλούδα από πορτοκάλια, μανταρίνια και γκρέιπ φρουτ περιέχει πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς και πηκτίνη (ρίχνει τη χοληστερόλη). Να βάζετε ξύσμα εσπεριδοειδώνσε όλα τα φαγητά και τα γλυκά που χρησιμοποιείτε τον χυμό τους. Όταν φτιάχνετε χυμό στον αποχυμωτή, να βάζετε ολόκληρο το φρούτο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Αυτό το ξέρατε;</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η αποξήρανση δεν καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων. Η αφαίρεση του νερού, όμως, σημαίνει ότι περιέχουν περισσότερες θερμίδες σε μικρότερες μερίδες, ενώ σε κάποια προστίθενται ζάχαρη ή λιπαρά.</span></p>

Σχετικά άρθρα