Δύο απλές ερωτήσεις αποκαλύπτουν το πρόβλημα με το αλκοόλ

14 Σεπτεμβρίου 2014

Πίνετε συχνά πάνω από έξι ποτά στην «καθισιά» σας; Μήπως το τελευταίο έτος κάνατε κάτι υπό την επήρεια αλκοόλ, για το οποίο μετανιώσατε οικτρά;

Αν απαντήσατε «ναι» σε οποιαδήποτε ερώτηση, πιθανώς έχετε πρόβλημα με το αλκοόλ, σύμφωνα με μία νέα, βρετανική μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ ανακάλυψαν πως η καταφατική απάντηση σε μία ή και στις δύο ερωτήσεις, μπορεί να διαγνώσει σωστά τον αλκοολισμό στο 87,2% των περιπτώσεων.

Επιπλέον, μπορεί να αποκαλύψει σωστά στο 79,8% των περιπτώσεων ότι κάποιος δεν έχει πρόβλημα με το αλκοόλ.

Αν, λοιπόν, όλοι οι γιατροί εντάξουν αυτές τις ερωτήσεις στην καθιερωμένη λήψη του ιστορικού των ασθενών τους, θα μπορούν τουλάχιστον να έχουν μια πρώτη, αρκετά ακριβή εικόνα για το ποιος δεν είναι αλκοολικός και ποιος χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Αν τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Γενικής Ιατρικής» (BJGP), γίνουν πανευρωπαϊκά αποδεκτά, οι γιατροί αντί να ρωτούν «πίνεις;» σύντομα μπορεί να ρωτούν «πίνεις μαζεμένα έξι ή περισσότερα ποτά μία φορά το μήνα ή συχνότερα;».

Και στη συνέχεια, θα ρωτούν «τον τελευταίο χρόνο, επειδή ήσουν μεθυσμένος, μήπως έγινε τίποτα που θα ευχόσουν να μην είχε γίνει;».

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε 17 προγενέστερες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 5.646 ασθενείς.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλεξ Μίτσελ, λέκτορας Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο, «οι γιατροί έχουν μεγάλη έλλειψη χρόνου και δεν προλαβαίνουν να θέτουν πολλά ερωτήματα στους ασθενείς που βλέπουν για πρώτη φορά.

»Έτσι, όσο λιγότερες ερωτήσεις πρέπει να κάνουν, τόσο περισσότερο χρόνο κερδίζουν - αλλά και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος του λάθους.

»Τα δύο ερωτήματα που βρήκαμε είναι μεν πολύ αποτελεσματικά, αλλά θα πρέπει να συνοδεύονται από περαιτέρω ερωτήματα όταν οι απαντήσεις σε αυτά υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός κρυφού προβλήματος με το αλκοόλ». 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν
Τα νέα της ημέρας
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν