Ζουμερό γουρουνόπουλο με πατάτες στο φούρνο

16 Σεπτεμβρίου 2014

Υλικά

1/2 γουρουνόπουλο (περίπου 4 κιλά)

2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

αλάτι,πιπέρι

100 γρ. βούτυρο

1 ποτήρι του κρασιού λάδι και ξίδι

για την επάλειψη της πέτσας

 

Για τις πατάτες

2 κιλά πατάτες

2 ποτήρια του νερού και λίγο παραπάνω (800ml) χυμό πορτοκαλιού

4/5 φλιτζανιού του τσαγιού (200ml) χυμό λεμονιού

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού (125 ml) λάδι

2 κύβους κότας

1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ

6 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

 

Εκτέλεση

 

Αλείφουμε τη κάτω πλευρά του κρέατος με τη μουστάρδα, που την έχουμε πρώτα μαλακώσει σε λίγο βούτυρο και αλατοπίπερο, Αυτή η διαδικασία την κάνουμε μερικές ώρες πριν από το ψήσιμο, για να "τραβήξει" τη γεύση του κρέατος. Πριν το βάλουμε για ψήσιμο, το σκουπίζουμε καλά από πάνω με μια πετσέτα για να είναι στεγή η πέτσα, και το αλείφουμε με λάδι και ξύδι

Στρώνουμε τις πατάτες κομμένες σε κύβους στο ταψί, ρίχνουμε λεμόνι,το πορτοκάλι, το λάδι, τους 2 κύβους κότας λιωμένους σε λιγο νερό και 6 κουταλίες της σούπας μουστάρδα.  Τέλος ρίχνουμε και το κονιάκ. Τοποθετούμε το γουρουνόπουλο πάνω από τις πατάτες και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C .

Ψήνουμε το φαγητό μας για 20-30 λεπτά. 'Επειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180°C   και ψηνουμε για άλλες 2 ώρες. 

Στο τέλος αν χρειαστεί ξαναδυναμώνουμε το φούρνο, αλείφουμε ξανά με λάδι και ξίδι για να γίνει η πέτσα

η πετσα είναι έτοιμη όταν τη χτυπάμε με το πιρούνι και ειναι τραγανη από έξω.


Χρόνος ετοιμασίας 3 ωρες 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ