3+1 λαχταριστές συνταγές χωρίς κρέας! Για να μην πεινάσεις…

Μπορεί η νηστεία να τελείωσε αλλά για ορισμένους είναι τρόπος ζωής η αποχή από το κρέας, ενώ είναι καλό να μην «φορτώνουμε» το καθημερινό διαιτολόγιό μας με αυτό το είδος.

Έτσι, δοκιμάσαμε αυτές τις λαχταριστές συνταγές χωρίς κρέας και σας τις προτείνουμε:

Κριθαράκι με λαχανικά (για 2 – 3 μερίδες)

200 γρ. κριθαράκι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, ψιλοκομμένο
1 κολοκυθάκι μεγάλο, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ
1 λίτρο νερό
αλάτι, πιπέρι
μπαχαρικά διάφορα (κάρυ, κουρκουμά, κόλιανδρο)
2 – 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 – 2′. Προσθέτουμε το καρότο ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2 – 3′. Προσθέτουμε και το κολοκυθάκι και σοτάρουμε για 1 – 2′ ακόμα. Αφού μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά, ρίχνουμε τον πελτέ και τον τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε 3 κούπες νερό καυτό, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και όταν το νερό κοχλάσει ρίχνουμε το κριθαράκι και χαμηλώνουμε το μάτι.

Σιγοβράζουμε για 20 – 25 λεπτά. Κατά τη διάρκεια ελέγχουμε, αν πιει το νερό ώστε να προσθέσουμε και άλλο αν απαιτηθεί. Όταν έχουν βράσει αποσύρουμε, και αφήνουμε να ξεκουραστεί. Όταν το κατεβάσουμε από το μάτι, θέλουμε να έχει μείνει νερό γιατί το κριθαράκι συνεχίζει να ρουφάει και μετά το βράσιμο.

Πέννες με πολύχρωμες πιπεριές (για 3 – 4 μερίδες)

  • 200 γρ. πέννες
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1 κ.σ. ρίγανη και επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 5 – 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη
  • αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και τις πιπεριές σε μπαστουνάκια, περίπου όσο είναι το μέγεθος των ζυμαρικών. Στο μεταξύ σε αλατισμένο νερό ξεκινάμε να βράζουμε τις πέννες για 3 – 4 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.

Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές, τη ρίγανη, το θυμάρι, την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά. Ρίχνουμε 1/2 περίπου φλιτζάνι νερό από τα μακαρόνια που βράζουν και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια ένταση.

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τις πιπεριές. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο βραστό νερό. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη, αφήνουμε για 3 – 4 λεπτά και σβήνουμε την εστία. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και πιπέρι. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό το φαγητό.

Ριζότο με αρακά χωρίς λάδι (για 2 – 4 μερίδες)

  • 1/2 κιλό ρύζι για πιλάφι
  • 1/2 κιλό αρακά
  • 2 ντομάτες
  • ελιές ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 ειδική σακούλα ψησίματος για φούρνο

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και κόβουμε μικρά κομμάτια. Πλένουμε τον αρακά και τρίβουμε τις ντομάτες. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τα βάζουμε στη σακούλα. Με μια καρφίτσα ανοίγουμε τρύπα στο πάνω μέρος της και τη βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε στους 170°C για 1 ώρα. Βράζουμε το ρύζι, το στραγγίζουμε, γαρνίρουμε με τον αρακά και τις ελιές σε ροδέλες και βάζουμε, αν θέλουμε, επιπλέον ντομάτα από πάνω.

Κανελόνια με σόγια (για 5 – 6 μερίδες)

  • 2 κουτιά κανελόνια
  • 1 σακούλι σόγια σε κιμά
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1/4 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού λάδι
  • 1 1/2 φλ.τσαγιου ντοματάκια ή 4‐5 φρέσκες ντομάτες λιωμένες
  • λίγο κανέλα (με το μάτι)
  • 4 κουταλιές τοματοπολτός (για την σάλτσα)
  • αλάτι. πιπέρι

Μουσκεύουμε τη σόγια στο νερό για 20 λεπτά. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι και προσθέτουμε την σόγια. Ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην κολλήσει η σόγια. Το σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ανέβει το λάδι στην επιφάνεια.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Παίρνουμε ένα ένα τα κανελόνια και τα γεμίζουμε με την σόγια κιμά που φτιάξαμε προηγουμένως. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί σε σειρές και περιχύνουμε με λάδι, και αραιώνουμε τον τοματοπολτό με λίγο νερό. Ψήνουμε στον αέρα στους 200 °C για περίπου 30 ‐ 40 λεπτά.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ώρα για το απογευματινό σου smoothie! 4 συνταγές για περισσότερη ενέργεια!

Θες κάτι χορταστικό και με λίγες θερμίδες; Ιδού οι καλύτερες συνταγές με τόφου!

Σχετικά άρθρα