Νίκη Γκιώνη στη Μπουντεσλίγκα

Πετυχημένη τελική πρόβα για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας έκανε ο Παναγιώτης Γκιώνης στη γερμανική λίγκα. Με τη Μπορούσια Ντίσελντορφ να μεγαλώνει το αήττητο σερί ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης τα πήγε εξαιρετικά σε ατομικό επίπεδο και πέτυχε νίκη, που μπορεί να εκληφθεί και σαν καλό σημάδι για τη διοργάνωση, που αρχίζει μεθαύριο Τετάρτη στη Λισσαβώνα. Κατέβαλλε τον Αντριέν Ματενέ, τον πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη αθλητή της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται στο γκρουπ της εθνικής μας ομάδας. Από κει και πέρα το Σαββατοκύριακο άρχισαν τους αγώνες τους σε ξένα πρωταθλήματα τέσσερις Έλληνες αθλητές. Η Φιλαρέτη Εξάρχου και ο Γιώργος Φραγκούλης έκαναν πρεμιέρα στη φετινή αγωνιστική χρονιά με τη σουηδική Στόρφορς και τη γαλλική Μπαγιάρ Αρζεντάν αντίστοιχα, ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος και η Καλλιόπη Σωτηροπούλου-Πεσιρίδου πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους με τη φανέλα ξένου σωματείου. Ο Κωνσταντινόπουλος με τη Μπαγιάρ Αρζεντάν παίζοντας μαζί με τον Φραγκούλη και η Σωτηροπούλου-Πεσιρίδου στην Ολλανδία με τη FVP Ρότερνταμ.
 
Στη Μπουντεσλίγκα έγινε χτες η 4η αγωνιστική και η Μπορούσια αντιμετώπισε εντός έδρας τη μέχρι πρότινος συγκάτοικό της στην κορυφή, Σααρμπρίκεν. Ήταν πολύ δυνατή, επιβλήθηκε 3-0 μένοντας μόνη στην 1η θέση με 8 βαθμούς κι επιβεβαίωσε ότι είναι φαβορί και για τον φετινό τίτλο. Ο Γκιώνης ξανάπαιξε στη θέση 2 και κατέβαλλε με 3-1 σετ τον Αντριέν Ματενέ (11-7, 11-8, 8-11, 11-5), όπως είχε κάνει και πριν από πέντε μήνες στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο. Ο Γάλλος είναι νούμερο 59 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη και τον επόμενο μήνα θα μετάσχει κι αυτός, όπως και ο Έλληνας πρωταθλητής, στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Την προσεχή Πέμπτη, στην αναμέτρηση Ελλάδας-Γαλλίας, η απόδοσή τους ίσως μετρήσει καθοριστικά και πάλι για τις εθνικές τους ομάδες, οπότε τη νίκη του Γκιώνη μπορεί να τη δει κάποιος και σαν καλό οιωνό…
 
Στη Σουηδία η Στόρφορς της Εξάρχου έκανε νικηφόρα πρεμιέρα στη φετινή Α΄κατηγορία και τον όμιλο του Βορρά. Είχε εύκολο έργο απέναντι στην As IF και την κατέβαλλε με 6-0. Η πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών το 2012 παρουσιάστηκε σε καλή κατάσταση εν όψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και σημείωσε δύο νίκες. Πρώτα με 3-2 σετ εναντίον της Μισέλ Κοτς κι έπειτα με 3-1 κόντρα στη Χλόη Τόμας.
 
Στη Γαλλία μετά την εκκίνηση των μεγάλων εθνικών πρωταθλημάτων, στις 9 του μήνα, το περασμένο Σάββατο άρχισαν και οι χαμηλότερες κατηγορίες. Ο Φραγκούλης και ο Κωνσταντινόπουλος αγωνίστηκαν με τη 2η ομάδα της Μπαγιάρ Αρζεντάν στην 3η κατηγορία (National 1). Για τον Φραγκούλη αυτό ήταν κανονισμένο, για τον Κωνσταντινόπουλο η απόφαση πάρθηκε από το τεχνικό τιμ μετά τα θετικά αποτελέσματά του στους εσωτερικούς αγώνες κατάταξης. Η Μπαγιάρ αγωνίζεται στο γκρουπ D της πρώτης φάσης και στην πρεμιέρα επιβλήθηκε εντός έδρας της L‘ Ηay les roses tt με 8-1. Οι πρωταθλητές Ελλάδας του διπλού ανδρών το 2009 είχαν άψογη παρουσία. Ο Κωνσταντινόπουλος στην πρώτη του εμπειρία από αγώνα ξένου πρωταθλήματος, πέτυχε δύο νίκες με 3-2 και 3-1 σετ. Άλλες δύο νίκες έκανε και ο Φραγκούλης με 3-1 σετ. Ο Κωνσταντινόπουλος παραμένει στη Γαλλία γιατί θα παίξει και την επόμενη αγωνιστική και θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 29 του μήνα.
 
Στην Ολλανδία τέλος, η Σωτηροπούλου-Πεσιρίδου μετείχε στην εναρκτήρια αγωνιστική της Α΄κατηγορίας με τη FVP Ρότερνταμ κι έζησε επίσης πρωτόγνωρη εικόνα εκτός συνόρων. Η ομάδα της έχασε 4-2 από τη Βίσερ Χαμ και η Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια είχε ένα θετικό κι ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Έχασε 3-0 σετ από τη Μπαλίκα και νίκησε 3-0 τη Βαν Μπότιμεντ. Το σύστημα διεξαγωγής για την 1η κατηγορία ορίζει ότι οι ομάδες παίζουν μέχρι τα Χριστούγεννα σε ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια και στη συνέχεια οι πρώτες αυτών δίνουν πλέι οφ για τον τίτλο και οι τελευταίες πλέι άουτ για την παραμονή. Επίσης, το κάθε ματς ομαδικού έχει έξι επί μέρους παιχνίδια, συνεπώς μπορεί να λήξει και ισόπαλο. Ανεξάρτητα από το τελικό σκορ γίνονται όλοι οι ατομικοί αγώνες γιατί μετράει βαθμολογικά κάθε κερδισμένο παιχνίδι και δίνει από έναν πόντο.
 
Το αγωνιστικό επίπεδο είναι καλό και μάλιστα η παρθενική νίκη της Σωτηροπούλου-Πεσιρίδου ήρθε μετά από πολύ καλή εμφάνιση απέναντι σε αθλήτρια αμυντικού στυλ. Σημειωτέον ότι οι Ολλανδοί διαιτητές είναι πολύ αυστηροί και δεν άφησαν την 23χρονη πρώην διεθνή να παίξει με τη ρακέτα της γιατί ήταν «φαγωμένη» στα άκρα! Η αθλήτρια έπαιξε με τη ρακέτα συμπαίκτριάς της.

Σχετικά άρθρα