Πέταξαν τα pooms-pooms και ζητούν μισθό

Οι cheerleaders του αμερικανικού ποδοσφαίρου «στασίασαν» και δηλώνουν ότι δεν ξαναπιάνουν τα poms-poms τους, αν δεν εκπληρωθούν στο ακέραιο οι απαιτήσεις τους πάνω στα εργασιακά.

Συγκεκριμένα, το συντονιστικό των κοριτσιών που εργάζονται ως μαζορέτες στις ομάδες της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (LNF) στις ΗΠΑ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας κατώτατο μισθό και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Την αρχή έκαναν οι Buffalo Jills, οι cheerleaders της Νεοϋρκέζικης ομάδας Buffalo Bills, οι οποίες έχουν εξαφανιστεί από τα τερέν από τις 4 Σεπτεμβρίου. Αντί αυτών, οι φίλαθλοι είδαν μια μπάντα από πνευστά και κρουστά να παίζουν μελωδίες της αμερικανικής ομάδας. Αυτό που αντίκρισαν υπολειπόταν κατά πολύ σε θέαμα…

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τις αμοιβές των κοριτσιών, η SteJon Productions έχει αναστείλει τη λειτουργία της από τον Μάιο, με αποτέλεσμα πέντε από τις μαζορέτες τις ομάδας να προσφύγουν στα δικαστήρια, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους, αλλά ταυτόχρονα και άλλα εργασιακά δικαιώματα που για άλλους είναι δεδομένα, ενώ για τα όμορφα κορίτσια του αμερικανικού ποδοσφαίρου, έπειτα από 80 συναπτά έτη του θεσμού των cheerleaders, παραμένουν όνειρο.

Στην πραγματικότητα, πίσω από το αστραφτερό τους χαμόγελο, τις «fancy» στολές τους, τα φανταχτερά poms-poms και τις περίτεχνες χορογραφίες τους, κρύβεται μια πραγματικότητα που δεν είναι καθόλου λαμπερή και ισορροπεί ανάμεσα στην εκμετάλλευση και τη δυσφήμηση. «Δεν είναι η εμπειρία που ονειρεύεται το κάθε κορίτσι» εξηγεί η Αλίσα, μία από τις κοπέλες που διεκδικούν δικαστικά τα δικαιώματά τους. «(Ο κόσμος) δεν συνειδητοποιεί τι κάνουμε κάθε μέρα και πόσο καιρό παίρνει αυτό (για να γίνει)» προσθέτει η Μαρία, συνάδελφος της Αλίσα.

Ειδικότερα, οι καταγγέλλουσες κάνουν λόγο για υποχρεωτικές υπερωριακές προπονήσεις σε προγράμματα που απαιτούν ακρίβεια μέχρι και το τελευταίο χιλιοστό, αλλά και εμφανίσεις εκτός των συμφωνηθεισών τις οποίες δεν πληρώνονται ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ένας διάσημος παίκτης μπορεί να κερδίσει μέχρι και 6 εκατ. δολάρια τη σεζόν, η αμοιβή των κοριτσιών είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Επιπλέον, υποχρεούνται να αγοράζουν οι ίδιες τις στολές τους, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 600 δολάρια, τις μετακινήσεις τους, ενώ επιβαρύνονται και με τα έξοδα του κομμωτή και του μακιγιέρ. Στην καλύτερη περίπτωση, τα κορίτσια με τα poms-poms κερδίζουν 20 δολάρια μεροκάματο.

Βέβαια, εκτός από το θέμα των αμοιβών, οι καταγγέλλουσες θίγουν στην προσφυγή τους θέμα κακομεταχείρισής τους από την ομάδα τους. Για παράδειγμα, προκειμένου να «περάσουν» τις εξετάσεις για να εισαχθούν στην ομάδα, υποχρεούνται σχεδόν ημίγυμνες, φορώντας μόνο ένα σορτσάκι και ένα μπουστάκι, πηδώντας συνεχώς πάνω σε ένα τραμπολίνο μπροστά από άνδρες προπονητές, με σκοπό να ελεγχθεί η φυσική τους κατάσταση και κάθε σπιθαμή του κορμιού τους, όπως οι κοιλιακοί, οι γλουτοί τους και η σταθερότητα των ποδιών τους.

Οπως αναφέρει η γαλλική Madame Figaro, οι Buffalo Jills είναι οι μοναδικές που έχουν αρνηθεί εξ ολοκλήρου τις εμφανίσεις τους, ενώ ακόμη τέσσερα συνονιστικά των κοριτσιών σε συνολικά 32 έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των ομάδων τους. Πρόκειται για τις cheerleaders των Oakland Raiders από την Καλιφόρνια, οι οποίες αποκαλούνται Raiderettes, των Cincinnati Bengals από το Οχάιομ, οι οποίες αποκαλούνται Ben-Gals, των Τampa Bay Buccaneers από τη Φλόριντα και των New York Jets.

Πηγή: iefimerida

Σχετικά άρθρα