Τι να τρως και τι όχι για γερή καρδιά: Λίστα με όλες τις τροφές

<p> </p>
<table border="1" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tbody>
<tr>
<td valign="top" width="189"><strong>Κατηγορία Τροφίμων</strong></td>
<td valign="top" width="189"><strong>Προτεινόμενα</strong></td>
<td valign="top" width="189"><strong>Προς αποφυγήν</strong></td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="189">Σιτηρά<strong></strong></td>
<td valign="top" width="189">
<ul>
<li><strong>Ψωμί –ψωμάκια –κρακεράκια χωρίς αλάτι</strong></li>
<li><strong>Ψημένα δημητριακά</strong></li>
</ul>
<p><strong> </strong></p>
<ul>
<li><strong>Ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως</strong></li>
</ul>
</td>
<td valign="top" width="189"><strong> </strong>
<p> </p>
<ul>
<li><strong>Ψωμί –ψωμάκια-κράκερ με αλάτι</strong></li>
<li><strong>Υψηλά σε λιπαρά ψημένα προϊόντα όπως ντόνατς, </strong><strong>muffins, γλυκά</strong></li>
<li><strong>Προψημένο  ψωμί, μπισκότα, άλευρα, δημητριακά με ζάχαρη</strong></li>
</ul>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="189">Λαχανικά<strong></strong></td>
<td valign="top" width="189">
<ul>
<li><strong>Φρέσκα, κατεψυγμένα και χαμηλά σε ιώδιο κονσερβοποιημένα λαχανικά ( χωρίς αλάτι )</strong></li>
<li><strong>Χαμηλούς σε ιώδιο και χωρίς αλάτι χυμούς λαχανικών</strong><strong> </strong></li>
</ul>
</td>
<td valign="top" width="189">
<ul>
<li><strong>Κονσερβοποιημένα λαχανικά και χυμούς λαχανικών που περιέχουν παστά λαχανικά και ξυνολάχανο</strong></li>
<li><strong>Κατεψυγμένα λαχανικά με σως</strong></li>
<li><strong>Προτηγανισμένες πατάτες και λαχανικά</strong></li>
</ul>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="189">Φρούτα<strong></strong></td>
<td valign="top" width="189">
<ul>
<li><strong>Φρέσκα, κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα φρούτα</strong></li>
<li><strong>Χυμοί φρούτων</strong></li>
</ul>
</td>
<td valign="top" width="189">
<ul>
<li><span> </span><strong>Φρούτα που για την συσκευασία τους έχει χρησιμοποιηθεί αλάτι και ιώδιο</strong></li>
</ul>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="189">Κρέας &amp; Όσπρια<strong></strong></td>
<td valign="top" width="189">
<ul>
<li><strong>Άπαχα κομμάτια φρέσκου ή κατεψυγμένου κόκκινου κρέατος</strong></li>
<li><strong>Φρέσκο ή κατεψυγμένο κοτόπουλο χωρίς την πέτσα</strong></li>
<li><strong>Φρέσκια ή κατεψυγμένα ψάρια και κάποια οστρακοειδή</strong></li>
<li><strong>Ασπράδι αυγών και υποκατάστατα αυγών ( μέχρι 3 ολόκληρα αυγά /εβδομάδα)</strong></li>
<li><strong>Τόφου</strong></li>
<li><strong>Καρπούς ή σπόρους(ψημένοι – ανάλατοι), χαμηλό σε ιώδιο φιστικοβούτυρο</strong></li>
<li><strong>Ξερά όσπρια, φασόλια, φακές</strong></li>
</ul>
<p><strong> </strong></p>
<p><strong> </strong></p>
</td>
<td valign="top" width="189">
<ul>
<li><strong>Καπνιστό, παστό, κονσερβοποιημένο κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο ( συμπεριλαμβάνεται το μπέικον, </strong><strong>hot </strong><strong>dogs, λουκάνικα, σαρδέλες, αντζούγιες)</strong></li>
<li><strong>Πέτσα κοτόπουλου</strong></li>
<li><strong>Τηγανιτό κρέας ή ψάρι</strong></li>
<li><strong>Κονσερβοποιημένα όσπρια, φασόλια, φακές</strong></li>
<li><strong>Αλατισμένοι καρποί</strong></li>
</ul>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="189">Λίπη &amp; Έλαια<strong></strong></td>
<td valign="top" width="189">
<ul>
<li><strong>Ελαιόλαδο</strong></li>
<li><strong>Χαμηλά σε ιώδιο και λιπαρά </strong><strong>dressings για σαλάτες και μαγιονέζα</strong></li>
</ul>
</td>
<td valign="top" width="189">
<ul>
<li><span> </span><strong>Βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι καρύδας και φοίνικα, λίπος από μπέικον</strong></li>
</ul>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="189">Σνακ, Γλυκά, Καρυκεύματα<strong></strong></td>
<td valign="top" width="189">
<ul>
<li><strong>Χαμηλούς σε ιώδιο και ανάλατους ζωμούς, σούπες καρυκεύματα, σως</strong></li>
<li><strong>Πιπεριά, βότανα, μπαχαρικά, ξύδι, λεμόνι και χυμός λάιμ</strong></li>
<li><strong>Χαμηλά σε λιπαρά κατεψυγμένα επιδόρπια (γιαούρτι, σορμπέ, μπάρες φρούτων)</strong></li>
<li><strong>Κακάο, μέλι, σιρόπι, μαρμελάδες χωρίς συντηρητικά</strong></li>
<li><strong>Χαμηλά σε λιπαρά και χωρίς </strong><strong>trans λιπαρά, μπισκότα, γλυκά και πίτες</strong></li>
<li><strong>Κράκερ δημητριακών, μπάρες σύκου, τζίντζερ</strong></li>
</ul>
</td>
<td valign="top" width="189">
<ul>
<li><strong>Επιδόρπια υψηλά σε λιπαρά</strong></li>
<li><strong>Ζωμούς, σούπες, σως με υψηλή περιεκτικότητα ιωδίου</strong></li>
<li><strong>Αλατισμένα σνακ</strong></li>
<li><strong>Κονσερβοποιημένες ελιές</strong></li>
<li><strong>Ενισχυτικά γεύσης και άλλα για πιο μαλακό κρέας, </strong><strong>extra αλάτι, ξύδι με γεύσεις</strong></li>
</ul>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="189">Ποτά<strong></strong></td>
<td valign="top" width="189">
<ul>
<li><strong>Χαμηλά σε ιώδιο ανθρακούχα ποτά</strong></li>
<li><strong>Τσάι και καφές με μέτρο</strong></li>
<li><strong>Κόκκινο  κρασί με  μέτρο</strong></li>
<li><strong>Φυσικό μεταλλικό νερό</strong></li>
<li><strong>Γάλα σόγιας</strong></li>
</ul>
</td>
<td valign="top" width="189"><strong> </strong>
<p> </p>
<ul>
<li><strong>Αλκοόλ</strong></li>
<li><strong>Αλκοολούχα  ποτά με ζάχαρη</strong></li>
</ul>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p><span>Άννα Παπαγεωργίου</span><br /><span>Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών<br />Καθ.Φυσικής Αγωγής<br />Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών</span></p>

Σχετικά άρθρα