Γιατί κάποιοι είναι πιο ευαίσθητοι στην κατάθλιψη;

23 Σεπτεμβρίου 2014

Τον νευροχημικό μηχανισμό ελέγχου σε μια περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα αισθήματα απογοήτευσης ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη καλύτερων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστημών και νευροβιολογίας Ρομπέρτο Μαλίνοφ, σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», βρήκαν «τη διαδικασία που αμβλύνει την ευαισθησία του εγκεφάλου στα αρνητικά συμβάντα της ζωής».


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο μηχανισμός αποτελεί «ρεοστατικό διακόπτη» ή «ρυθμιστή έντασης», όπως οι διακόπτες που ρυθμίζουν πόσο δυνατό θα είναι το φως της λάμπας. Μάλιστα, όπως είπε ο Ρομπέρτο Μαλίνοφ, «το ότι μερικοί άνθρωποι βλέπουν μόνιμα τον κόσμο σαν ένα μισοάδειο ποτήρι, έχει μια χημική βάση στον εγκέφαλο, την οποία ανακαλύψαμε».
Επειδή οι άνθρωποι με κατάθλιψη βιώνουν πιο έντονες αρνητικές εμπειρίες από τους υπόλοιπους, τα ευρήματα της νέας μελέτης βοηθάνε στην κατανόηση του γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια προδιάθεση στην κατάθλιψη (λόγω της ανάλογης εγκεφαλικής νευροχημείας), ενώ θα βοηθήσουν πιθανώς μελλοντικά και στην καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ψυχικής διαταραχής.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ