Χαρτογράφηση σπίλων: Η εξέταση που δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι μια ελιά

23 Σεπτεμβρίου 2014

Γράφει ο Δημήτρης Καπετανάκης 

, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Χρειάζεται μια απλή εξέταση με ένα κοινό φακό από έναν ειδικό δερματολόγο, όπου ο γιατρός θα κρίνει αν θα είναι απαραίτητο ένας περεταίρω έλεγχος , είτε χαρτογράφηση, παρακολούθηση ή αφαίρεση για να δούμε τι συμβαίνει με μια ελιά.  Οι οι ελιές που είναι επικίνδυνες ακολουθούν τους κανόνες του ακρωνυμίου ΑΟΧΔ ( ABCD ):

Ασυμμετρία: Χωρίζουμε την ελιά σε ένα άξονα και εξετάζουμε πόσο διπλώνει  ομαλά  η μία πλευρά με την άλλη.

Όρια: όσο πιο ομαλά είναι τα όρια, τόσο πιο καλή είναι η ελιά. Όσο πιο πολύ ξεφεύγουν τα όρια, τόσο πιο πολύ επικίνδυνη είναι η ελιά.

Χρώμα: Αν υπάρχει διχρωμία, τριχρωμία, ανάλογα τι χρώματα επικρατούν

Διάμετρος: Η ελιά πάνω από 6 μιλιμέτρ γίνεται ύποπτη ή και επικίνδυνη.

Όσο λιγότερα κριτήρια συνυπάρχουν, τόσο λιγότερο επικίνδυνη γίνεται μια ελιά. Aαντιθέτως, όσα περισσότερα από τα παραπάνω κριτήρια , τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται μια ελιά.

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΣΗ    ΣΠΙΛΩΝ

Ένας σπίλος ελέγχεται παραδοσιακά με την χρήση ενός μεγενθυντικού φακού. Ο εξειδικευμένος δερματολόγος παρατηρεί εάν ο σπίλος έχει ομαλή περιφέρεια και παρατηρεί το χρώμα και το μέγεθός του. Εάν κριθεί σκόπιμο ο σπίλος μπορεί να διερευνηθεί καλύτερα με την χρήση δερματοσκοπίου.

Το δερματοσκόπιο είναι ένας ειδικός μεγενθυντικός φακός υψηλής ανάλυσης, που με την βοήθεια ενός διαθλαστικού μέσου (νερό , οινόπνευμα, κ.α) ‘ βλέπει’ το εσωτερικό του σπίλου . Εκεί φαίνεται η κατανομή της μελανίνης καθώς και η ύπαρξη ορισμένων οργανιδίων και η χρωματικές κατανομές . Αυτή η εικόνα καταγράφεται ψηφιακά και αποθηκεύεται με την χρήση ειδικού λογισμικού.

Έτσι μπορεί να κρίνει κανείς  με μεγάλη πιθανότητα εάν ο σπίλος αυτός είναι καλοήθης ή κακοήθης ή έχει χαρακτηριστικά που τον κατατάσσουν μεν στους καλοήθεις, αλλά με στοιχεία δυσπλασίας που σημαίνει πως προληπτικά αυτός πρέπει να εξαχθεί. Εάν όμως αρκεί η τακτική παρακολούθηση τότε μπορούμε να δούμε την είκόνα αυτού που ήδη είναι αποθηκευμένη και να την συγκρίνουμε με τις επόμενες εικόνες. Αυτή είναι η χαρτογράφιση.

Επομένως η χαρτογράφιση είναι ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση των μελανωμάτων ή και της προληπτικής εξαιρέσεως κάποιου σπίλου.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....