Εγκεφαλικά: Πολύτιμες συμβουλές που μπορεί να το προλάβουν

<p style="text-align: justify;"><span> Έχουν χαρακτηριστεί και ως «σύγχρονη παγκόσμια πανδημία». Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, κάθε 2 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο, κάθε 6 δευτερόλεπτα προκαλείται ένας θάνατος εξαιτίας του, ενώ υπολογίζεται πως ένας στους έξι ανθρώπους θα έρθουν αντιμέτωποι με τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.</span></p>
<p style="text-align: justify;">Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου<br /><br /><strong>Και όταν η πρόληψη θεωρείται η καλύτερη θεραπεία, πώς θα μπορούσατε να «οχυρωθείτε» διατροφικά;</strong><br /><br /><strong>Προσέξτε το αλάτι.</strong><span> Με την υπέρταση να αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου, πρέπει να προσέχετε για να.. έχετε. Μειώστε λοιπόν την ποσότητα νατρίου που προσλαμβάνετε καθημερινά. Αποφύγετε να προσθέσετε επιπλέον επιτραπέζιο αλάτι στο πιάτο σας, προτιμήστε φρέσκα προϊόντα και περιορίστε τα παστά, κονσερβοποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνετε. Εστιάστε στις ετικέτες τροφίμων και επιλέξτε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο είναι αυτά που οι συσκευασίες τους αναγράφουν πως η περιεκτικότητα νατρίου είναι μικρότερη από 0,1 γραμμάρια στα 100γρ. ή στα 100ml προϊόντος.</span><br /><br /><strong>Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας.</strong><span> Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά ποικιλία φρούτων και λαχανικών, ή τους χυμούς τους, «εφοδιάζοντας» τον οργανισμό σας με ένα εύρος βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών ουσιών. Μην ξεχνάτε επίσης πως τόσο τα φρούτα, όσο και τα λαχανικά είναι τρόφιμα που περιέχουν κάλιο, ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να «εξισορροπήσει» την πρόσληψη νατρίου, καθώς φαίνεται πως αυξάνει την απέκκρισή του από το σώμα. Ερευνητικά δεδομένα μάλιστα δείχνουν πως αύξηση στην πρόσληψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής πίεσης</span><br /><br /><strong>Προτιμήστε τα.. σκούρα!</strong><span> Εντάξτε στη διατροφή σας τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως τα ζυμαρικά, το καστανό ρύζι, το μαύρο ψωμί και τα μη επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, αυξάνοντας έτσι την πρόσληψη φυτικών ινών. Στοχεύστε επίσης στην κατανάλωση οσπρίων 1-2 φορές την εβδομάδα. </span><br /><br /><strong>Σκεφτείτε πιο «στεγνά».</strong><span> Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στο είδος των λιπαρών που καταναλώνετε. Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος που έχουν μικρότερη περιεκτικότητα στα λεγόμενα «κακά» κορεσμένα λιπαρά, αποφύγετε το τηγάνισμα των τροφίμων, προτιμήστε ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά και τυριά χαμηλών λιπαρών. Αντίθετα, «ενισχύστε» τη διατροφή σας σε ω3 λιπαρά οξέα, που έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Καταναλώστε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί 1-2 φορές την εβδομάδα, προσθέστε ανάλατους ξηρούς καρπούς στις σαλάτες και τους ξηρούς καρπούς, ενώ μπορείτε να αντικαταστήστε το ζωικό βούτυρο στο πρωινό ή τα γλυκά σας με κάποια μαλακή μαργαρίνη εμπλουτισμένη με ω3 λιπαρά. </span><br /><br /><span>Τέλος, μην ξεχνάτε την πολύτιμη συμβολή της άσκησης. Ακολουθήστε τις συστάσεις και στοχεύστε στα 30 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα, αν όχι όλες, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Άλλωστε, όπως αναφέρει και το αρχαίο ρητό, «νους υγιής, εν σώματι υγιή».</span></p>

Σχετικά άρθρα