Μίτσελ: «Οι μεγάλες προσδοκίες του Ολυμπιακού»

Στο επίσημο περιοδικό της UEFA το οποίο θα διανεμηθεί πριν από τα ματς της δεύτερης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ μίλησε ο Μίτσελ .

Ο προπονητής του Ολυμπιακού αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ευρωπαϊκό πλάνο διάκρισης της ομάδας του και μίλησε αναλυτικά για:

-την περσινή πορεία στο Champions League: «Όλα ήταν πολύ καλά. Είχαμε ένα πλάνο με δύο βασικές όψεις: θέλαμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σε υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα και έπρεπε να ήμασταν μια δυνατή και ενωμένη ομάδα για να μπορέσουμε να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη. Υπάρχει μεγάλη αυτοπεποίθηση τώρα σε εμάς και οι όλοι σέβονται αυτά που πετύχαμε».

-τη φετινή πρόκληση: «Είναι μια παρόμοια κατάσταση με την περσινή σεζόν, αλλά αντί για την Παρί Σεν Ζερμέν και την Μπενφίκα, έχουμε φέτος στον όμιλο τη Γιουβέντους και την Ατλέτικο Μαδρίτης. Είναι πολύ συναρπαστικό για εμάς, καθώς έχουμε μια ακόμα ευκαιρία να δείξουμε τον ελληνικό χαρακτήρα και τη δύναμη των ελληνικών ομάδων. Μοιάζουν να είναι πιο δυνατοί από εμάς, αλλά ξέρουμε ότι το γήπεδό μας είναι ένα… φρούριο!».

-την Ατλέτικο: «Αυτή είναι η καλύτερη Ατλέτικο όλων των εποχών. Πρώτα από όλα, ως προπονητής είναι πρόκληση να μπορέσω να ανταγωνιστώ το δικό τους επίπεδο. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη, καθώς κατάφερε να “μεταμορφώσει” μια ομάδα και να της δώσει ένα στιλ ποδοσφαίρου πολύ ανταγωνιστικό. Έχω πίστη σε ό,τι πετύχαμε την περσινή σεζόν, αλλά ξέρω παράλληλα ότι για να το επαναλάβουμε, πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ. Η Ατλέτικο είναι μια ομάδα τρομερά ισχυρή, χωρίς καμία αδυναμία. Κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα, παρά τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν στο δυναμικό τους, διατηρώντας ταυτόχρονα το στιλ και το χαρακτήρα τους. Κι αυτό είναι το μονοπάτι που θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε και εμείς».

-την τωρινή κατάσταση του Ολυμπιακού: «Είχαμε ποδοσφαιριστές που πουλήθηκαν λίγο πριν το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου. Δεν είμαστε μια τυπική ομάδα του Champions League. Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς μας στην κατοχή της μπάλας, στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο 16% περισσότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό μας στις αναμετρήσεις του Champions League. Είναι κάτι ασυνήθιστο σε σχέση με τις 16 ομάδες που συμμετείχαν πέρσι στην πρώτη φάση των νοκ άουτ αγώνων (σ.σ.: στους “16”) και είμαστε η μοναδική ομάδα που πούλησε περισσότερους παίκτες από όσους απέκτησε. Αλλά είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Μας δίνει ένα έξτρα κίνητρο και μια ώθηση για να ψάξουμε για νέες αγωνιστικές μεθόδους».

-τα βήματα προόδου του Ολυμπιακού: «Αυτό που επιδιώκουμε να πετύχουμε είναι να έχουμε συνέπεια. Είχαμε πει πως θέλουμε να φτάσουμε στη φάση των “16” την περασμένη χρονιά, οπότε θα μπορούσατε να πείτε πως πρόοδος για μας θα σήμανε να φτάναμε φέτος στα προημιτελικά. Εάν φτάσουμε και πάλι στη φάση των “16” θα είναι ένα βήμα μπροστά, ώστε να εδραιώσουμε έτσι την επιτυχία της περασμένης περιόδου. Κάθε χρόνο οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες».

-τη σημασία του πρώτου γκολ σε έναν αγώνα Champions League, καθώς το 74% των ομάδων που προηγούνται νικούν στο τέλος: «Δεν δίνω και τόσο μεγάλη προσοχή και σημασία στα στατιστικά, αλλά το συγκεκριμένο είναι αρκετά σημαντικό. Αποδεικνύει την αξία του γκολ, η οποία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Σκοράροντας αποκτάς πλεονέκτημα, ανεξάρτητα από το πόσο ισορροπημένος μπορεί να είναι ένας αγώνας μέχρι εκείνο το σημείο. Το γκολ σου δίνει τεράστιο αβαντάζ και όταν πετύχεις ένα τέρμα, πρέπει να σκέφτεσαι ακόμα πιο γρήγορα».

-την προσαρμοστικότητα των παικτών: «Οφείλουν να ξέρουν την ιδέα ενός συστήματος και πως αυτό βρίσκει εφαρμογή μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τα δύο θεμελιώδη πράγματα που πρέπει να έχει ένας παίκτης είναι η ποιότητα και η πρωτοβουλία. Πρέπει να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις στο γήπεδο, τις οποίες ο προπονητής δεν μπορεί να πάρει. Πρέπει να είναι ευφυής και να έχει ταλέντο. Όταν έχει ταλέντο δεν σημαίνει μονάχα ότι μπορεί να βγάλει μια μπαλιά 30 μέτρων, αλλά πως μπορεί να κρατήσει τη μπάλα μακριά από τους αντιπάλους του και να τη μεταβιβάσει σωστά στους συμπαίκτες σου».

-τη σημασία του ελέγχου ενός αγώνα: «Αυτό είναι θεμελιώδες στο ποδόσφαιρο. Μια ομάδα χρειάζεται να έχει χαρακτήρα, να επιβάλλει το ρυθμό της και να κυριαρχεί στον αγώνα. Λέγοντας αυτό εννοώ πως ότι ο έλεγχος του αγώνα δεν σημαίνει μονάχα να έχει την κατοχή της μπάλας. Είναι να μπορεί να… ελέγχει τον αντίπαλο πιέζοντάς τον και στην άμυνα και στην επίθεση».

-το αν το όνομα που έκανε ως ποδοσφαιριστής τον βοήθησε στην προπονητική του καριέρα: «Δεν είναι αυτό σημαντικό για εμένα, αλλά είναι για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια. Εάν κάποιοι παίκτες είναι καλύτεροι από ό,τι ήμουν εγώ, μπορεί να προσπαθήσουν να το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Στα πρώτα πέντε λεπτά στα αποδυτήρια, εάν δεν δείξεις μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και την προσωπικότητά σου, ο ποδοσφαιριστής το αντιλαμβάνεται και επιδιώκει να εκμεταλλευτεί αυτή την αδυναμία σου».

-τη σχέση με τους συνεργάτες και τους παίκτες του: «Είμαστε πολύ ανοικτοί στον καθένα. Ίσως να κάνουμε λάθη, αλλά είμαστε εκεί. Δημιουργούμε έναν προσωπικό δεσμό με τον καθένα ποδοσφαιριστή. Εάν χρειαστώ από έναν συγκεκριμένο παίκτη κάποια πράγματα και μας δείξει την ποιότητά του, θα τον ανταμείψω για αυτό. Αν αυτό αποδειχθεί πως είναι λάθος, τουλάχιστον έχω προσπαθήσει και ήμουν ειλικρινής με τον καθένα».

Σχετικά άρθρα