Αφιέρωμα στον Ηλία Καζάν στην Ταινιοθήκη Ελλάδας

26 Σεπτεμβρίου 2014

Από αρχές Οκτώβρη θα προβληθούν δεκαπέντε ταινίες του και ένα ντοκιμαντέρ.

Μέγιστος ως προς την καλλιτεχνική αξία του έργου του, αμφιλεγόμενος για τη στάση που κράτησε κατά τις μακαρθικές διώξεις της δεκαετίας του ’50 καταδίδοντας συναδέλφους του που είχαν κομμουνιστική δράση, ο Ηλία Καζάν συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προσωπικότητες του διεθνούς κινηματογράφου. Το μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα με τίτλο «Αναφορά στον Ηλία Καζάν», που θα παρουσιάσει μεταξύ 9 και 19 Οκτωβρίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος προβάλλοντας δεκαπέντε ταινίες του και ένα ντοκιμαντέρ (των Μάρτιν Σκορσέζε και Κεντ Τζόουνς με θέμα τον Καζάν), φωτίζει τη λαμπρή καλλιτεχνική δημιουργία του γεννημένου στην Κωνσταντινούπολη το 1909 ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη. Από την άλλη, οι εισηγήσεις σκηνοθετών, συγγραφέων και κριτικών κινηματογράφου που θα προλογίζουν τις προβολές, θα προσεγγίσουν και τις αμφιλεγόμενες πλευρές αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας του κλασικού αμερικανικού κινηματογράφου.
Οι δεκατέσσερις από τις συνολικά δεκαέξι ταινίες του αφιερώματος –το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Η κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή»– θα προβληθούν σε νέες, πλήρως αποκατεστημένες κόπιες. Αναφερόμενη στο αφιέρωμα, η διευθύντρια της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού, σημειώνει: «Ο Ηλίας Καζάν υπήρξε μια καθοριστική μορφή για την εξέλιξη και ανανέωση της αμερικανικής κινηματογραφικής έκφρασης, αλλά και γενικότερα για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης αντίληψης για την υποκριτική, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο». Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με το «Βίβα Ζαπάτα» (Viva Zapata, 1952), ενώ οι υπόλοιπες ταινίες είναι:

«Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν» (A Tree Grows in  Brooklyn, 1945)
«Συμφωνία κυρίων» (Gentleman' s Αgreement, 1947)
«Το μεγάλο κατηγορώ» (Boomerang!, 1947)
«Πανικός στους δρόμους» (Panic in the Streets, 1950)
«Λεωφορείον ο πόθος» (A Streetcar Named Desire, 1951)
«Δραπέτες του κόκκινου τρόμου» (Man Οn a Τightrope, 1953)
«Το λιμάνι της αγωνίας» (On the Waterfront, 1954)
«Ανατολικά της Εδέμ» (East of Eden, 1955)
«Μια μορφή μέσα στο πλήθος» (A Face In the Crowd, 1957)
«Λάσπη στ' αστέρια» (Wild River, 1960)
«Πυρετός στο αίμα» (Splendor In the Grass, 1961)
«Αμέρικα, Αμέρικα» (America America, 1963)
«Ο συμβιβασμός» (The Αrrangement, 1969)
«Ο τελευταίος μεγιστάνας» (The Last Tycoon, 1976)
«Γράμμα στον Ηλία» (A Letter to Elia, ντοκιμαντέρ των Μάρτιν Σκορσέζε, Κεντ Τζόουνς, 2010)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
09 Οκτωβρίου 2014 - 19 Οκτωβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, τηλ. 210-3609695). Εισιτήριο ανά προβολή 5€. Κάρτα διαρκείας για όλο το αφιέρωμα 35€.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ